Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Bajs: Nova utakmica za turističku sezonu počinje 1. siječnja

bajs
Ivana Ivanović
22.10.2009.
u 19:07

U dolascima domaćih gostiju evidentirali smo minus od 17 posto što je atipično u odnosu na našu konkurenciju koja je pozvala svoje stanovnike da godišnji odmor provedu u svojoj državi.

Nova utakmica počinje 1. siječnja i u nju moramo ući spremni zajedno i s povjerenjem - kazao je ministar turizma Damir Bajs u govoru pred oko 2000 turističkih djelatnika Hrvatske upriličeno u sklopu Dana hrvatskog turizma u Bolu na Braču.

Očekuje se da će 2010. biti teška i zahtjevna u kojoj će nama konkurentske zemlje preporučivati svojim stanovnicima da ne idu na odmor vani.

Treba biti jako oprezan, nužan nam je spoj javnog i privatnog te posebno ulaganja u hotele. Prema riječima ministra Bajsa turizma dosad nije bilo u pretpristupnim fondovima.

- To će se promijeniti i za kvalitetne projekte tražiti novac pretpristupnih fondova - dodao je Bajs.

Ovogodišnji rujan najbolji je rujan u povijesti
Ovogodišnji rujan najbolji je rujan u povijesti hrvatskog turizma. Zabilježili smo sedam posto više dolazaka stranih gostiju. Da nam je netko prije sezone ponudio ovakve rezultate, odmah bi to potpisali - izjavio je jučer ministar turizma Damir Bajs na sjednici turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice u Bolu na Braču.

U dolascima domaćih gostiju evidentirali smo minus od 17 posto što je atipično u odnosu na našu konkurenciju koja je pozvala svoje stanovnike da godišnji odmor provedu u svojoj državi.  

Tako je Francuska ove godine imala 60 posto domaćih, a 40 posto inozemnih gostiju. Članovi turističkog vijeća HTZ-a usvojili su izvješće o sezoni ističući da smo bili najjači na našim najvažnijim tržištima, njemačkom, talijanskom i austrijskom. U porastu je broj gostiju iz tih zemalja, a odličan rezultat postigli smo s Talijanima. Već početkom studenoga objavit će se nove poticajne mjere za turoperatore te bi zahvaljujući njima dogodine u Hrvatsku trebalo doći milijun i 60 tisuća gostiju. 

Planirani su državni poticaji organiziranim turističkim dolascima zračnim prijevozom, a jedna od mjera je i udruženo oglašavanje HTZ-a sa sustavom turističkih zajednica i gospodarskim subjektima. Dat će se i udruženi poticaji organiziranim turističkim dolascima autobusnim prijevozom u pred i posezoni.

Ključne riječi

Komentara 4

CR
crnidzafer
14:22 23.10.2009.

Ove godine smo imali srece sa jako lijepim vremenom u 9 mjesecu.Mislio sa da od Bajsa nece biti nista ali izgleda da covjek jako dobro vodi hrvatski turizam!!!

JE
jelka123
15:34 26.10.2009.

Utakmica za turističku sezonu 2010. počinje već sada, a i to je već malo prekasno. Upitan je i način te borbe. Naime, na turističkom sajmu koji je prošle godine održan u Poznanju (Poljska), od cijele Hrvatske s jednim malim štandomm se pojavila isključivo Dalmacija. Riječ je o tržištu od preko 40 milijuna stanovnika, koji možda nisu neki vanpansionski potrošaći, ali ipak dosta putuju. Od agencija sa štandom nije se pojavila niti jedna. Da napomenem da je riječ o sajmu na kojem se dogovaraju i sklapaju konkretni poslovi.

SO
Somelier
14:14 23.10.2009.

Mislim da se ogromna sredstva bacaju bez veze. Pleše se i pjeva tamo gdje svi poznaju Hrvatski turizam umjesto da se što više daje u radio i TV reklame pogotovo u Njemačkoj koja je najbrojnija i od koje možemo očekivati uvijek najviše gostiju. Nagradna pitanja na TV i Radiu vezana uz Hrvatsku i Hrvatski turizam. Uložiti što više novaca na izobrazbu radne snage. Nesmijem se niti sjetiti tko i kako me sve poslužuje na Jadranu ako izađem izvan hotela. Nadam se da će se u tome smjeru najviše poraditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije