Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ured predsjednika:

"Poduzet ćemo potrebne korake da spriječimo daljnje napade"

\'josipovic_c\'
Arhiva VL
Autori: ih/VLM, luc, ba/VLM
10.02.2012.
u 10:32

Protivnici ACTA-e smatraju da se tim propisom krše slobode i prava građana na informacije i sadržaje na internetu

Internetska stranica predsjednika Ive Josipovića u četvrtak navečer bila je nakratko nedostupna, što se pripisuje navodnom hakerskom napadu skupine Anonymous nezadovoljne Josipovićevim izjavama vezanim uz ACTA-u.

Hakeri su u međuvremenu putem Facebooka najavili novo rušenje predsjedničke stranice i to u subotu od 10 do 13 sati. Pozvali su i druge da im se pridruže u rušenju tako da stranicu preopterete uz pomoć LOIC-a, aplikacije koja omogućuje sudjelovanje u rušenju čak i onima koji se ne razumiju u hakiranje.

O napadima se oglasio u Ured predsjednika, koji je izvijestio da je napad počeo u četvrtak oko 22.40 sati, dok se stanje stabiliziralo oko 1 poslije ponoći.

"Takvi napadi su očekivani i teško se mogu spriječiti. Upravo zbog toga se sustavi projektiraju tako da se u tim napadima pretrpi najmanja šteta. U ovom slučaju šteta se sastojala u tome što je stranica bila nedostupna oko sat vremena. Ured predsjednika RH će u sklopu svojih redovitih aktivnosti poduzimati potrebne korake kako bi internetska stranica Ureda bila dostupna te zaštićena od najavljenih napada", piše u priopćenju Ureda.

Podsjetimo, Josipović je prije nekoliko dana izjavio da podržava trgovinski sporazum ACTA oko kojeg se podiglo puno prašine diljem Europe, a protiv kojeg su za subotu najavljeni i prosvjedi po cijelom svijetu.

Protivnici ACTA-e smatraju da se tim propisom krše slobode i prava građana na informacije i sadržaje na internetu.

Nije ljudsko pravo uzeti tuđi rad besplatno. To je isto kao da dođete, recimo, u samoposlugu, uzmete neke artikle, i kažete: "Gle, ovo mi je zgodno i lijepo, ja bih to uzeo i  moje je ljudsko pravo da se hranim – smatra Josipović.

– Iza autorskih djela stoji nečiji rad, stoji nečija egzistencija, stoje nečije investicije i apsolutno je nedopustivo da se naprosto krade s interneta. Mislim da je puno važnije razmisliti o tome kako da se za autorska djela nađe jedna pravedna cijena – rekao je Josipović naglasivši kako oni koji rade moraju od toga živjeti.

– Vidjeli smo koliko je diskografskih kuća naprosto propalo zajedno sa svim onim ljudima koji su bili zaposlenici, pa i umjetnicima koji su bili dio tih umjetničkih projekata jer je netko smatrao da može krasti na internetu tuđa djela – zaključio je Josipović.

Napad na stranice predsjednika Josipovića osudio je i Institut hrvatske glazbe (IHG). 

IHG osuđuje ''rušenje'' internetske stranice predsjednika RH Ive Josipovića, koje su, po vlastitoj anonimnoj dojavi medijima, izveli pripadnici hakerske skupine Anonymous. Ovakav je čin neprihvatljiva demonstracija sile i predstavlja upravo ono protiv čega Anonymous tvrdi da se bori: beskompromisnu cenzuru i ograničavanje slobode javnog izražavanja na internetu, piše u objavi na internetskoj stranici IHG-a.

Internetska stranica predsjednika Josipovića sada radi bez problema.

Komentara 238

AL
AlanFord
20:49 10.02.2012.

- Internet censorship ~ Internet cenzura - Restricted freedom of speech ~ Ograničavanje slobode govora - Lost of Net neutrality due to restricitions or of use of certain communication protocols (encrypted) ~ Gubitak Internet neutralnosti zbog restrikcije ili zabrane korištenjaja određenih komunikacijskih protokola (kriptiranih) - Total surveillance of all your Network activities ~ Totalno pračenje kompletne vaše Internet aktivnosti - Lost of freedom and restrictions of civil rights ~ Gubitak slobode i građanskih prava - Punishment like using your Internet access ~ Kazne kao što je zabrana korištenja vašeg Internet računa Ovo je Acta ! Čitajte ljudi, felge i divlji zapad su promašena priča.

DR
drugPlenky
20:50 10.02.2012.

AlanFord, naravno da je ovo puno širi problem od same Acte zato ekipa i puše na hladno jel će osim blagajne i kažnjavanja lopova na red doci i policajci koji će kaznjavati i za druge stvari koje nisu zakonom dopustene (klevetanje,rasizam,prijetnje....) u tome je stvar moj drugar

PE
PeroJoso
20:16 10.02.2012.

Stvarno nemogu shvatiti kaj se Josipović pjeni, valjda ga je strah da onaj njegov ciguli miguli bi neko mogao neovašteno skinut sa interneta, hahahahahah, ma netreba se bojat ni da je mukte, nema to veze sa muzikom. Zašto ne diže svoj glas protiv pornografije na interentu koja iskače na svakom koraku i dostupna je doslovce svakom, bolesnih i morbidnih i inih svinjarija to ga ne muči jer tu nema vlastite koristi a dica su mu valjda vec dovoljno velika pa k.g.j.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije