Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Asistenti u nastavi za Nevena i djecu s potrebama - luksuz

Neven Geci
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
08.09.2014.
u 16:30

Lani je sve asistente plaćao Hrvatski zavod za zapošljavanje, ali tome je došao kraj. Koprivničko-križevačka županija će sufinancirati asistente

Prvi dan nove školske godine bio je više nego poseban doživljaj za 13-godišnjeg Nevena Gecija, učenika 7. razreda Osnovne škole Andrije Palmovića iz Rasinje. Dječak koji od rođenja boluje od cerebralne paralize i prikovan je za kolica konačno je dobio asistenta u nastavi...

Prije točno godinu dana tako smo pisali o sretnom završetku žalosne priče u školi nedaleko od Koprivnice. Presretna je bila i njegova hrabra majka Marijana, koja je dotad po cijele dane s Nevenom provodila u školi.

Prigovor bez odgovora

Zbog toga što Vlada pitanje asistenata u nastavi nije uredila, upitno je što će biti s njim i drugom djecom u novoj školskoj godini. U neku ruku za Nevena je i dobro da ga neće biti u školi još tjedan-dva zbog toga što se nalazi na oporavku. Koprivničko-križevačka županija prijavila se na poziv Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih kako bi riješila to važno pitanje. Njihov prijedlog je, dobili su obavijest iz nadležnog ministarstva, “ispunio minimalni bodovni prag za prelazak u daljnju fazu evaluacije - provjera prihvatljivosti, međutim ne ulazi u okvir dostatnih financijskih sredstava”.

Drugim riječima, dobili su odbijenicu za projekt u kojem je bilo predviđeno sudjelovanje 18 škola kao partnera (14 osnovnih i četiri srednje) kojima je osnivač Županija i Udruge Bolje sutra iz Koprivnice. Trebalo se zaposliti 42 pomoćnika, a proračun projekta je trebao iznositi 2,1 milijun kuna. Župan Darko Koren je podnio prigovor, ali još nije dobio odgovor.

Prošle školske godine problem zapošljavanja pomoćnika u nastavi riješen je kroz javne radove “Mladi za mlade” koje je u cijelosti financirao Hrvatski zavod za zapošljavanje za 27 pomoćnika na području županije.

Rebalans proračuna

“Ove godine ovaj program uvjetuje 50 posto sufinanciranja. Županija će rebalansom proračuna (23. rujna, op.a.) osigurati tih 50 posto za sufinanciranje 28 pomoćnika u nastavi za učenike škola kojih je osnivač. Županija će mjesečno osigurati iznos od oko 1700 kuna po asistentu, odnosno 50 posto bruto plaće”, istaknula je glasnogovornica Melita Ivančić.

Komentara 3

SB
Sinisa_Bosanac
15:47 10.09.2014.

Pravilni naziv je djete s teskocama u razvoju. Naziv djete s posebnim porebama vise se ne koristi.

AS
astra24
23:04 08.09.2014.

koji imbecilni naslov"... za djecu s potrebama..." Kakvim potrebama,koju djecu? Ne mogu vjerovati,moje dijete nema poteškoće u razvoju,ali ima potrebe.Ima potrebu da se lijepo obuče,da ide u školu,da se zabavlja,da se druži s prijateljima itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije