Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stranka na sudu

Bajić diže optužnicu protiv HDZ-a, hoće li HDZ uzvratiti u Saboru?

'06.10.2009.,Zagreb - Svecana sjednica sabora RH i dodjela drzavnih nagrada znanstvenicima.Vladimir Seks,Jadranka Kosor,Mladen Bajic,Jasna Omejec Photo:Davor Visnjic/Vecernji list  '
Foto: 'Davor Visnjic/Vecernji list'
1/5
Autor
Ivanka Toma
25.10.2011.
u 08:56

Odgovornost stranke proizlazi iz krivnje odgovornih osoba u stranci. Podnošenjem optužnice protiv HDZ-a kao pravne osobe prije nego što se zaključi rad Sabora Bajić će pak ostaviti dojam da radi svoj posao bez obzira na posljedice.

Započinje konačni obračun između HDZ-a i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Dobro upućeni izvori iz političkih i pravosudnih krugova tvrde da je Bajić već napisao optužnicu protiv HDZ-a, ali da mu stranka na vlasti istovremeno sprema žestok odgovor. Prema tom scenariju, HDZ bi potkraj tjedna (spominje se četvrtak) na dnevni red trebao staviti Izvješće o radu državnih odvjetništava u 2010., što znači otvaranje debate o glavnom državnom odvjetniku u sklopu koje će Bajić s govornice biti izložen svim mogućim kritikama.

Novi zakon

Sabor može izglasati neprihvaćanje Bajićeva izvješća, no nije sigurno da ga time može i smijeniti s funkcije glavnog državnog odvjetnika. Teško će, budući da Sabor do 28. listopada treba zaključiti rad, imati vremena za provođenje procedure izglasavanja nepovjerenja glavnom državnom odvjetniku. Osim toga, promijenjen je Zakon o državnom odvjetništvu, i to tako da je povećana Bajićeva neovisnost u odnosu na izvršnu i zakonodavnu vlast.

Prošloga je tjedna, podsjetimo, na medijske špekulacije o podizanju optužnice protiv vladajuće stranke zbog isisavanja državnog novca i korištenja crnih fondova USKOK reagirao samo tvrdnjom da ta odluka još nije donesena. “U navedenom predmetu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, u javnosti poznatom pod nazivom Fimi media, istraga je još u tijeku. Odluka će, nakon istrage, biti donesena u zakonom propisanom roku o čemu će, kao i u drugim predmetima, javnost biti pravodobno obaviještena”, službena je reakcija na stranicama Državnog odvjetništva koja zapravo znači da je samo pitanje dana kada će HDZ po Zakonu o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba biti pozvan na optuženičku klupu.

S druge strane, u HDZ-u nema službene reakcije na najavu optužnice protiv njih.

– Još se ne zna hoće li se ova točka staviti na dnevni red – bilo je sve što nam je glasnogovornica predsjednika Sabora Martina Buntić Juričić mogla reći o stavljanju na raspravu Izvješća o radu državnih odvjetništava. Vrlo je slična bila i reakcija Andrije Hebranga, koji nam je u ponedjeljak poslijepodne izjavio da još nije vidio pročišćeni dnevni red.

– Načelno je prihvaćen princip da se neće raspravljati o izvješćima pa onda u sklopu toga ne bi se raspravljalo ni o Bajićevu izvješću, no ne mogu sa sigurnošću tvrditi što će se odlučiti – rekao je Hebrang. Da HDZ nema nimalo prijateljski stav prema glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, vidljivo je tijekom cijele ove godine. Iako im ne mogu biti po volji istrage koje se otvaraju protiv čelnih ljudi u HDZ-u, posebice dio koji se odnosi na financiranje iz crnog fonda kampanje Jadranke Kosor za predsjedničke izbore 2003. i 2004. te financiranje kampanje za parlamentarne izbore 2007., u HDZ-u su po tim pitanjima suzdržani u ocjeni Bajićeva rada.

HDZ-ova mantra

HDZ ponavlja da su jedina stranka koja se suočava s korupcijom u svojim redovima. Ipak, stav prema glavnom državnom odvjetniku dijelom je izbio na površinu prošloga tjedna kada je, unatoč Bajićevu protivljenju i upozoravanju na štetne posljedice, izglasan tzv. Zakon o ništetnosti kojim se dokida suradnja između Srbije i Hrvatske na predmetima ratnih zločina.

Ključne riječi

Komentara 433

DK
dkatica2
09:22 25.10.2011.

Bajića je HDZ postavio i sad bi mogao dobiti nogu vrit ,bit će mu širok drum!

DK
dkatica2
09:25 25.10.2011.

Bajiću je mjesto u Remetincu

OB
-obrisani-
09:16 25.10.2011.

SVI.....smo mi....Bajić....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije