Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokazali zube

Argentina će Britaniju prijaviti za "militarizaciju južnog Atlantika"

Falklandi (1)
Foto: AFP/Pixsell
1/3
08.02.2012.
u 11:31

Velika Britanija slanje razarača u južni Atlantik nedaleko od Falklanda nazvala je "rutinskim" potezom

Argentina će se formalno požaliti Ujedinjenim narodima zbog britanskog "militarizma" oko spornih Falklandskih otoka. Argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner, javlja BBC, na susretu parlamentaraca, visokih dužnosnika i veterana Falklandskog rata, koji su se 1982. borili protiv Britanaca, najavila je podnošenje žalbe. Tenzije između dviju zemalja porasle su posljednjih tjedana, a prošlog mjeseca Velika Britanija najavila je slanje razarača na sporno područje.

Status Falklandskih otoka, u Argentini poznatih kao Malvinas, još je uvijek vrlo osjetljivo pitanje za Buenos Aires. U prosincu prošle godine Marcosur, južnoamerički trgovački blok, zatvorio je svoje luke za brodove koji plove pod falklandskom zastavom, a Velika Britanija prošlog mjeseca slanje razarača u južni Atlantik nazvala je "rutinskim" potezom.

Princ William, unuk britanske kraljice Elizabete II. i drugi u liniji nasljeđivanja britanskog prijestolja, poslan je na otoke sa svojom jedinicom kao pilot postrojbe za potragu i spašavanje. U svome obraćanju predsjednica Fernandez optužila je Veliku Britaniju za "ponovnu militarizaciju južnog Atlantika". Od britanskog premijera argentinska predsjednica tražila je da "dade priliku miru".

Iz britanskog ureda za vanjske poslove pritužbe argentinske predsjednice komentirali su kratkom izjavom. – Stanovnici su Falklandskih otoka Britanci s pravom izbora. Slobodni su odlučivati o vlastitoj budućnosti i neće biti nikakvih pregovora s Argentinom o suverenitetu otoka ako sami otočani to ne budu željeli – tvrde iz Velike Britanije.

Komentara 18

FR
fran108
14:24 08.02.2012.

to je demokracija na veliko-britanski način....pošalji ratnu krstaricu pa da vidimo čiji su foklandi jedno tri svjetlosne godine od veiko -britanije.

LI
liburnik
14:51 08.02.2012.

Tamo dolje žive škotski naseljenici pa valjda imaju pravo na odluku pod kojom vlašću će živjeti, zar ne.

OB
-obrisani-
11:59 08.02.2012.

Iz britanskog ureda za vanjske poslove pritužbe argentinske predsjednice komentirali su kratkom izjavom. – Stanovnici Falklandskih otoka su Britanci s pravom izbora. Slobodni su odlučivati o vlastitoj budućnosti i neće biti nikakvih pregovora s Argentinom oko suvereniteta otoka ukoliko sami otočani to ne budu željeli – tvrde iz Velike Britanije. +++++++++++++ Prije toga su protjerali stanovnike koji su bili Argentinci i dovukli Engleze ! Nadam se da će se cijela Južna Amerika udružiti i potjerati ove idiote sa područja tog kontinenta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije