Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lokalna šefica spd-a

Angelu Merkel na izborima će pobijediti žena – Hannelore Kraft

\'Hannelore Kraft, Social Democratic party (SPD) federal state premier of North-Rhine Westphalia, walks past her election campaign poster in Muehlheim April 14, 2012. Kraft on Saturday started a one-d
Reuters/PIXSELL
24.05.2012.
u 08:00

Anketa koju je proveo televizijski kanal ZDF pokazuje da 25 posto Nijemaca smatra da je Hannelore Kraft najjači kandidat SPD-a u borbi s CDU-om na parlamentarnim izborima u listopadu iduće godine.

Angelu Merkel na idućim parlamentarnim izborima može pobijediti samo jedna žena, a ona se zove Hannelore Kraft!

Pomela i svoju Trojku

Uvjereni su u to njemački građani, pokazuju najnovije ankete, a Hannelore Kraft, predsjednica Socijaldemokratske partije Sjeverne Rajne-Vestfalije, prometnula se u drugu najmoćniju ženu Njemačke nakon što je na posljednjim izborima u najvećoj njemačkoj saveznoj pokrajini do nogu potukla demokršćane Angele Merkel, koji su doživjeli najveći poraz u povijesti.

Anketa koju je proveo televizijski kanal ZDF pokazuje da 25 posto Nijemaca smatra da je Hannelore Kraft najjači kandidat SPD-a u borbi s CDU-om na parlamentarnim izborima u listopadu iduće godine. Vodeći trojac SPD-a zvani "trojka" znatno zaostaje za Hannelorom – bivši ministar financija Peer Steinbrück ima podršku 21 posto Nijemaca, šef frakcije Frank-Walter Steinmeier 20 posto, dok predsjednika SPD-a Sigmara Gabriela želi samo šest posto ispitanika na razini cijele Njemačke. Promatrajući samo simpatizere SPD-a, Kraft je također u velikoj prednosti – izabralo bi je 30 posto socijaldemokrata, dok Steinbrück ima podršku 25 posto svojih partijaca. Kraft (u prijevodu “snaga”) žena je koja će vjerojatno biti ključna za sve izvjesniju pobjedu SDP-a na idućim izborima. Nakon trijumfa na izborima u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, uzletjele su “dionice” SPD-a, dok CDU tone iz tjedna u tjedan te su se ove dvije političke opcije gotovo izjednačile po podršci birača, dok je prije samo tri mjeseca CDU imao čak 12 posto prednosti (38%:26%). Najnovija anketa agencije INSA pokazuje da je podrška CDU-u sa 34 pala na 33 posto u tjedan dana, dok je SPD sa 29 skočio na 32 posto.

– Razlog je Kraft-efekt. SPD profitira na velikom uspjehu Hannelore Kraft na pokrajinskim izborima – za Bild je komentirao Hermann Binkert, šef agencije INSA.

SPD i saveznici 60%

SPD bi tako sa svojim tradicionalnim saveznikom zelenima dobio 46%, a izgledna je i koalicija s piratima i ljevicom (ukupno 60% glasova). Zanimljivo je da bi Njemačka mogla dobiti novu vlast – u vrijeme najmanje nezaposlenosti i gospodarskog rasta dok većina zemalja EU grca u krizi.

Komentara 16

IV
ivicas
08:32 24.05.2012.

treba pitati njenog muza zeli li i on da se ona kandidira a ako ona pobijedi koju ce funkciju on dobiti onda kao\" prva dama \"

SC
Stari Cinober
08:55 24.05.2012.

Uzalud Merkelici sav trud i to kaj je sposobnija nego bilo koji političar u EU. Ljudi su stvarno bedaki.

DK
dr.Kanđia
08:05 24.05.2012.

Ova pobijedila bi i mene..........hehee

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije