Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVIN ROBIJAO 35 GODINA

Analiza DNK oslobodila osuđenog, a nevinog nakon 35 godina u zatvoru

DNK
Foto: AFP
1/2
18.12.2009.
u 12:34

James Bain izašao je iz zatvora nakon 35 godina, nakon što je analizom DNK dokazano da kao 19-godišnjak nije silovao devetogodišnjaka, a nepouzdani svjedoci proglasili su ga krivim.

Od svih 245 nevino zatvorenih ljudi koji su dosad oslobođeni naknadnom analizom DNK, koja naravno nije bila na raspolaganju kad su uhićeni, 54-godišnji James Bain iz Floride iza rešetaka je proveo najviše – puna tri i pol desetljeća. To je dulje i od Jamesa Leeja Woodarda iz Teksasa, koji je nevin osuđen za ubojstvo i lani pušten nakon 27 godina iza rešetaka.

James Bain osuđen je na doživotni zatvor 1974. zbog otmice i silovanja devetogodišnjeg dječaka, a ne baš pouzdani očevici uglavnom su ga izdvojili jer je imao čupave zaliske i brkove kao i počinitelj (također Afroamerikanac). Silovani dječak odabrao je Baina na fotografijama osumnjičenih, ali je moguće da su mu detektivi pritom malo "pomogli", a i sam dječak je tvrdio da "nije baš siguran". Nije uvažen alibi koji je Bainu dala sestra, s kojom je u trenutku zločina bio doma i gledao TV. Zadnjih deset godina Bainu su odbijani zahtjevi za ponovnom analizom DNK, da bi mu konačno bilo udovoljeno i test sperme s mjesta zločina nedvojbeno je dokazao da je dječaka silovao netko drugi

Nakon izlaska iz zatvora, Bain je, u crnoj majici s natpisom "Nije kriv", prvi put u životu upotrijebio mobitel kako bi razgovarao sa 77-godišnjom majkom koja ga je zbog svojeg krhkog zdravlja čekala kod kuće.

- Ne, nisam ogorčen, jer imam Boga – izjavio je Bain kojeg je vjera držala sve te godine robijanja, i dodao da se želi najesti pržene puretine i nakon toga možda nastaviti prekinuto školovanje.

Po zakonu donesenom prošle godine, u Floridi svi robijaši čija je nevinost dokazana imaju pravo na automatsku isplatu naknade od 50.000 dolara za svaku godinu zatvora, što znači da će Bain dobiti 1,75 milijuna dolara.

Ed Threadgill, tužitelj na suđenju kojim je Bain dospio iza rešetaka, kaže da se ne sjeća detalja slučaja, ali da je u tom trenutku osuda izgledala ispravno.

- Volio bih da smo imali takav dokazni postupak onda kad smo podizali optužbe. Ushićen sam što je na kraju oslobođen. Cijeli sustav je kao postavljen da spriječi greške i u njegovu slučaju je potpuno zakazao – rekao je Threadgill, danas 77-godišnji umirovljeni sudac prizivnog suda.

Komentara 2

OB
-obrisani-
11:37 19.12.2009.

I obogati se čovek na kraju ni kriv ni dužan! Ma čudo ti je ta Amerika !

OB
-obrisani-
13:07 18.12.2009.

Naslov je sročen polupismeno, dalje u tekstu: setektivi, djećak, niej, djačaka, an kraju, tkao. A nije baš dugačak tekst...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije