Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSRET NA BRIJUNIMA

Angelina Jolie: Vraćam se na festival u Puli ili u Motovun

angelina jolie, ivo josipović (1)
Foto: Hina/Ured predsjednika/PIXSELL
1/3
20.08.2011.
u 13:46

Izgleda krhko i nježno, ali ona je vrlo jaka žena, dojam je Đurđe Adlešič o Angelini Jolie.

Hrvatska je prekrasna zemlja, nisam ni slutila koliko. Dojmili su me se Brijuni i želim ponovno doći u Istru, na Filmski festival u Puli ili možda Motovun, koji je, čula sam, romantičan – poručila je poznata glumica Angelina Jolie napuštajući Brijune, a nakon radnog ručka na koji je pozvao predsjednik Ivo Josipović. Raspuštene kose, s vrlo malo šminke na licu, u svilenoj haljini smaragdnozelene boje, glumica je blistala ne prestajući komplimentirati domaćinima na ljepotama Brijuna, čistom moru, zraku, šumi...

Na terasi Bijele vile, rezidencije na Brijunima u kojoj je odsjeo i sam predsjednik, Angelina Jolie nešto više od sata doručkovala je sa svojim domaćinom te ravnateljicom Zaklade za humano razminiranje Đurđom Adlešič i ravnateljem Hrvatskog centra za mine Zdravkom Modrušanom. U njihovu društvu bili su i redateljica Lenka Udovički te njezin suprug Rade Šerbedžija. Zakriveni od sunca, ali uz brojno osiguranje od znatiželjnih pogleda svih koji su, čuvši da je na Brijunima, poželjeli bar kratko vidjeti slavnu glumicu, državnici i političari opustili su se uz nju čavrljajući, ali i pretresajući vrlo važne teme.

Angelina Jolie poznata je po svom humanitarnom angažmanu, kao UNICEF-ova ambasadorica osobito je osjetljiva na djecu, njihovo zdravlje i sudbine pa ju je to više zainteresirala činjenica o zabrinjavajuće velikom broju nerazminiranih i sumnjivih područja u Hrvatskoj.

Predsjednik Josipović, Đ. Adlešič i Modrušan upoznali su glumicu i humanitarku s radom Centra za mine i Zakladom za razminiranje koja, uz pomoć osoba iz javnog, gospodarskog i sportskog života, prikuplja sredstva za razminiranje. Ravnateljica Zaklade objasnila je i važnost stvaranja zakonskih preduvjeta da se minama zahvaćena područja očiste i iskoriste kao poljoprivredna zemljišta za ekološki uzgoj, s obzirom na to da već desetljećima nisu ničim tretirana te je zemlja ‘zdrava’.

– Zanimljivo je to koliko je upoznata sa situacijom u Hrvatskoj, a posebno je zanima područje istočne Slavonije i Vukovara te želi pomoći. Rekla nam je kako joj je važno da se onamo, ali i u ostale dijelove Hrvatske zahvaćene ratom, vrate izbjegli i prognani, a zemlja čista od mina i ekonomski isplativa glavni je preduvjet.

Svojim domaćinima glumica je objasnila kako se idući mjesec u Kambodži održava veliki simpozij o razminiranju na kojem će sudjelovati te ih pozvala da se svi pridruže jer će to biti prilika da se upoznaju s ljudima koji mogu pomoći, ali i razmijene ideje i iskustva.

– Glumica porculanskog tena, vitka poput vretena, osvojila nas je jednostavnošću i vrlo mudrim odgovorima. Vidi se da joj je problematika poznata, ali i da osobno vrlo duboko proživljava sudbine ljudi koji žive u minski sumnjivim područjima, suosjeća, brine se za djecu koja ondje odrastaju – naglasio je ravnatelj Modrušan.

Adlešič: Izgleda krhko i nježno, ali ona je vrlo jaka žena
Đ. Adlešič na čelu Zaklade za humano razminiranje u žestokoj je ofenzivi animiranja javnih osoba i prikupljanja novca za Zakladu i programe koje ona provodi. Prošli mjesec u Umagu okupila je gospodarsku elitu Istre, prije nekoliko dana u Zagrebu je viđena kako o istoj tematici razgovara s desnom rukom glavnog tajnika Ujedinjenih naroda i bivšim kolegom iz Vlade Ivanom Šimonovićem, a dogovorila je suradnju i s UNICEF-ovom ambasadoricom i svjetskom zvijezdom Angelinom Jolie.

- Izuzetno mi je drago što sam imala priliku upozanti glumicu koja je ujedno i veliki humanitarka. Posebno me se dojmila njezina želja da pomogne Hrvatskoj, te interes koji je pokazala za Vukovarsko-srijemsku županiju, razminiranje i povratak svih izbjeglih. Iako izgleda vrlo krhko i nježno, ona je vrlo jaka žena i odiše pozitivnom energijom. Jako joj se svidjela Hrvatska, Brijuni i naše čisto more, te nam je odala kako bi se rado voljela vratiti još koji put – kazala je za Večernji list Đurđa Adlešič.

Josipović: Jolie je spremna svojim angažmanom privući donatore
- U Hrvatskoj nisu problem ljudi  niti oprema za taj posao jer imamo sjajne stručnjake, problem je financiranje. Projekt razminiravanja 800 kvadratnih kilometara zemljišta pod minama  trebao bi završiti do 2019. godine, no manjak novca i kriza  taj posao usporavaju. Angelina Jolie izrazila je spremnost surađivati u aktivnostima razminiravanja i već svojim angažmanom privući i druge donatore koji bi mogli u tome pomoći - kazao je predsjednik Josipović. Dodao je da je razgovor s glumicom o problemu razminiravanja prvi korak te da je sada na onima koji se bave projektom da osmisle način na koji se glumica može uključiti u njega.

Josipović je i dodao da je glumica unatoč kratkom boravku na Brijunima zadivljena ljepotama Hrvatske, posebno Brijunskog otočja, ali i kulturnim aktivnostima u nas posebno ističući postignuća Teatra Ulysses i hrvatskog filma i  filmskih umjetnika. 

 

Komentara 177

MA
Maatea
19:33 20.08.2011.

angelina?????

OB
-obrisani-
21:16 20.08.2011.

B glumci Gospodin i gospođa Smith di je dobio ideju Norvedanin za masaker postoji mogucnost da je pogledo fil kako se slatko ubijaju mr i mrs smith

OB
-obrisani-
00:23 21.08.2011.

iluminati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije