Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporni ugovor

Antunović Vrdoljakovoj tvrtki 2010. dao posao od 250.000 kuna

Ivan Vrdoljak
Foto: Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
1/3
Autor
Marko Biočina
23.03.2013.
u 14:30

Riječ ministra: Naravno da sam želio raditi s Montmontažom. No, slabo je plaćala pa je to bio naš jedini posao za nju. Moja je tvrtka tada imala 15-ak milijuna kuna prihoda godišnje

Aktualni je predsjednik državne plinske kompanije Plinacro Mladen Antunović 2010., kao predsjednik uprave Montmontaže, sklopio 250.000 kuna vrijedan ugovor s tvrtkom ATO Inženjering, tada u suvlasništvu aktualnog ministra gospodarstva i potpredsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka. Riječ je o ugovoru za izradu studije izvedivosti projekta LPG terminala Ploče – projekta koji je Montmontaža razvijala, ali nikad ga nije realizirala. Upravo taj ugovor u anonimnom pismu koje ovih dana kola zagrebačkim novinarskim krugovima proglašava se dokazom tajnih financijskih odnosa koji postoje u vrhu HNS-a te implicira kako je upravo ta transakcija bila razlog zbog kojeg je Vrdoljak dolaskom Kukuriku koalicije na vlast podržao Antunovićev angažman na čelnoj poziciji u Plinacru.

\"To su gluposti\"

Sam ministar Vrdoljak tvrdi kako se radi o glupostima.

– Mladen i ja prijatelji smo još od fakulteta, bili smo na istoj godini. Jasno da sam ja kao privatni poduzetnik bio iznimno zainteresiran da poslujem s Montmontažom, a kad je on došao na čelo kompanije, očekivao sam puno. Na moju žalost, nudili su vrlo niske cijene, pa je ovaj ugovor jedini koji smo napravili. Da biste imali prave relacije, trebate znati da je moja tvrtka tada radila sa 15-ak milijuna kuna godišnjeg prihoda, tako da ovaj ugovor nije predstavljao znatniji udio u našem poslovanju. Primjerice, puno bogatije ugovore imali smo s HEP-om na održavanju elektrane Plomin, kao i s više lokalnih komunalnih poduzeća. Ne vidim stoga u čemu je problem – kaže Vrdoljak.

Zanimljivo je da se priča o ranijim poslovnim odnosima Vrdoljaka i Antunovića u javnosti pojavila u trenutku kada se priprema kadrovska smjena na čelu Plinacra. Prema neslužbenim informacijama iz Ministarstva gospodarstva, Antunović bi trebao biti smijenjen, a peteročlana uprava svedena na tek tri člana. Hoće li kasnije Antunović biti angažiran na nekoj drugoj poziciji u javnom sektoru, još je nepoznato, no evidentno je da ga osobno prijateljstvo s ministrom ipak nije uspjelo spasiti od smjene. Je li to prijateljstvo bilo sazdano na financijskim interesima? Kao dokaz da je Antunović pogodovao Vrdoljaku navodi se i činjenica da je navodno Montmontaža već posjedovala studiju isplativosti gradnje terminala u Pločama.

Navodno, radi se o detaljnoj studiji na 88 stranica koju je još 1999. tvrtka ICF Konzalting izradila po narudžbi tvrtke Plana energija. Ako je ta informacija točna, ugovor između Montmontaže i ATO inženjeringa uistinu bi bio suspektan, no problem je što nema nikakvog dokaza da je Mladen Antunović, kada je naručivao studiju, u posjedu imao ICF-ovu studiju. Sam Antunović to odlučno demantira.

– Nije postojala nikakva druga studija. Radilo se o projektu koji smo razvijali, jednom od desetaka takvih. Morate znati da je Montmontaža tada imala kumulativni prihod od 100 milijuna eura, obuhvaćala desetke tvrtki, podružnice u stranim državama i razne biznise. Puno smo sličnih studija naručivali, ovo je samo jedna u nizu – rekao je Antunović, istaknuvši da se radilo o uobičajenom poslovnom odnosu dviju privatnih tvrtki. Tvrdi kako dioničari tvrtke nikad nisu imali prigovora na posao sklopljen s Vrdoljakovom tvrtkom.

Direktor na putu

Je li tome uistinu tako, u Montmontaži se nije moglo provjeriti jer je direktor koji je ovlašten za davanje izjava bio na putu. Hoće li ovo otkriće dodatno destabilizirati ionako napete odnose oko kadroviranja u javnim poduzećima u vladajućoj koaliciji? Vjerojatno ipak ne iako će budući odnosi Vrdoljaka i Antunovića sigurno u javnosti biti promatrani znatno pozornije.

>> Smjenjuje li Vlada Antunovića, a D. Kovačević ostaje na čelu Janafa?

Komentara 3

SD
Sonja Daisy
15:18 23.03.2013.

"Aktualni je predsjednik državne plinske kompanije Plinacro Mladen Antunović 2010., kao predsjednik uprave Montmontaže, sklopio 250.000 kuna vrijedan ugovor s tvrtkom ATO Inženjering, tada u suvlasništvu aktualnog ministra gospodarstva i potpredsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka." ------------------------------------------------------------------------ i gdje je problem? trebamo ministre koji nisu nikada s ni jednim poznanikom poslovali, i to treba istražiti do stoljeća sedmog kada je sklopljen posao, Vrdoljak nije bio nikakav ministar ajmo, istražite tko je iz koje stranke ikada s nekim znancem iz iste ili neke prijateljske stranke poslovao (kada je lova u pitanju sve su stranke prijateljske)

OB
-obrisani-
15:41 23.03.2013.

DORH je uzrok svih problema , da je pravi covjek na celu DORHa bilo bi reda ovako oni kradu narod bleci a Bajic se smije i vice tooo drugoviii i ja imam svoj diooo!! Lako je njima krasti kada Hrvatsku ne osjecaju !

CV
crna vrana
16:08 23.03.2013.

Odavno rekoh da je za ove Sanader obični pik-zibner !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije