Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAPA PRED SUDOM?

Amerikanci žele izvesti papu pred sud

žrtve pedofilije demonstriraju
Reuters
31.03.2010.
u 15:58

Američki odvjetnik Jeff Anderson, koji više od 20 godina istražuje i bori se protiv svećenika koji seksualno zlostavljaju djecu, namjerava izvesti papu pred sud zbog svećenika pedofila koji su premještani iz biskupije u biskupiju.

RIM – Američki odvjetnik Jeff Anderson (62), koji više od 20 godina istražuje i bori se protiv svećenika koji seksualno zlostavljaju djecu, namjerava izvesti papu pred sud zbog svećenika pedofila koji su premještani iz biskupije u biskupiju. Podsjetimo, nedavno su na vidjelo izišli neki dokumenti iz kojih proizlazi kako je tada još kardinal Joseph Ratzinger zataškao slučaj svećenika koji je zlostavljao više od 200 gluhonijemih dječaka u školi u Wisconsinu.

- Slučaj vodi izravno u Vatikan i uvjeren sam da ću uspjeti izvesti papu pred sud. Jedan mi je sud dao za pravo, a Sveta Stolica žalila se vrhovnom sudu. Vidjet ćemo... - kaže Jeff Anderson, a prenosi list Repubblica od srijede.
- Svaka dva tjedna pokreće se jedan novi proces - kaže odvjetnik Patrick Noaker koji deset godina radi s Andersonom i dodaje kako je "u SAD-u svako šesto dijete zlostavljano". I Andersonova kći je bila zlostavljana i to je ispričala tek deset godina kasnije, a zlostavljač je bio bivši svećenik koji je radio kao psihoterapeut.

Zašto bi se optužilo Vatikan? Zato što Vatikan odlučuje o premještajima u Crkvi, drži Anderson. Međutim, Vatikan je druga država i njezin je šef zaštićen imunitetom. Anderson ima odgovor i na to. Naime, američki zakon predviđa kako se može suditi i drugoj državi ako su zaposlenici te države odgovorni za loše ponašanje, a svećenici su "zaposlenici Vatikana što dokazuju odluke o njihovim premještanjima".

Odvjetnik Pat Noacker spominje slučaj oca Andrewa Ronana koji je priznao zlostavljanje, a potom je iz Irske premješten u SAD, najprije u Chicago pa u Portland. Istraga je utvrdila kako je zlostavljao djecu pa je premješten u Chicago gdje je opet zlostavljao pa je opet premješten. Anderson je na tom slučaju zacrtao strategiju za podizanje optužnice protiv Vatikana. Vatikan je, prema Andersonovoj ocjeni, odobravao ta premještanja i zato je suodgovoran za zlostavljanja. Dva su savezna suda već donijela odluku da se Vatikan može osuditi zbog slučajeva svećenika pedofila u Oregonu i Kentuckyju. O tome može li se zatražiti od pape da dođe na sud sada mora odlučiti američki vrhovni sud. Između najmanje države na svijetu i američkog imperija počeli su pregovori. Prije dva tjedna u Washingtonu su se sastali odvjetnici dviju strana. Ako se do ljeta Vrhovni sud ne bude izjasnio, onda bi se moglo dogoditi da se na sudu u Kentuckyju podigne optužnica protiv pape.

Komentara 24

OB
-obrisani-
17:48 31.03.2010.

stari je bio NACIJUGEND u mladosti. ima on svoje kontakte u redu. Vatikan je vec pripremio tristepensku obranu, tako da stari naci ne ce ni na ispitivanje ici... PLJUC!

OB
-obrisani-
18:10 31.03.2010.

katolička crkva bi trebala kemiski kastrirati svećenike pri polaganju vječnih zavjeta. na ovaj način bi se vidjelo koliko su svećenički kandidati iskreni u svom pozivu. to je stvarno idealno rješenje. kemijska kastracija je bezbolna i efikasna. kemijska kastracija je bogomdana blagodat za svećenike i crkvu, a bormeš i za narod.

AM
antun matos
17:46 31.03.2010.

Fala Kuma Jela - svaka čast!Na sod! Sve Amere i njima slične!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije