Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Audio CD izumire, a gramofonska ploča sve popularnija

ploca
Foto: Reuters
1/2
23.02.2010.
u 12:36

Svima je već poznato da je omiljenu ploču sredinom 80-ih godina prošloga stoljeća počeo istiskivati tada revolucionarni CD koji je 1965. izumio James T. Russel. Novoj maloj digitalnoj ploči predviđali su dugu budućnost, a neki su je proglašavali neuništivom.

Gramofon koji je u protekla dva desetljeća bio nepravedno zapostavljen sada ponovno doživljava renesansu. Za to su najviše zaslužne neke diskografske kuće koje posljednjih godina izdaju sve više vinilnih ploča.

Svima je već poznato da je omiljenu ploču sredinom 80-ih godina prošloga stoljeća počeo istiskivati tada revolucionarni CD koji je 1965. izumio James T. Russel. Novoj maloj digitalnoj ploči predviđali su dugu budućnost, a neki su je proglašavali neuništivom iako se vrlo brzo pokazalo da to nije istina.

Stari albumi izdani na novim pločama

Za razliku od svoje velike prethodnice, CD je trajao svega 15 godina jer ga već više od pet godina ozbiljno ugrožavaju novi digitalni mediji i formati među kojima je najpopularniji mp3 koji se vrlo lako kopira na medije poput mp3 ili mp4 playera, računala, USB stickova i dr.

Vodeći diskografi su još prije tri godine donijeli odluku o ponovnom izdavanju nekih popularnih albuma iz 60-ih, 70-ih i 80-ih na gramofonskim pločama. Čini se da je to bila dobra ideja jer je prodaja gramofonskih ploča samo u prvoj godini povećana za 89 posto, a prošla je godina bila rekordna ako se gleda prodaja ploča od 2000. godine do danas.

Diskografska kuća Capitol Record's ponovno je izdala neke popularne albume na vinilu poput "Abbey Roada" od Beatlesa ili kultnog "Dark Side of the Moon" skupine Pink Floyd. Osim njih, na pločama su ponovno zasjali Guns n' Roses i Metallica.

I neki domaći izvođači posljednjih godina izdavali su albume na pločama poput Dine Dvornika koji je svoj posljednji album "Pandorina kutija" izdao i na vinilu i to u ograničenoj količini.

Porasla i prodaja gramofona

Neki glazbeni znalci tvrde da je prednost ploča nad CD-ima najveća u kvaliteti zvuka jer je riječ o analognom zvuku koji se na ploču zapiše onakav kakav uistinu je i kod kojega ne dolazi do gubitka podataka. Kako bi se snimio na digitalne medije poput CD-a ili DVD-a zvučni se zapis pretvara i kodira u prikladan oblik pri čemu se neki njegovi elementi mogu izgubiti.

Zajedno s prodajom ploča porasla je i prodaja gramofona koji su se znatno modernizirali. Današnje je gramofone moguće lako povezati s računalom i tako snimiti zvuk s ploče na tvrdi disk.

I gramofonska ploča i CD imaju svoje oponente i zagovornike. Ipak, čini se da je CD sve manje popularan dok gramofonska ploča zbog svog kultnog statusa i duge povijesti ponovno dobiva sve veći broj poklonika.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije