Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priznanje generalu

Ante Gotovina je osoba godine po izboru Večernjeg lista

Ante Gotovina
30.01.2013.
u 07:38

U izboru Večernjeg lista hrvatskom osobom 2012. godine proglašen je umirovljeni general Ante Gotovina

U izboru Večernjeg lista hrvatskom osobom 2012. godine proglašen je umirovljeni general Ante Gotovina.

Direktor za sadržaj Večernjeg lista Dražen Klarić pozdravio je sve okupljene u hotelu Esplanade.

– Godinu 2012. obilježila su dva događaja – završetak pretposljednje etape na dugom putu prema EU te oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Markaču i Gotovini – rekao je Klarić u pozdravnom govoru.

Izvršni urednik Večernjeg lista Žarko Ivković objasnio je kriterije za biranje osobe godine. 

– Važno je da te osobe budu uzor ne samo mladima nego i svima nama te da pridonose napretku hrvatskog društva i države. Odluku smo donijeli jednoglasno, ali pomoglo nam je i više od 15 tisuća čitatelja – kazao je Ivković.

Glavni urednik Večernjeg lista Goran Ogurlić pozdravio je sve okupljene "na početku jedne nove tradicije". 

– Lani je naš prvi laureat bio je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Prošla godina bila je teška, imali smo dva vrhunska događaja. Vjerujemo da će 2013. donijeti više optimizma i jačanje gospodarstva. Večernjakova osoba 2012. godine je gospodin Ante Gotovina – proglasio je Ogurlić. Gotovina nije bio na dodjeli pa će mu nagradu uručiti naknadno.

Na dodjeli nagrade bili su mnogi pripadnici hrvatskog političkog i društvenog vrha. Svi su uglednici podržali izbor Večernjakova žirija i komentirali da za 2012. i nije bilo boljeg izbora od generala Ante Gotovine.

Večernji list drugi je put zaredom izabrao osobu godine, a deseteročlani žiri za to je priznanje nominirao deset osoba koje su se u 2012. istaknule različitim ostvarenjima. Prema pravilima izbora, kandidati za priznanje mogli su biti svi hrvatski državljani koji su se istaknuli u bilo kojem području ljudske djelatnosti, a u konkurenciji su se našli političari, znanstvenici, sportaši, humanitarci...

Podsjetimo, nominirani su bili: 

Giovanni Cernogoraz, sportaš – U sezoni 2011./2012. ostvario najveći uspjeh u karijeri: najprije osvojio Svjetski kup, a 2012. postao dvostruki europski prvak i osvojio olimpijsko zlato u gađanju letećih meta.

Slavko Linić, ministar financija – Obilježio 2012. potezima kojima nastoji konsolidirati državne financije, uvesti red na tržištu te onemogućiti izbjegavanje poreznih obveza čime se omogućuje i ravnopravnost u tržišnoj utakmici.

Antun Cvek, svećenik – Simbol dobrote i življenja za druge. Istinsko lice siromašne Crkve koja služi najpotrebitijima. Život posvetio ljudima u nevolji. Utemeljitelj Kapi dobrote i Zaklade biskupa Josipa Langa.

Ivan Đikić, znanstvenik – Dobitnik najprestižnije njemačke znanstvene nagrade "Gottfried Wilhelm Leibniz" za 2012. godinu.

Ante Gotovina, general u mirovini – Oslobađajućom presudom Haaškog suda potvrđeno da je istinski heroj Domovinskog rata i simbol pravedne borbe za Hrvatsku. Podnio žrtvu i nepravdu, ali i pokazao skromnost, odgovornost i iskreno domoljublje.

Stipan Jonjić, znanstvenik – U 2012. postao član Njemačke akademije za znanost, a Europsko istraživačko vijeće odobrilo mu je projekt za istraživanje eksperimentalnih cjepiva, što je dosad jedini takav projekt dodijeljen znanstveniku koji živi i radi u Hrvatskoj.

Sandra Perković, sportašica – Suverena pobjednica na Olimpijadi u Londonu gdje je osvojila zlato u bacanju diska. Dužinom od 69,11 metara, što je i novi hrvatski rekord, svojoj zemlji donijela četvrtu zlatnu medalju na Ljetnim olimpijskim igrama.

Mate Rimac, inovator – Zahvaljujući njemu, Hrvatska prvi put u povijesti izvozi automobil. Riječ je o najbržem automobilu na električni pogon u svijetu.

Ratko Rudić, sportaš – Slavni vaterpolski izbornik koji je zlatnom olimpijskom medaljom okrunio svoju karijeru, ali i hrvatski sport i Hrvatsku.

Ivan Turudić, sudac – Kao predsjednik Županijskog suda u Zagrebu mogao je izbjeći suđenje bivšem premijeru Sanaderu, a time i kritike zbog presude – kakva god ona bila.

Komentara 100

MR
mravac8
13:33 30.01.2013.

Koje iznenađenje !!!! Pobijedio general ...... a ja sam mislila da će pobijediti znanstvenik.

ZJ
zjerko44
13:40 30.01.2013.

sto misli o vecernjem listu pokazao je gotovina svojim nedolaskom sjetite se sto ste o njem napisili jadno

MA
marabubamara
10:31 30.01.2013.

Ante Gotovina je osoba stoljeca a ne godine, i to znade svaki Hrvat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije