Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoreno pismo

Apel premijerki: Održite obećanje i zaustavite projekt "Družba Adria"

Zelena akcija
Marko Lukunić/PIXSELL
30.06.2010.
u 15:27

Ruski naftovod u Jadranskom moru nije nacionalni interes Hrvatske nego upravo suprotno. Tankeri bi ugrozili Jadran i izvore pitke vode.

– Prije šest godina, kada se kandidirala za predsjedničke izbore, premijerka Jadranka Kosor procijenila je projekt “Družba Adria” štetnim za Hrvatsku i žestoko mu se usprotivila obećavši naciji da neće dopustiti njegovu provedbu - tim riječima podsjetili su aktivisti Zelene akcije i Franjevačkog svjetovnog reda premijerku na njeno obećanje na konferenciji za novinare održanoj u desetak gradova diljem Hrvatske.

– Ruski naftovod koji bi završavao u Omišlju ugrozio bi floru i faunu Jadranskog mora koje je jedini resurs naše države. Premijerkina izjava da su uklonjene sve ekološke prepreke za ostvarivanje projekta “Družba Adria” teško je obmanjivanje javnosti - poručila je Antica Nada Ćepulić, predstavnica Franjevačkog svjetovnog reda.

Ostvarivanjem spornog projekta ugrozile bi se strateške rezerve pitke vode u Gorskom kotaru, a pri ukrcaju nafte povećala bi se opasnost od havarije supertankera. Sve bi to moglo rezultirati ekološkom katastrofom poput one u Meksičkom zaljevu, upozoravaju aktivisti.

– Ruski naftovod u Jadranskom moru nije nacionalni interes Hrvatske nego upravo suprotno. Tankeri bi prilikom ukrcaja nafte ispuštali u more opasne balastne vode i time bi ugrozili Jadran. Novac koji bi Hrvatska dobila od ostvarivanja projekta može se mjeriti s godišnjom zaradom nekih hotela na obali – tvrdi Toni Vidan.

Dokaz da je ruski pothvat štetan za Lijepu Našu jest i činjenica da ga ni jedna druga europska država ne želi prihvatiti.

– Krive su tvrdnje bivšeg predsjednika Stjepana Mesića da, ako se Hrvatska ne upusti u realizaciju projekta, Italija će profitirati umjesto nje. U posljednje dvije godine zemlje EU grade elektrane s obnovljivim izvorima energije, a Italija definitivno ne želi ugroziti svoje nacionalne interese fosilnim gorivima - tvrdi Tomislav Tomašević.

Aktivisti su uputili i otvoreno pismo premijerki te upozorili da će, ako se nastavi s politikom odobravanja “Družbe Adria”, organizirati masovne prosvjede.

Komentara 3

HA
haman
08:51 01.07.2010.

ujedinjenje crkve i zelembača ljevičara...smiješna jedna koalicija,,,družba adrija jeodličan projekt koji će na duže vrijeme riješiti hrvatske energetske potrebe

DM
dr_max
10:06 01.07.2010.

hamane, i samo ti ime govori s koje grane si se spustio, nedaj ovako glupe izjave! Ovaj projekt je vremenska bomba koja ce hrvatskoj presuditi unutar 10 godina od ostvarivanja! Pustanjem u pogon ovakvog naftnog terminala upropastit ce se kompletna flora i fauna sjeverno od Omislja, a sto je najvaznije, pitka voda koja ce uskoro dobiti cjenu vecu od nafte ce biti upropastena. Cak i grana s koje si spuznuo na tlo nece u tom kraju biti vise zelena. Ja nisam niti zeleni a bome niti ljevicar, ja samo volim Hrvatsku i ne prodajem se za nikakvu lovu!

SZ
satan_zagorski
10:28 01.07.2010.

dr-max...svatk oima pravo na svoje mišljenje, pa tako i ti...samo za mene su glupani upravo ovakvi poput tebe koji padaju na spike raznih zelenih dušebrižnika...jednostavno si primitivan, tako da je najbolje da ostaneš u svojoj vremenskoj rupi i brini zaa floru i faunu poput kakve ovce...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije