Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera wikileaks

Assange: Ne smijem se vratiti u Australiju, odmah bi me uhitili

Julian Assange
AFP/Pixsell
Autori: zb, A.Be./VLM, dli/VLM
03.12.2010.
u 10:08

Šef WikiLeaks izravno odgovarao na pitanja građana širom svijeta na stranicama Guardiana.

Više od sat vremena trajala je navala čitatelja na internetski portal britanskg Guardiana zbog "chata uživot" s osnivačem WikiLeaksa Jualianom Assangeom.
Site je bio preopterećen pa je Guardian na kraju odlučio naknadno objaviti Assangeove komentare odnosno odgovore na pitanja koje su postavljali posjetitelji iz mnogi dijelova svijeta.

Jedno od prvih pitanja bilo je namjerava li se Assange kao australski državljanin sada vratiti u svoju domovinu. No, Assange je to demantirao.

- Mnogo mi nedostaje Australija, ali nema šanse da se odlučim na taj korak. Premijerka Julia Gillard i glavni tužitelj Robert McClelland jasno su mi dali do znanja da aktivno pomažu američkim kolegama u sprječavanju mojih aktivnosti. Uopće ne sumnjam da bi me uhitili čim bih kročio u Australiju - napisao je Assange. 

Objavljujemo izbor iz pitanja i odgovora:

Achanth: Gospodine Assange, jeste li ikad dobili dokumente na temu NLO-a i izvanzemaljaca?
Assange: Mnogi čudaci mi mailaju priče o NLO-ima ili kako su otkrili antikrista na nekoj opskurnoj zabavi. Ali, dosad nitko od takvih nije zadovoljio naša dva pravila oko objavljivanja:
1) da dokumente nisu sami napisali
2) da su originali

Iako, mogu reći da u nekim dokumentima koji tek trebaju biti objavljeni doista ima nekih koji spominju i NLO-e.

Gnosticheresy: Što se dogodilo sa svim onim dokumentima koji su bili objavljeni već na WikiLeaksu, ali sada ih nema? Hoćete li ih vratiti online?
Assange: Mnogi dijelovi tih dokumenata su još uvijek vidljivi na mirror siteu: mirror.wikileaks.info, a ostatak ćemo uskoro vratiti, čim sredimo tehnološke zavrzlame. Još od travnja smo pod žestokim udarima i nismo vlasnici svoga vremena, nego većinnu vremena potrošimo na popravljanje štete od napada američkih vlasti. Ali, budite uvjereni da sam prilično nesretan što se naš trogodišnji rad javnost ne može sada normalno pretraživati.

CrisShutlar: Jeste li očekivali tako velike reakcije širom svijeta? Strahujete li za svoju sigurnost?
Assange: Uvijek sam vjerovao da će WikiLeaks kao koncept imati globalnu ulogu. U prilog tome ide primjer Kenije 2007. godine kada je objava utjecala na tamošnje izbore. Doduše, procjenjivao sam da će biti potrebno dvije, a ne četiri godine da nas se prepozna kao važan čimbenik. Prijetnje našim životima su javno dokumentirane, no svakako da do poduzimamo sve moguće mjere da se osiguramo.

People1st: Tom Flanagan, visoki savjetnik kanadskog premijera nedavno je izjavio "Ja mislim da Assangee treba likvidirati... i da bi Obama trebao naručiti njegovo ubojstvo... Ne bih bio nesretan ako odjednom Assange nestane..." Kako to proživljavate?
Assange: Točno je da su gospodin Flanagan, a i neki drugi izrekli ozbiljne izjave, mislim da protiv njih treba podići optužnicu za ubojstvo. 

...
Ostala pitanja i odgovore pročitajte na Guardianu.


Navala čitatelja na Guardian srušila stranicu
Guardian je tako postao jedan od prvih medija koji je "ugostio" Assangea u vrijeme dok se sve glasnije najavljuje njegovo uhićenje.

Najavni tekst na Guardianu već obiluje komentarima čitatelja od kojih neki Assangea pitaju "Jesi li živ" dok drugi poručuju Guardianu da bi idući tjedan na chat mogli nagovoriti i bin Ladena.

Jedan čitatelj upitao je može li se kako pomoći Assangeu dok ga je drugi pohvalio:

- Izražavam vam punu potporu i mogu reći da ste vi junak modernog doba. Pitao bih vas je li vas neki poseban događaj inspirirao na objavu dokumenata? - upitao je čitatelj.

Chat s Assangeom uživo, odnosno preciznije - komentare s pitanjima posjetitelja možete pratiti ovdje.

Već i prije 14 sati Guardian je prikupio više od 700 komentara posjetitelja širom svijeta, koji imaju pitanje za Assangea.
No, za sada se stranica jako teško učitava. Zbog velikog interesa Guardianov portal se ruši, a na kraju Assange se i neće pojaviti u chatu, nego bi trebao sudjelovati u raspravi kao jedan od komentatora na stranici.

Assange bi mogao biti uhićen već danas
Julian Assange, osnivač WikiLeaksa, mogao bi biti uhićen u idućih nekoliko dana, piše The Independent.

Švedska je jučer izdala novi nalog za uhićenje Assangea zbog optužbi za silovanje. Prijašnji nalog nije izdan na zakonit način pa uhićenje nije bilo moguće, izjavio je glasnogovornik Scotland Yarda čiji detektivi, kako se tvrdi, znaju gdje se Assange skriva u Britaniji. Čim novi nalog stigne u Britaniju, akcija uhićenja može početi. Prema navodima britanskih medija, nalog  za uhićenje mogao bi stići najranije danas, a najkasnije do kraja tjedna.

Internetska stranica WikiLeaks jutros je bila nedostupna jer je u SAD-u izgubila svoju domenu. Pružatelj usluga EasyDNS ugasio im je stranicu zbog učestalih hakerskih upada.

Nedugo potom stranica je preseljena na novu domenu u Švicarskoj i postala ponovno dostupna čitateljima.

Naime, nakon što je senator Joe Lieberman, predsjednik odbora Domovinske sigurnosti u Senatu pozvao sve organizacije koje pomažu WikiLeaksu u prisutnosti na Internetu da smjesta to prestanu činiti. Slavni Amazon je nakon niza pritisaka poslušao Liebermana i odbio dalje ustupati svoje servere WikiLeaksu, no time je zaradio cijelu lavinu kritika inače vjernih fanova te najveće internetske knjižare. Nakon toga su i drugi američki provideri počeli prekidati svoje usluge WikiLeaksu.

Pentagon je objavio da može srušiti WikiLeaks ako to želi. Postoje izvještaji da je i Rusija zainteresirana za zatvaranje WikiLeaksove stranice.

Blog 'Iskosa': Otkrića WikiLeaksa - fascinacija već poznatim

Komentara 181

KU
kukuriku
15:39 03.12.2010.

EU-jovan,,,...ti si najobicnija Skockana(ogranicéna)-Balkanska--budala !!

VI
VirusD
11:59 03.12.2010.

Je li Assange globalna verzija našeg Antiše koji je za malo medijske pažnje spreman svašta izmislit pa makar završio u zatvoru ili je rekao istinu i sada slijedi likvidacija... dovoljno smo gledali filmova na tu temu...

BA
barbar
12:54 03.12.2010.

Tupane ne znam zašto me brišeš

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije