Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv prijevara

Ante Samodol neće postati OLAF-ov čovjek za Hrvatsku

\'15.01.2007., Zagreb - Ante Samodol, predsjednik Uprave HANFE. Photo: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL\'
Dalibor Urukalović/Poslovni dnevnik
19.10.2011.
u 19:30

Fondovi se moraju pravilno koristiti, a korupcije u institucijama Europske unije ne smije biti

Neslužbene najave koje su se pojavile u medijima da će šef Hanfe Ante Samodol postati OLAF-ov čovjek za Hrvatsku, demantirane su u OLAF-u, Uredu Europske unije za borbu protiv prijevara.

Nema takvih planova

Nakon predstavljanja OLAF-ova izvješća za 2010., glasnogovornik tog antikorupcijskog ureda EU Pavel Borkovec na naš upit izjavio je da OLAF nema u planu zapošljavanje čovjeka zaduženog za Hrvatsku te stoga ne postoje ni planovi s Antom Samodolom.

– Ne znam za takve planove. U svakom slučaju, nismo razmišljali o otvaranju ureda u Hrvatskoj jer OLAF nema urede ni u jednoj zemlji članici EU – rekao je Borkovec. Dodao je da će OLAF, nakon što Hrvatska postane članica, trebati pravnike ili druge stručnjake koji govore jezik i poznaju hrvatski sustav, ali još se ne razmišlja koliko će ih biti i tko će to biti. Za objašnjenje smo zamolili i Antu Samodola, no poručio je da ne želi komentirati medijske napise. OLAF istražuje prijevare u trošenju novca iz fondova EU i nezakonitosti koje štete proračunu Unije i članica. Zahvaljujući OLAF-u, lani je Uniji vraćeno 67,9 milijuna eura, a najviše prijevara otkriveno je u Bugarskoj, ukupno 81.

Prijave za Hrvatsku

OLAF se bavi i zemljama kandidatima pa je u izvješću za 2010. navedeno da je taj ured primio 16 prijava vezanih za Hrvatsku. To je najviše prijava dosad, a broj raste od 2006. kad ih je bilo samo pet. No, OLAF je pokrenuo istragu u samo jednom slučaju. Druge je odbacio zbog nadležnosti ili neosnovanosti. Godišnje izvješće ne otkriva o čemu je riječ u jedinoj hrvatskoj istrazi, a ne otkriva ni imena aktera ni u jednom drugom od ukupno 493 slučaja, koliko ih je na kraju 2010. bilo u fazi istrage. Svaka istraga OLAF-a u prosjeku je u 2010. trajala 23 mjeseca, što je uspjeh jer je u 2009. prosjek bio 25 mjeseci. – Važnije je nego ikad prije da se pobrinemo da fondovi EU budu pravilno korišteni. OLAF će nastaviti borbu protiv prijevara i nastaviti politiku nulte tolerancije prema korupciji u institucijama EU – kaže ravnatelj OLAF-a Giovanni Kessler.

Ključne riječi

Komentara 7

UK
Ugo Kajvez
19:48 19.10.2011.

Stalno se priča da hrvatski građani nisu informirani o EU-u, pa sve lijepo stoji na youtube-u do besvijesti koliko god tko hoće ..... Može se početi ovdje .... \"Istina o Europskoj uniji(cijeli dokumentarac) \"

UK
Ugo Kajvez
20:21 19.10.2011.

Eurofilima koji mi daju minuse bi preporučio da se presele u grčku kako bi mogli uživati iz prve ruke blagodati te EU ......

UK
Ugo Kajvez
19:46 19.10.2011.

Maknite to EU s***e ............. sramotite mi domovinu stim otpadom .............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije