Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjećanje na prvog predsjednika

ANKETA Koji vam je najbolji spomenik ili bista Franje Tuđmana diljem Hrvatske: Birajte između 25 kandidata

Spomenici Franji Tuđmanu na području Imotske krajine
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/25
18.03.2024.
u 10:56

Stjepan Tuđman, sin Franje Tuđmana, obišao je mnoge od njih te je ranije rekao kako ga se najviše dojmio onaj u Škabrnji

Kada se govori o najznačajnijim ljudima iz duge hrvatske povijesti, broj onih koji su napravili nešto prilično je dug. Ima tu znanstvenika, vojnika, umjetnika, sportaša, seljačkih vođa, političara… O mnogima od njih uči se i u školi kako se njihov doprinos ne bi zaboravio, ali i kako bi djeca znala kako su se neke stvari zapravo dogodile i tko je odgovoran za njih. U tom je nizu prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman (1922.-1999.) koji je vodio Hrvatsku do stjecanja neovisnosti i svakako je jedna od osoba za koju se može reći da je među onima koje su učinile najviše za Hrvatsku.

Slijedom toga, a poslije njegove smrti, širom Hrvatske razne su ulice, trgovi, šetnice, institucije, mostovi, obale, parkovi dobile naziv po prvom hrvatskom predsjedniku. I zračna luka u Zagrebu nosi naziv Franje Tuđmana. Tijekom godina u više gradova i općina izgrađena su i poprsja dr. Franje Tuđmana koja se najčešće nalaze na središnjim gradskim trgovima u središtima gradova ili naselja. Izgrađeno je i više spomenika koji nose naziv po hrvatskom predsjedniku, a kojih također ima širom Hrvatske.

Spomenici Franji Tuđmanu na području Imotske krajine
1/25

U njihovoj izgradnji sudjelovali su brojni manje ili više poznati umjetnici, o čijem gledištu ovisilo je i to kakav je spomenik napravljen. Neki su bolje, a neki lošije napravljeni, tako da su neki od njih naišli i na brojne reakcije, pa i kritike javnosti. Tako imamo one manje spomenike, kao i spomenik koji je visok četiri metra. Ima onih gdje on stoji ili pak sjedi, na nekima je visoko podignuo ruke, na nekima su mu ruke prekrižene ili pak spuštene niz tijelo. Imamo i onaj gdje su mu visoko podignute ruke neprirodno isklesane te podsjeća na robota od Lego kockica.   

Stjepan Tuđman, sin Franje Tuđmana, obišao je mnoge od njih te je ranije rekao kako ga se najviše dojmio onaj u Škabrnji, za koji je rekao kako je jedino tamo osjetio nešto kada je gledao očev spomenik. Kako god broj spomen-poprsja i spomenika dr. Franje Tuđmana rastao iz godine u godinu, tako će ta lista biti sve duža.

Komentara 21

Avatar messerschmidt
messerschmidt
11:45 18.03.2024.

Split i Požega prolaze, a ovi drugi, pohapsiti i autore i one koji su odobrili.

ZZ
Zo-ZG
12:05 18.03.2024.

U većini slučajeva ne bi ni znali koga prikazuje da ne piše.

Avatar lola lola
lola lola
13:00 18.03.2024.

Tesko je za odluciti koji je najljepsi jer su svi bas prekrasni, velicanstveni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije