Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi savez?

B. Hrg: Analize kažu da je savez HDZ-HSS dobitna kombinacija

'09.05.2013., Krizevci - Branko Hrg, predsjednik HSS-a, gradonacelnik Krizevaca i HSS-ov kandidat za za jos jedan mandat gradonacelnika grada Krizevaca. Photo: Marijan Susenj/Pixsell'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
24.06.2013.
u 21:00

U središnjicu HDZ-a T. Karamarko je pozvao B. Hrga kako bi se otvorio put koji žele i europučani – stvaranje nove pobjedničke koalicije

Od središnjice HSS-a u Zvonimirovoj ulici do HDZ-ove na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu tek je par stotina metara, no dugo je vremena trebalo da predsjednik HSS-a Branko Hrg prošeće u smjeru ureda Tomislava Karamarka. Krajem prošlog tjedna ta je udaljenost svladana i, na poziv Karamarka, lider HSS-a došao je na prvi "strategijski" sastanak. Bio je tajan, obavljen u najužem krugu, a otvoreno se razgovaralo o mogućnostima stvaranja političkog savezništva.

Nova strategija

Izbori su završeni, vrijeme je pripremiti se za nove izbore za EU parlament i predsjedničke (sve 2014.), pa i parlamentarne izbore, bili oni privremeni, kako to očekuje HDZ, ili redovni. Kako je završila ta prva, nazovimo je "kava" između Karamarka i Hrga, još ne znamo detalje, no razgovaralo se o političkom savezništvu.

– S HDZ-om smo na prošlim lokalnim izborima najviše koalirali i od 11 županija gdje smo išli zajedno, dobili smo u njih 9. Dobitna kombinacija, apsolutno – kaže Hrg.

Napominje da je u HSS-u dugo vladao strah da će savezništvo s HDZ-om rezultirati gubljenjem identiteta, no "taj je strah bio neopravdan". U koaliranju sa SDP-om HSS bilježi manje uspješnosti na proteklim izborima. Išli su zajedno u dvije, a dobili jednu županiju. Koalirali su i s HNS-om, uspješno, a za zbivanja oko Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije Hrg misli da su HSS i HDZ tu doživjeli poraz "jer se nismo dogovorili zbog isuviše tvrdoglavosti s obje strane". Nakon izbora Predsjedništvo HSS-a analiziralo je rezultate i pokrenut je proces u kojemu će stranka odrediti svoju novu strategiju. Jasno je da je riječ o traženju novih koalicijskih savezništava. Hrg potvrđuje da su pred HSS-om dvije mogućnosti – da HSS bude svojevrsna stožerna stranka oko koje bi se okupljale manje stranke poput HSLS-a, HSP-a, HSU-a, Hrasta, dakle one kojima "uvijek malo fali do mandata". Druga je mogućnost da HSS koalira s HDZ-om.

– Zasad je situacija "50:50", no do odluke se mora doći relativno brzo, a sigurno do 22. prosinca ove godine, kada održavamo Glavnu skupštinu stranke – kaže Hrg.

Smatra da do Božića javnost mora znati s kime HSS ulazi u predizborno savezništvo. Je li moguće, jer HSS može koalirati i lijevo i desno, da se saveznike traži u SDP-u? Hrg kaže da su šanse za takvo koaliranje "minimalne", jer je riječ o većim svjetonazorskim razlikama. Upravo je svjetonazor ono što je ponukalo europučane, najjaču parlamentarnu grupu u EU, da uz potporu HDZ-a i HSS postane član grupe.

Imaju mjesto uz HDZ

Priznaje i Hrg, a kažu i u HDZ-u, da to članstvo sada jače motivira obje stranke u RH i "gura" ih u savez.

– Europučani sigurno ne bi sa simpatijama gledali da zbog nerazumnosti propadaju glasovi, kada bi se HDZ i HSS našli na protivničkim stranama – kažu u HDZ-u. Karamarko je poziv svima od centra nadesno, "a pogotovu HSS-u", poslao vodeći se mišlju da ne dopusti rasipanje glasova birača sličnog svjetonazora.

– U HDZ-u svi misle da za HSS ima mjesta uz nas, uz kvalitetnu platformu koja će im jamčiti da neće biti "progutani" – kažu.

Svjesni su i da će Hrg imati ozbiljnih problema jer u dijelu stranke radije bi koalirali ulijevo. HSS-ovi glasovi nisu odlučujući za HDZ, ali je za njih presudno kako će se svrstati, misle, pak u HDZ-u.

– Gdje je HSS išao s nama, opstali su – kažu.

>> Branko Hrg: HSS je treća stranka u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije