Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poruka iz MZO-a

Antičić: Uvest ćemo reda 
u znanstvenu opremu

Foto: Robert Anić/Pixsell
15.01.2018.
u 11:09

Ministarstvo znanosti kreće u akciju evidencije opreme za znanstvena istraživanja vrijedne stotine milijuna kuna

Uvođenje reda u znanstvenu opremu nova je aktivnost na dnevnom redu Ministarstva obrazovanja i znanosti. U uređenim državama evidencija znanstvene opreme trebala bi biti sama po sebi razumljiva, no u Hrvatskoj nažalost ne postoji ažurirana i cjelovita baza podataka o znanstvenoj opremi, pa samim time nije poznata ni njezina vrijednosti, a kamoli stupanj iskorištenosti.

– Radi se o opremi vrijednoj stotine milijuna kuna, no pravo stanje nije poznato, stoga je ministrica Blaženka Divjak u petak potpisala Uputu o evidenciji znanstvene opreme kojom želimo uvesti reda i konačno upravljati tim vrijednim resursima – kazuje nam Tome Antičić, državni pomoćnik za znanost, te dodaje kako je doista neučinkovito i neodrživo trenutačno stanje u vezi sa znanstvenom opremom.

Šestar kao alat

Možda zvuči nevjerojatno, no postoje primjeri da se oprema naručuje, a potom ne otpakira ili da tek skuplja prašinu i uopće se ne koristi, slikovit je T. Antičić. Usto ne postoji ni razmjena opreme, odnosno usluga ili učinkovito korištenje među znanstvenicima, a kamoli da služi gospodarstvu, nerijetko se naši gospodarstvenici koriste resursima u Njemačkoj ili nekim drugim stranim državama, dok mi i ne znamo ili nismo svjesni da posjedujemo takvu opremu. Upravo tome želimo stati na kraj, i to je svrha Upute koju je ministrica donijela, ističe Antičić.

Prema riječima T. Antičića, svjestan je da se svojevrsna inventura znanstvene opreme neće dogoditi preko noći, kao i da će naići na otpore u dijelu znanstvene zajednice jer je dosadašnji sustav dopuštao monopole na opremu bez ikakvog sustavnog nadzora. Svrha evidencije jest da znanstvenici surađuju, razmjenjuju opremu, ali i otvore se prema potrebama gospodarstva. Umjesto izmišljanja tople vode u novom nastojanju evidentiranja cjelokupne znanstvene opreme u Hrvatskoj ‘posudit’ će već isprobani alat kojim se koriste na Institutu Ruđer Bošković dok se ne primijeni cjelovitije rješenje za oko dvije godine u sklopu MZO projekta Znanstveno i tehnologijsko predviđanje.

– Da, tamo na IRBU-u smo prije tri godine uveli sustav Šestar koji je pokazao rezultate i smatram da je dobar te učinkovit i trenutačno najjednostavniji za primjenu – pojašnjava Tome Antičić, koji je do funkcije u Ministarstvu bio ravnatelj IRB-a, stoga i upoznat s mogućnostima sustava.

Tako Uputa Ministarstva, koja je odaslana na adrese svih javnih ustanova iz sustava znanosti i visokog obrazovanja, pojašnjava što i kako treba upisivati u postojeću bazu podataka instrumenata za znanstvena istraživanja Šestar, koja sada treba postati središnja baza podataka za cijelu Hrvatsku. Znanstvenu zajednicu da upiše i popiše opremu u bazu Šestar vjerojatno bi mogao natjerati onaj dio koji kaže da novac za projekte iz strukturnih fondova Europske unije neće biti moguće dobiti bez ažuriranog, potpunog i cjelovitog upisa znanstvene opreme u bazu.

Nema novca bez evidencije

– Tako je preduvjet za kandidiranje projekata i dobivanje sredstava iz fondova Europske unije ažuriran popis znanstvene opreme. Na tome ćemo inzistirati, a uostalom to nalažu i Direktive Europske unije. Pri donošenju odluke o dodjeli sredstava za održavanje kapitalne opreme razmatrat će se zahtjevi samo za opremu koja je propisno evidentirana u bazi podataka Šestar – dodaje T. Antičić. U svim projektima koje vodi ili koordinira MZO, kao i druga tijela u RH, nužno je dokazati da je nabava opreme opravdana, nužna te je najbolji omjer cijene i kvalitete, iskoristiva je i održiva, stoji u Uputi. Osim toga, svi oni koji imaju opremu i koju je potrebno evidentirati u Šestaru morat će imenovati osobe koja će obavljati ulogu administratora pri ustanovi.

Komentara 2

NO
nogogaz
13:14 15.01.2018.

a imamo novac za oružje...

NO
nogogaz
12:59 15.01.2018.

bravo! To su tribali napravit kad smo dobili svoju državu... a 1/4 stoljće kasnije ipak nije prekasno. A još bolje bi bilo, da bi nabavili novu, jer imamo znanja i volje ali nemamo opreme i novca da platimo znanje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije