Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Italija

Anarhisti odgovorni za eksplozije: Uništit ćemo sustav dominacije!

bomba, rim, veleposlanstva (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/7
23.12.2010.
u 12:53

U eksplozijima su ranjena dva službenika. Jedan švicarskog, a drugi čileanskog veleposlanstva

RIM – Neformalni savez anarhista (Federazione Anarchica Informale - FAI) preuzeo je odgovornost za eksplozije u dvama veleposlanstvima u Rimu.

 – Donijeli smo odluku da se ponovno čuje naš glas i vide naša djela. Uništimo sustav dominacije. Živjela FAI, živjela anarhija – kaže se u tekstu koji je odaslala anarhistička jezgra koja se potpisala s "Federazione Anarchica Informale cellula rivoluzionaria Lambros Fountas".

Lambros Fountas (35) grčki je anarhist kojeg je u ožujku 2010. u pucnjavi ubila policija. Poruka koju su napisali anarhisti koji su poslali pakete s eksplozivima u veleposlanstva Švicarske i Čilea u Rimu sada se nalazi u talijanskoj policiji. Napisana na računalu i ispisana.

Policija ocjenjuje da je to preuzimanje odgovornosti za napade na veleposlanstva vjerodostojno.

U veleposlanstvima Švicarske i Čilea u Rimu jučer su eksplodirale dvije bombe i ranile dvije osobe. Od eksplozije paketa u švicarskom veleposlanstvu u Rimu teže je ranjen jedan službenik veleposlanstva. Paket s eksplozivom stigao je u švicarsko veleposlanstvo u rimskoj četvrti Parioli. Službenik je otvorio paket koji je odmah eksplodirao. Švicarski veleposlanik Bernardino Regazzoni kazao je da, bez obzira na to što je eksploziv bio slab, službenik je ipak teže ranjen.

U čileanskom veleposlanstvu u Rimu eksplodirao je drugi paket. Također je ranjen jedan službenik – Cesar Mella (50). On je odmah prebačen u bolnicu "Umberto I". Čileanski veleposlanik u Rimu Oscar Godoy izjavio je da je to bio "brutalan i nerazumljiv teroristički napad".

No, zašto su anarhisti napali upravo ta dva veleposlanstva? U švicarskim zatvorima nalazi se više anarhista. Među njima su Constantino Ragusa, Silvia Guerini, Luca Bernasconi i, prije svih, Marco Camenisch, švicarski državljanin uhićen 1991. u Italiji.

U Čileu se pak vodi borba protiv anarhista, a u svibnju 2009. ubijen je Mauricio Morales, čileanski anarhist koji ima mnogo sljedbenika.

Valjda se eksplozijama želi upozoriti javnost na pokret anarhista, kao i na to da se mnoge zemlje strogim mjerama bore protiv anarhista. Anarhisti su posebno jaki u Grčkoj, čije su vlasti također vrlo stroge prema njima.

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini kazao je da su sva veleposlanstva u Rimu pod posebnim nadzorom, kao i talijanska veleposlanstva u inozemstvu, jer mogući su drugi napadi anarhista.

Komentara 172

OB
-obrisani-
21:03 23.12.2010.

a izno u svom raju ima 40 muskih kamila....za svakog po zelji...i posle kazu da bog ne valja,a otvorio posebno odeljenje i sabirni centar u raju za ove momke iz muslimanije...samo me zanima da li zene iz muslimanije idu u raj i sta njih tamo ceka....verovatno 40 kuratih crnaca....

OB
-obrisani-
22:28 23.12.2010.

nismo o djevama pričali nego o kamilama, a to je već tvoj fah

OB
-obrisani-
23:11 23.12.2010.

ma polako...dok stignemo do vas..prvo mora kosovo da ocisti,to je glavna preokupacija svakog srbina....posle moramo da resimo bosnu i balije,tu ti ulces u pricu...a hr kad stigne na red,al je svakako u planu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije