Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SRIJEDA ISPALA SRIDA'

Analitičari o velikoj izlaznosti: 'Ovo je dobra vijest za demokraciju', 'Milanović je jedan cilj ostvario'

Zagreb: Gužve na biralištima i u popodnevnim satima
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/7
17.04.2024.
u 19:01

Možda ovaj presedan treba postati pravilo, komentirao je analitičar Dragan Bagić veliku izlaznost na parlamentarne izbore

Do 16.30 sati na parlamentarnim izborima glasovalo je milijun i 605 tisuća birača, odnosno 50,6 posto, što je oko 450 tisuća birača više nego prije četiri godine kada je glasovalo milijun i 150 tisuća birača. Večernjakovi politički analitičari komentirali su veliku izlaznost. 

– Proteklih nekoliko tjedana očigledno je motiviralo birače. Prvo, Milanovićev ulazak u politički prostor dignuo je tenzije i polarizirao birače, što je, sad vidimo, imalo i mobilizacijski efekt. Drugo, čini se da su manje opcije također odradile dobar posao ''dizanja'' birača s kauča. Građani su očito procijenili da imaju izbor, da imaju za koga glasati. Treće, srijeda je ispala ''srida'', ljudi su kod kuće, nema spajanja i glasalo se. Četvrto, odaziv mladih mogao bi biti mnogo veći nego na nekoliko proteklih parlamentarnih izbora, što je jako dobro. Rekla bih da to treba pripisati i činjenici da je kampanja migrirala na društvene mreže i da su se stranke MORALE početi obraćati mladima. Uglavnom, dobar odaziv dobra je vijest za demokraciju, a tko će profitirati, doznat ćemo uskoro – kazala nam je profesorica Marijana Grbeša. 

GALERIJA Velika gužva na biralištu u Zagrebu

Zagreb: Gužve na biralištima i u popodnevnim satima
1/31

VEZANI ČLANCI: 

Tonči Tadić smatra da je velika izlaznost očekivana. 

– Bilo bi čudno da je manji odaziv od ovog nakon bojnog pokliča na rušenje aktualne vlast od osobe koja se lažno predstavlja kao Predsjednik RH i/ili premijerski kandidat SDP, nakon poziva na izbore Hrvatske biskupske konferencije, nakon opće mobilizacije u HDZ-u i SDP-u i drugim strankama lijevo i desno, nakon skandala s vrijeđanjem Ustavnog suda, nakon lavine stvarnih ili izmišljenih transkripata te konačno nakon polarizacije društva neviđene od 1990. No sve protječe u miru – kazao nam je. 

Analitičar Dragan Bagić smatra da je predsjednik Zoran Milanović uspio u jednom od svojih ciljeva. 

– Podaci o izlaznosti pokazuju da je Milanović ostvario jedan od tri cilja svojeg aktivnog uključivanja u izborni proces, a to je mobilizacija birača. Njegova odluka da odabere neobičan dan za izbore pokazuje se opravdanom. Možda ovaj presedan treba postati pravilo. Naravno, tu je i utjecaj neizvjesnosti krajnjeg ishoda koju je stvorilo njegovo uključivanje u izbore.
Rezultati će pokazati je li ostvario svoja druga dva cilja, natproporcionalna mobilizacija antihadezeovskih glasova te u konačnici formiranje parlamentarne većine bez HDZ-a – rekao nam je Bagić. 

VIDEO Svi žele dati svoj glas: Na biralištu u Varšavskoj ulici u Zagrebu se stvorila velika gužva

Komentara 1

ZA
zagabria5
19:20 17.04.2024.

Da adz dobije opet toliko glasova, tu nema više pomoći. Samo kriminal, nepotizam i uhljebljivanje. Total failure

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije