Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najoštriji u svijetu

Australci zakonom zabranili isticanje loga na kutijama cigareta

australske cigarete
AFP/PIXSELL
15.08.2012.
u 12:04

Sve će kutije biti iste boje, s pismenim i fotografskim upozorenjima o štetnosti pušenja

Proizvođači cigareta doživjeli su težak udarac u Australiji - visoki sud odobrio je novi zakon prema kojemu na kutijama cigareta više ni smije biti logo ni boje proizvođača. Od 1. prosinca ove godine sve će kutije cigareta u Australiji biti iste, maslinasto zelene boje, a glavno će mjesto zauzimati upozorenja o štetnosti cigareta i fotografije pušenjem oštećenih dijelova tijela.

Ove su zakonske odredbe u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, a s posebnom ih pozornošću prate u Velikoj Britaniji, Norveškoj, Novom Zelandu, Kanadi i Indiji, zemljama koje i same razmišljaju u uvođenju sličnih odredbi kako bi suzbile pušenje. Zakon je izazvao veliko negodovanje svjetskih duhanskih kompanija, kojima je državna odvjetnica Nicola Roxon poručila da počnu s implementacijom novih zakonskih odredbi te da se prestanu pokušavati žaliti na zakon na međunarodnim sudovima.

Duhanske kompanije upozoravaju da će novi zakon, osim što će im bitno smanjiti profit, rezultirati i povećanjem krivotvorina na tržištu. Glasnogovornica Imperial Tobacca Sonia Stewart rekla je da će zakon posao krivotvoritelja učiniti jefitnijim i lakšim, a istog su mišljenja i u BAT-u.

- To je još uvijek loš zakon od kojeg će koristi imati samo skupine organiziranog kriminala koje prodaju ilegalni duhan na našim ulicama - rekao je Scott McIntyre, glasnovornik australske podružnice tvrtke British American Tobacco (BAT). Međutim, dodao je kako će tvrtka postupiti u skladu sa zakonom.

Mišljenja građana o novom zakonu i njegovoj eventualnoj učinkovitosti miješana su. Dok neki pozdravljaju zakon kao mjeru protiv štetne navike pušenja, neki smatraju da neće učiniti značajnu razliku.

- Pitanje je jesu li ovisnici o cigaretama ovisni o kutiji ili o samim cigaretama? - pita se Janita Kinariwala.

Komentara 15

Avatar LargoWinch
LargoWinch
12:29 15.08.2012.

Moram reći- ovako ja zamišljam fašizam. Sloboda vlasništva i izbora- bilo kakvog izbora je svedena na jevno mjenje- marketing. Kakva je razlika između ovoga i spaljivanja vještica na lomači? Pa i za vještice su dokazali da su štetne? I žene su same priznale? Šta je sa supstancama koje izazivaju rak debelog crijeva? Masnoćom, brzom hranom, kafom? Šta je sa McDonaldsom? Zašto sada nebismo na kutijama Big Maca stavljali slike pretilih ljudi? I hamburger ubija- isto koliko i jedna cigareta.

SL
slavonac88
12:34 15.08.2012.

Sad će biti na kiosku: Kupac: Jel imate bijeli Marlboro? Prodavač: Pričekaj pola sata dok pogledam sve kutije...

BU
BubyZG
12:26 15.08.2012.

" Duhanske kompanije upozoravaju da će novi zakon, osim što će im bitno smanjiti profit, rezultirati i povećanjem krivotvorina na tržištu. " I jedno i drugo se svodi na smanjivanje njihovog profita i jasno je da zakonom nisu zadovoljni. UU današnjem svijetu sve se svodi samo na profit i još veći profit. I ako može još malo veći !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije