Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezapamćeno nevrijeme

ANKETA SMS upozorenja za oluju nikome nije stigao. Biste li ga poslušali da ste ga dobili?

POGLED IZ ZRAKA - U olujnom nevremenu u naselju Špansko krov sa zgrade pao je na automobile
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/15
21.07.2023.
u 09:16

Zašto nije poslan SMS upozorenja na nadolazeću katastrofu, i zašto nije aktiviran SRUUK, kojim su se vlasti hvalile nakon testiranja početkom lipnja?

Olujno nevrijeme koje je u srijedu poharalo Hrvatsku ostavilo je i brojna pitanja - jesu li se četiri ljudske žrtve i još neutvrđena materijalna šteta mogli spriječiti da je netko građane upozorio na ono što nam se sprema. Zašto nije poslan SMS upozorenja na nadolazeću katastrofu, i zašto nije aktiviran SRUUK, kojim su se vlasti hvalile nakon testiranja početkom lipnja. Ministar Davor Božinović tada je objašnjavao kao je riječ o inovativnom projektu,osmišljenom tako da građani dobiju SMS s obavijestima kako je u tijeku moguća krizna situacija, kao i sugestiju što učiniti.

To se u srijedu nije dogodilo, a Božinović dan poslije nezapamćenog nevremena pokušao objasniti zašto. Sustav još nije normiran. "Taj pravilnik po kojem bi se preciziralo tko daje kakvo upozorenje. 

VEZANI ČLANCI:

"Koliko mi je poznato jučer ili danas došlo je zadnje mišljenje od Ministarstva obrane i u tom pravilniku će biti jasno precizirano tko daje uputu, odnosno rano upozorenje. Hrvatske vode kad su u pitanju poplave, DHMZ kad imamo situaciju kao što imali jučer, policija kad ima svoje akcije, Hrvatska vatrogasna zajednica kad su u mogućnosti širenja požara i to su otprilike sastavnice koje daju poruku", rekao je Božinović.

Šef Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut prvo je tvrdio da SMS-ovi nisu poslani jer je za Hrvatsku bilo upaljeno samo narančasto upozorenje, a poslije je tvrdio da sustav još nije gotov. 

Mišljenja oko SMS-ova su različita. Jesni tvrde da više 'ne trzaju' na stalna upozorenja, no primjerice, zagrebački gradonačelnik sinoć je rekao da bi sustav spasio živote. A i materijalna šteta bila bi manja.

POGLED IZ ZRAKA - U olujnom nevremenu u naselju Špansko krov sa zgrade pao je na automobile
1/56
Ključne riječi

Komentara 13

EX
exit89
11:16 21.07.2023.

Pošto je kukanje i nezadovoljstvo svime i svačime nacionalni sport tako bi se i sada bunili da zašto ih se plaši porukama, tako je bilo kad je bila ona testna poruka iako se u svim medijima danima pisalo o tome,, kao svi preplašeni, uznemireni, 0-24 sata vise na netu i prave se da ne znaju....

DA
dalmatimun
12:51 21.07.2023.

kada su nedavno objavili o sms upozorenjima i kada som dobili probna, onda ste se svi ismijavali, kao šta će nam to, a sada zašto ih nisu poslali... mogu mislit da bi ih većina sveznajućih komentatora poslušali

MO
modovisisajteMaraschino
11:28 21.07.2023.

Ne slušaju ljudi ni prometna upozorenja ni upozorenja za snijeg.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije