Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o gavellinom plakatu

B. Vukšić: Fina uskrsla cenzura ubijanje je umjetničkih sloboda

'11.04.2012., Hrvatski Sabor, Zagreb - Konferencija za medije Kluba zastupnika Hrvatskih laburista - Stranke rada o ocuvanju HRT-a kao javnog servisa . Branko Vuksic. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
1/3
18.01.2013.
u 14:27

Mislim da su ove predstave i ovakvi plakati itekako potrebni da nas nauče poštovati onoga tko je iz perspektive većine drugačiji, priopćila je i ministrica Zlatar Violić

- Sudeći po reakcijama manjeg i glasnijeg dijela javnosti '' Fine mrtve djevojke“ autora Mate Matišića i redatelja Dalibora Matanića sve se više iz kazališnog pretvaraju u politički događaj koji možemo nazvati – parafrazirajući Matišićevu dramu – fina uskrsla cenzura, ili; fino, javno, ubijanje umjetničkih sloboda. A sve pod lažnom izlikom da su ''većini katolika povrijeđeni vjerski osjećaji“. Čime? Plakatom na kojemu su zagrljene Djevice Marije! A plakat se, kako bi manipulacija bila što efektnija, izdvaja iz konteksta, od predstave koju ne samo da najavljuje već i tumači. Plakat i predstava pozivaju na toleranciju, na snošljivost, na ljubav, a protiv su mržnje - kaže saborski predsjednik Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Branko Vukšić.

Vrijeđa ih plakat, a zašto ne pedofilija u crkvenim redovima?!

- Cenzori, a ovaj put su to gradonačelnik grada Zagreba i pročelnik za kulturu grada Zagreba, između (umjetničke) slobode i biračke naklonosti dijela javnosti koji hini da je Hrvatska vjerska a ne laička, sekularna država, izabire političke poene. Gazeći (umjetničke) slobode, vlast grada Zagreba priklanja se vjerskoj udruzi i pokliču koji je sve bliži novim inkvizicijama. I ravnatelj Dramskog kazališta Gavella Stazić kao da je zaboravio da umjetnost ne smije pristajati na kompromise, umjetnost ne smije uzmicati pred političkim pritiscima i komesarskim naredbama koje Hrvatsku i njezinu metropolu vraćaju na početak sedamdesetih prošloga stoljeća. Čudim se kako gradske vlasti nisu pokušale zabraniti i predstavu, koja je (mjerena dogmatskim ćudoređem), u odnosu na plakat daleko ''opasnija“. Čudim se kako to da gradska vlast nije i Brešanov film Svećenikova djeca propustila kroz cenzorske škare jer i u to umjetničko djelo neki vjernici i crkvenjaci proglašavaju opasnom uvredom vjerskih osjećaja!?- pita se Vukšić koji smatra da je od toga jedio čudnije da '' te iste puritance ne vrijeđa pedofilija u crkvenim redovima, ne vrijeđa ih kada Kaptolu mili političari i tajkuni pljačkaju i državu i vjernike, odnosno, građane''.

Vukšićeva je samo jedna u nizu mnogobrojnih reakcija na cenzuriranje Gavellina plakata koje ovih dana pristižu sa svih strana i iz svih tabora. Slična su pitanja postavili i članovi HNS-a te ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Violić: ''Poigravanje'' s umjetničkim radom na ovaj način je neodgovorno

Plakat za predstavu ''Fine mrtve djevojke'' i dalje bi trebao najavljivati tu predstavu u Gradu Zagrebu jer u 2013. godini, nakon razvoja i svega viđenoga u suvremenoj umjetnosti ne možemo reći da on na bilo koji način vrijeđa osjećaje vjernika. Upravo suprotno, postupkom skidanja plakata gradska i kazališna cenzura narušile su prostor umjetničkih sloboda, smatraju u HNS-u.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić pak drži da rasprava o ovoj temi govori o problemu kojeg imamo već 20-ak godina.

- Imamo problem nerazumijevanja prema onima koji su drugačiji od većine, bilo da je riječ o religijskoj razini, bilo da je riječ o rodnoj razini, bilo da je riječ o bilo kakvom tipu marginaliziranja. Mi smo tip društva koji iznimno pruža otpor i želi sasvim baciti na marginu one koji su drugačiji. Zbog toga mislim da su ove predstave i ovakvi plakati itekako potrebni da nas nauče poštovati onoga tko je iz perspektive većine drugačiji - kazala je Zlatar Violić te istaknula da autorska ekipa predstave, dizajner Vanja Cuculić, redatelj Dalibor Matanić, pisac Mate Matišić te glumci i glumice, zaslužuju svaku pohvalu.

Ministrica drži da je ''poigravanje'' s njihovim umjetničkim radom na ovaj način krajnje neodgovorno.

>>Vrijeđa i muslimane: Zar je potrebna i Djevica Marija u burki?

Komentara 170

FU
furest
15:21 18.01.2013.

pojavom ovog plakata Hrvatska ulazi definitivno u post krscansko drustvo i nista vise nece biti isto , sto bi rekli da su na istom plakatu dvije zene koje lice na neke od ministrica iz vlade sloboda izrazavanja mora imati svojeoje granice , inace nemam nista protiv prava gay eva ako oni ne ugrozavaju ostale

UR
u.r.a.r.
15:37 18.01.2013.

18.01.2013. u 15:35h saentisch je napisao/la: Daj da i ja malo izazivam, treba postaviti slike Josipovića i Milanovića kako se ljube sa Nikolićem i Dačićem! Kako dugo bi visile? ...................... pa to bi bila politička satira a onaj plakat je blasfemija. Gore nabrojani nisu nikome svetinja......ali bi digli frku do neba, dočim se katoličke svetinje vrijeđaju i to se naziva umjetnošću. komunistička posla.

Avatar WindFucker
WindFucker
15:16 18.01.2013.

Gđo ministrice kulture, ako ste nešto trebali naučiti u svom dosadašnjem radu onda je to da u povijesti ostaju zapisani kulturno-umjetnički, te ratni uspjesi, odnosno neuspjesi. Za vrijeme Vaše vladavine ministarstvom kulture, naša umjetnost se svela na jeftinu provokaciju, papa ćete vjerojatno samo po tome i ostati zapamćeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije