Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žena može sve

Antonija Didović - prva zapovjednica topovnjače u HRM-u

zapovjednica (1)
Foto: Ivana Ivanović/Pixsell
1/4
07.07.2010.
u 13:25

Govorili su mi da je to golem rizik, da se neću uspjeti zaposliti. Ali - ja ovo volim.

Otočno sam dite, svi smo mi vezani uz more. Ili ga neizmjerno voliš, ili ga mrziš. U brodove sam se zaljubila u djetinjstvu i svakako htjela ploviti. Zato sam završila Pomorsku školu, upisala se na Pomorski fakultet, stekla zvanje dipl. inž. pomorskog prometa, smjer nautika. Mnogi su me pokušali uvjeriti, pa i profesori u školi, da to nije posao za ženu. Govorili su mi da je to golem rizik, da se neću uspjeti zaposliti. Ali - ja ovo volim.

Žrnovski otočni dišpet

Naravno, riječ je i o otočnoj tvrdoglavosti, otkriva nam Antonija Didović, poručnica fregate, prva zapovjednica nekog broda Hrvatske ratne mornarice. I to elitnog, raketne topovnjače “Kralj Petar Krešimir IV.”.

Antonija je iz Žrnova, sela na Korčuli, i, zanimljivo, nitko joj u obitelji nije bio pomorac ni vojna osoba. Diplomirala je 2004., 14 mjeseci slala molbe i životopis, pokušavala se zaposliti. Javila se 2005. na natječaj HRM-a i odmah su je primili. Završila je temeljnu časničku školu, stekla osnovna vojna znanja i vještine te u siječnju 2006. dobila prvo namještenje. Postala je voditelj oružnog brodskog odreda baš na raketnoj topovnjači “Kralj Petar Krešimir IV.” na kojoj je sada zapovjednica!

– Pucala sam s broda. Bila na gađanju kao oružničar. I to s oba topa. I na površinski i na zračni cilj. Ne znam s čime bih usporedila taj osjećaj. To je neopisivo. Kad se cijeli brod trese, kad sve buči. Samo krmeni top može ispucati 5000 metaka u jednoj minuti. To je “ludilo” za posadu, a pogotovo za topnike koji upravljaju topovima po mojim zapovijedima. I, naravno, za zapovjednika, kazuje plavooka Antonija. Skromna, ali i samouvjerena. Njezine sposobnosti, brzinu i odlučnost prepoznali su nadređeni. Potkraj 2008. postavljena je za zamjenika zapovjednika raketne topovnjače “Kralj Petar Krešimir IV.”, a od 1. srpnja njezina je “gazdarica”.

Zapovijeda posadom od 32 člana. Podređeno joj je 6 časnika, 19 dočasnika i 8 mornara, od kojih su dvije žene.

Kad su u baznoj luci, rade od 7.30 do 15.30 sati, a kad plove, isto im je kao i pomorcima. No, osim navigacije, Antonija se bavi i vojnim poslom. Živo je, a svakodnevno prolaze situacije koje odgovaraju ratnim uvjetima; od simulacija da su pogođeni, gađanja cilja koji mora uništiti, prodora vode u brod, problema s kormilom, zračne i raketne opasnosti... Na brodu je 8 raketa i 2 topa.

Bitne škole i sposobnost

Kad se bilo što izvanredno događa na brodu, čuje se samo njezin glas. O svemu odlučuje samo ona. Zapovijed je jedna i bespogovorno se ispunjava. Zato svaki dan uvježbava sve moguće scenarije. Antonija s guštom dolazi na posao. Raketna topovnjača “Kralj Petar Krešimir IV.” na remontu je u Šibeniku i kompletna posada na čelu s njom sada je ondje. Rade na održavanju, popravcima.

– Ma nije ništa spektakularno to što sam zapovjednica. Najstarija sam po činu i po dužnosti na raketnoj topovnjači, kazuje 30-godišnjakinja koja ne voli medijsku eksponiranost. Sva “na iglama”, jedva je čekala da završimo razgovor, da ode u Šibenik. Tvrdi da u HRM-u nitko ne gleda tko je žena, a tko muškarac. Bitne su škola i sposobnosti. Dolazak žena na ratni brod isključivo je tehnički problem, zbog nedostatka sanitarija. Sve mentalne barijere oko muških i ženskih poslova danas su razbijene.

Komentara 12

DE
dezire
08:51 08.07.2010.

ANTIONIA od srca čestitam.

OB
-obrisani-
14:04 07.07.2010.

Uh,glupih li muskaraca ima,jadan ovaj svijet sa njima... (kako moze zena muskarcima zapovjedat ),nije li tako ig zg...? Sovinst!!!

DU
Deleted user
21:53 08.07.2010.

Šminkeraj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije