Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Atraktivne žene ne bi trebale slati fotografiju uz životopis

razgovor za posao
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
03.04.2012.
u 18:58

Istraživači su zaključili kako razlog neobičnoj predrasudi leži u tome da u odjelu ljudskih resursa u kompanijama najčešće rade žene koje su, kako zaključuju, ljubomorne te zbog toga diskriminiraju

Iako su istraživanja pokazala kako se atraktivne žene, jednom kada dođu na razgovor za posao lakše zapošljavaju i brže napreduju u poslu, pokazala su i da nije poželjno da prilikom slanja životopisa prilažu svoju sliku jer u tom slučaju imaju manje šanse da ih pozovu na razgovor, piše The Economist.

Istraživači sa sveučilišta Ben-Gurion i Ariel University Centra ispitivali su kako djelatnici koji su zaduženi za zapošljavanja u tvrtkama reagiraju na životopise kojima su priložene fotografije kandidata. Poslali su oko 2500 izmišljenih životopisa na prave natječaje za posao te su za svaki posao poslali po dva vrlo slična životopisa,  jedan s fotografijom, a drugi bez nje.

Što se tiče muškaraca, rezultati su potvrdili očekivanja, oni atraktivniji češće su pozivani na posao, dok je manje atraktivnima bolje ne slati fotografiju. No za žene se pokazalo suprotno, atraktivne žene rjeđe su pozivane na razgovore. Šalju li zamolbe za posao izravno tvrtki za koju su zainteresirane, a ne agenciji za zapošljavanje, trebaju poslati u prosjeku oko 11 prijava više od prosjeka da bi bile pozvane na razgovor.

Prosječno atraktivna žena najčešće je pozvana na razgovor otprilike nakon sedmog slanja prijave za posao.

Istraživači su zaključili kako je uzrok tome činjenica da u odjelu ljudskih resursa u kompanijama najčešće rade žene koje su, kako zaključuju, ljubomorne te zbog toga diskriminiraju.

Zaključak je istraživanja da bi se trebala izbjeći praksa slanja fotografije uz životopis kako bi svi imali jednaku priliku i za primjer se navodi Belgija u kojoj se prilikom javljanja na natječaj za poslove u javnim službama u životopisima ne navodi ni ime ni fotografija kandidata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije