Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolinda Grabar-Kitarović:

Aziji i Europi je za nastavak blagostanja potrebno povjerenje i stabilnost

ASEM
Foto: PR
1/4
15.07.2016.
u 11:02

U povodu plenarne sjednice ASEM-a, održala je govor posvećen promicanju i mogućnostima koje bi osnažile partnerstvo Europe i Azije, osvrnuvši se i na Inicijativu Jadran-Baltik-Crno more

Na poziv predsjednika Mongolije Tsakhiagiina Elbegdorja predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjeluje na 11. Azijsko-europskom sastanku na vrhu (ASEM) koji se održava u Ulan Batoru, izvijestili su iz Ureda predsjednice. 

U povodu plenarne sjednice ASEM-a, održala je govor posvećen promicanju i mogućnostima koje bi osnažile partnerstvo Europe i Azije.

Na početku obraćanja, predsjednica je, u povodu napada u Nici, izrazila sućut Francuskoj i francuskom narodu te kazala kako su predanost i zajedništvo ono što moramo pokazati u nastavku borbe protiv terorizma.

Posebno se osvrnula na teme povezivosti i partnerstava, naglašavajući mogućnosti koje za to pruža Inicijativa Jadran-Baltik-Crno more i dodavši kako podupiremo sve aktivnosti koje će nas zbližiti, ojačati te omogućiti održivi razvoj i gospodarsko blagostanje. Za to moramo otvoriti vrata i povezati ljude kako bi uspijevale trgovina, investicije, energetika, znanje i razmjena informacija, istaknula je predsjednica.

"Željela bih ovdje spomenuti inicijativu koja spaja Jadran, Baltik i Crno more i koju zagovaram s poljskim kolegom Andrzejom Dudom."

Za Inicijativu Jadran-Baltik-Crno more komentirala je kako je to neformalna platforma s ciljem jačanja sveukupne političke, gospodarske infrastrukturne i sigurnosne suradnje u Srednjoj Europi, a proširenje postojeće suradnje Srednje Europa konkretnim projektima postaje sigurnija i konkurentnija.

Tom se Inicijativom predviđa novi koridor za pristup tržištima Europske unije i Srednje Europe, koji modernom prometnom infrastrukturom povezuje njezine sjeverne i južne luke. Predsjednica dodaje kako ohrabrujućim vidi što je realizacija inicijative privukla znatan politički i poslovni interes Azije.

Govoreći o Europskoj uniji i njezinoj poziciji u razvoju i povezanosti dvaju kontinenata, naglasila je važnost dijaloga za nošenje s globalnim izazovima s kojima smo suočeni, imajući na umu sadašnju političku i sigurnosnu arhitekturu.

Predsjednica je održala i bilateralne sastanke s mjanmarskim predsjednikom Htinom Kyawom i predsjednikom Švicarske Konfederacije Johannom Schneider-Ammannom

>> Predsjednica Grabar-Kitarović u petak i subotu na ASEM-u u Ulan Batoru

Komentara 1

Avatar croatxl
croatxl
11:50 15.07.2016.

Bravoooo predsjednice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije