Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministri EU o migrantima

Austrija želi svoju vojsku u Makedoniji

Prosvjed protiv izbjeglica, Njemačka, Pegida
DPA/PIXSELL
06.02.2016.
u 23:00

O migrantskoj krizi raspravaljali su na neformalnom sastanku ministri EU i zemalja Balkana

Austrija želi poslati svoje vojnike da pomognu Makedoniji u osiguravanju makedonsko-grčke granice i sprečavanju nekontroliranog prelaska migranata i izbjeglica, a austrijski kancelar Werner Faymann u intervjuu za list Österreich izjavio je da bi europska agencija Frontex trebala masovno vraćati ljude iz Grčke u Tursku. Ministri vanjskih poslova 28 država EU u Amsterdamu danas su na neformalnom sastanku Vijeća za vanjske poslove razgovarali o migrantskoj krizi s kolegama ministrima iz balkanskih zemalja, a Mađar Peter Szijjarto izjavio je da ga frustrira što svi govore o potrebi zaštite vanjske granice Europske unije, a ta granica između Grčke i Turske nikako da se zaštiti.

Druga linija obrane

– Ako Grčka nije spremna ili sposobna zaštititi schengensku zonu ili ne prihvaća bilo kakvu pomoć od EU, onda nam je potrebna druga linija obrane, što je očito Makedonija ili Bugarska – rekao je mađarski ministar Szijjarto u Amsterdamu. I austrijski ministar Sebastian Kurtz naglasio je da, “ako Grčka ne želi prihvatiti našu pomoć”, ima zemlja koje to žele, a to su Makedonija i Srbija. Te su dvije zemlje, prema Kurtzu, spremne “umanjiti, usporiti ili čak zaustaviti priljev migranata”. Na sastanku u Amsterdamu sudjelovao je i novi hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač. Na pitanje hoće li Hrvatska zatvoriti svoje granice za migrante, Kovač je odgovorio da sve ovisi o zemljama koje primaju izbjeglice, ponajprije Njemačkoj, ali i Austriji, Nizozemskoj i Švedskoj.

Prosvjedi i kontraprosvjedi

– Dok one budu primale izbjeglice, Hrvatska je tranzitna zemlja. Ako dođe do smanjenja broja izbjeglica koje budu primali u tim zemljama, onda će doći do većih graničnih kontrola – rekao je ministar Kovač.

Vijeće za vanjske poslove EU neformalno je zasjedalo u Amsterdamu dok je radikalno desni građanski pokret Pegida u nizu europskih gradova pokušao organizirati prosvjede protiv migranata. Pegida je kratica za Patriotski Europljani protiv islamizacije Zapada, nastala je u Njemačkoj, ali danas je pozvala simpatizere na prosvjede u Birminghamu, Varšavi, Pragu, Dresdenu, Calaisu i drugim gradovima Europe, no ponegdje su im vlasti zabranile okupljanje, a drugdje su najavljeni i kontraprosvjedi građana koji ne žele ksenofobiju. 

>> Tisuće pristaša Pegide prosvjeduju diljem Europe 

>> Prosvjednici i policija sukobili se na maršu radikalno desnog pokreta PEGIDA u Kölnu

Komentara 9

ZI
zimerman
23:52 06.02.2016.

Da vojsku treba poslat u Grcku I Makedoniju tamo se cuva granica EU

Avatar Pavel ic
Pavel ic
00:24 07.02.2016.

pa da ponavlja se povijest srbija ce past a mi budemo opet s madarima branili ponos europe.kako on misli branit europu kad u europi sad ima 20milijona muslimana koji disaju socijalnu pomoc i djeci doplatak 3.500€.treba se selit iz europee ici u USA ili RUSIJU.tamo ljudi znaju cijenit svoj narod

DU
Deleted user
23:28 06.02.2016.

Aaaa sada znamo što je ponosni srbin Dačić radio u Amsterdamu išao se podati Austrijancima, jadno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije