Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apel

B.-H. Lévy: Predrag Matvejević ne smije 28. srpnja spavati u zatvoru!

Matvejević
Flickr CC
25.07.2010.
u 16:46

Pismo potpisuju između preostalih deset supotpisnika Umberto Eco, Claudio Magris, Olivier Py, Salman Rushdie, Peter Sloterdijk i Pierre Zaou

U subotu je u dva velika svjetska lista, Le Mondeu i The Huffington postu, francuski filozof i pisac Bernard-Henri Lévy, s još deset potpisanih europskih intelektualaca, objavio komentar pod naslovom "Predrag Matvejević ne smije u zatvor!"

Svoje javno istupanje očigledno drži vrlo važnim jer toliko snažno zalaganje još nije dospio prebaciti na svoje osobne internetske stranice s kojih se oglašava s mišljenjima o raznima uglavnom svjetskim temama.

"28. srpnja, sa 78 godina, hrvatski pisac Predrag Matvejević mogao bi prvi put u životu noć provesti u zatvoru, što se još nikad nije dogodilo sveučilišnom profesoru koji je jednom predavao i na Sorbonnei. Njegova je jedina krivnja što je otvoreno izrekao svoje potpuno jasno mišljenje", piše Bernard-Henri Lévy.

On podsjeća na slučajnost da je suđenje Predragu Matvejeviću počelo 2. studenog, samo mjesec dana poslije 3. listopada 2005. kada je Hrvatska otvorila pregovore o pristupanju EU.

"Jednog od najvrsnijih hrvatskih intelektualaca općinski je sud u Zagrebu (...) osudiona na dvije godine zatvora, od čega pet mjeseci bezuvjetno, zbog klevete. U tome ima gorke ironije jer je 1997. Matvejević držao Europsku katerdru na Collège de France u Parizu. Međunarodna glasila, posebno na francuskom, engleskom i talijanskom govornom području, zauzela su se za toga profesora, stručnjaka za komparativnu književnost i čovjeka hrabrih političkih uvjerenja; sina hrvatske katolkinje i oca ruskog Židova. Gdine 1991. on se zauzimao za muslimansku stranu u Bosni izloženu srpskim i hrvatskim nacionalistima koji su snivali podjelu Bosne."

Bernard-Henri Lévy ističe da  u to vrijeme Matvejeviću nije bilo lako držati se svojega mišljenja, izložen groznim javnim klevetama u opasno vrijeme. Tako je i u borbi za svoju viziju drugačijih post-jugoslavenskih zemalja, a na poziv Francuskog centra André Malraux, otišao u Sarajevo s ekipom televizije Arte. Tamošnji boravak nadahnuo ga je da u Jutarnjem listu objavi teks pod naslovom "Naši talibani".

"Taj tekst pripada književnoj tradiciji putopisa, ali je natopljen sjetom zbog toga jer je pisac zatekao tragediju koju je pokušao spriječiti sredstvima koja su mu stajala na raspolaganju. U nizanju misli u tom tekstu naziru se reci u kojima Predrag Matvejević identificira ultranacionalističke pisce i drži ih odgovornima za katastrofalan raspad bivše Jugoslavije", ocjenjuje  Bernard-Henri Lévy.

Jedan od njih, profesionalni pjesnik, doživio je pojam "kršćanskih talibana" (kako glasi naslov teksta na talijanskom) kao utuživ i podnio je tužbu Općinskom sudu u Zagrebu, interpretira Lévy. Matvejević je izrečenu kaznu ignorirao i nije uložio priziv, vodeći se slobodom mišljenja i govora, buneći se, kako kaže, "uvrede metaforom".

"I hrvatski je premijer, suočen s valom međunarodnoga neodobravanja, izišao s osobnim neslaganjem izvršenja te kazne. Prizivni sud je spor doveo na Vrhovni sud, a on je prije mjesec dana potvrdio presudu Općinskog suda: 78-godišnji Matvejević će od 28. srpnja spavati u zatvoru.
Koja čudna sudbina za duh ovoga enciklopedista i poliglota! Koji skandall za ovog hrvatskog Gerogea Steinera! Koja pojedinačna sudbina za tog upečatljivog europskog intelektualca čija su se već prva djela dojmila i samoga Sartrea i tolikih drugih! Njegova borba u mračnom završetku XX. stoljeća, uvijek se vodila slobodnim i politički opredijeljenim duhom, u tradiciji Sartrea, koji ga je, usput, dobro poznavao. Njegova je hrabrost na čast europejskom duhu koji je, ovoga trenutka, tako obeščašćen! I ništa ne vrijedi, on će od 28. srpnja spavati u zatvoru", ne može se načuditi Lévy.

Filozof se pita jesu li hrvatski zakoni i način na koji su oni primijenjeni sukladni zahtjevima suvremenonih zakona i slobodom izražavanja, toliko jasnom osobinom demokracija?

Pismo supotpisuju Umberto Eco, Michaël Foessel, Donatien Grau, Nedim Gürsel, Gilles Hertzog, Bernard-Henri Lévy, Claudio Magris, Olivier Py, Salman Rushdie, Peter Sloterdijk i Pierre Zaoui.

Komentara 60

KU
kumajela
22:56 25.07.2010.

Slažem se da starog baljezgonju treba ostaviti na miru da do božje volje radi ono što najbolje zna i umije - baljezga. Treba platiti u kešu onome koga je uvrijedio. I to je to. Neka mu podržavatelji skupe između sebee da jadna tetkica može namiriti štetu i sudske troškove. Sila Mara na balaturu pa vikala živila rvacka!

VI
vidicmar
07:44 26.07.2010.

pritisak na pravosuđe!

KU
kumajela
19:50 25.07.2010.

Ischmidt Matvejević je u Jutarnjem listu nazvao Milu Pešordu talibanom i ratnim huškačem. Uz ostale pogrdne i nedolične epitete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije