Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plan za turizam

Bajs: Naše su prednosti autentičan doživljaj i eko pristup

\'unu...zgb...14.01.2008. damir bajs u kabinetu drzavnog tajnika zdenka micica (jer svoj jos nema) snimio:boris scitar\'
Boris Ščitar/Pixsell
11.06.2011.
u 14:09

Strategija razvoja hrvatskog turizma vrijedna je 4,5 milijuna kuna i trebala bi odgovoriti na pitanje kakav turizam želimo razvijati

POREČ - U Poreču je danas potpisan ugovor za izradu Strategije razvoja hrvatskog turizma vrijedne 4,5 milijuna kuna koja će napokon dati odgovor na pitanje kakav turizam želimo razvijati. Ugovor je u ime Ministarstva turizma,kao naručitelja, potpisao ministar Damir Bajs, a u ime izvršitelja, Sandra Čorak, ravnateljica Instituta za turizam.

- Od ovog trenutka Hrvatska zna kuda ide, nova je strategija mora biti temeljena na kvaliteti i biti uklopljena u europske planove. Moramo zadržati svoju samobitnost i napraviti dokument koji će omogućiti izvlačenje sredstava iz fondova EU, bez toga ne možemo govoriti o konkurentnosti - kazao je Bajs napominjući kako moramo uzeti najbolje od europskog pristupa. Naše su prednosti, dodao je Bajs, ne toliko sunce i more, već autentičan i autohtoni doživljaj i ekološki pristup.

Okupljeni na svečanosti potpisivanja ugovora za izradu Strategije razvoja hrvatskog turizma, predstavnici Ceha ugostitelja, Hrvatske turističke zajednice, Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, Kamping udruge Hrvatske, Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela, Udruge hrvatskih putničkih agencija i Udruge nezavisnih putničkih agencija složni su u stavu kako je izrada ovakve strategije bila nužna te će obilježiti novu fazu u hrvatskom turizmu.

Ako ne znaš kuda ideš, svaki put ti je dobar

Ravnateljica Instituta S. Čorak naglasila je kako se na ovaj glavni planski dokument moraju naslanjati i svi drugi planski dokumenti, dok je voditelj projekta Siniša Horak dosadašnje stanje hrvatskog turizma opisao rečenicom "Ako ne znaš kuda ideš, svaki put ti je dobar." Nakon priličnog lutanja u prošlosti, u posljednjih 15 godina puno je toga dobrog napravljeno, kazao je Horak istaknuvši  kako strategija mora odgovoriti na nekoliko ključnih pitanja,primjerice kako smanjiti sezonalnost našeg turizma i kako ga razvijati u kontinentalnom dijelu. Hrvatska je na međunarodnom tržištu prepoznata kao poželjna destinacija, zato nam treba prva prava strategija, kazao je Horak. Glavni plan i Strategija razvoja turizma Hrvatske odnosit će se na razdoblje do 2020. godine, a bit će usmjerena na stvaranje nove razvojne vizije hrvatskog turizma, temeljene na principima održivog razvoja.

Strategija treba jasno definirati što se od turizma u Hrvatskoj želi i može očekivati te ključne razvojne projekte, a temelji se na suradnji javnog i privatnog sektora. Sastojat će se od šest cjelina i trebala bi biti završena do kraja 2012. godine. Osnovne su smjernice - usmjeravanje turizma tako da se dugoročno osigura održivost, objektivno sagledavanje sadašnjeg stanja u gospodarstvu, pokretanje niza razvojnih projekata, unapređenje kvalitativne razine postojeće smještajne ponude, očuvanje tradicije i povećanju turističkih dolazaka u kontinentalnim područjima Hrvatske.

Minisitar je ocijenio i turističku 2011.

- Minus u svibnju bio je očekivan, poduzelo se niz mjera kako bi ta svibanjska rupa bila što manja, zabilježen je minus od 5,5 posto, no to nije dovelo hrvatski turizam u minus. Pred nama je lipanj koji ima realtivno dobre pokazatelje, a značajan je podatak povratak domaćeg gosta, koji je pomogao ukupnim brojkama. i dalje smo u plusu, očekujemo solidan lipanj i dobar ulazak u glavnu sezonu. Konkurencija je oštra, Europa se još nije oporavila, Italija i Španjolska još su u minusu, no dobre su najave dobre, ali se samo dobri rezultati pamte - zaključio je Bajs. 

 

Komentara 3

Avatar Nikad robom
Nikad robom
15:15 11.06.2011.

ako ovaj bajs pod \"autentičan\" doživljaj misli na prljave i neuređene plaže, betoniranje i raskapanja usred sezone, neodvoženje smeća po tri dana, cijenu pola litre obične jane od 25 kn... - u pravu je...

UN
unbekant
05:13 12.06.2011.

svibanj u minusu5,5,lipanj ce biti malo bolji,srpanj u plusu 5,5,kolovoz opada priliv turista,eh dragi Bajs,koliko ste u vladi dali milijardi za promociju naseg jadrana i turizma,dabogda da nam se barem glvnica vrati....

JA
Janez99
19:37 12.06.2011.

Hrvatska policija nije jutros dozvolila ulazak u Dubrovnik jahti „Dijana” u vlasništvu porodice Novaka Đokovića, iako je lučka kapetanija u tom gradu prethodno odobrila uplovljavanje. Do problema na granici došlo je iz prilično nerazumljivih razloga pošto je kapetan broda „Dijana” Ivan Žegura pre isplovljavanja iz marine „Porto Montenegro” u Tivtu kontaktirao lučku kapetaniju u Dubrovniku i dobio uverenje da je ulazak u taj grad izvodljiv ukoliko „ne ide ispod otoka i ne ulazi u teritorijalne vode Hrvatske više od 12 milja, koliko je prema zakonu dozvoljeno”. „Upravo tako smo i uradili!...... „Ovo je zaista neuobičajena i potpuno čudna situacija. Nismo prekršili zakon, a zadržani smo, uz to i platili kaznu”, rekao je Žegura. Tanjug je kontaktirao i kap. V. Cvjetkovića iz lučke kapetanije u Dubrovniku, koji je, prema rečima Žegure, odobrio ulazak u Hr. „Žao mi je!„Dijana” nijednog trenutka nije prekršila zakon. Međutim, očigledno da neka službenica na carini ne zna za odredbu od 12 milja i tu je nastao problem”, objasnio je Cvjetković. Šikaniranje zbog mijenjanja eura u kune, pa molima Vas, očete u EU ili ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije