Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREKASNO ZA GOREA

Amerikanci se kreću prema promjeni izbornog sustava

Massachussets
C. of. M.
29.07.2010.
u 07:53

Starinski sustav elektorskih koledža, koji je bez obzira na broj narodnih glasova odlučivao pobjednika predsjedničkih izbora SAD, mogao bi biti ukinut.

U Massachusettsu je napravljen veliki iskorak prema ukidanju sustava elektorskih koledža i uvođenju stvarnih, neposrednih predsjedničkih izbora u kojima onaj tko dobije najveći broj biračkih glasova i postaje predsjednik. Ta savezna država SAD-a (u stvari, službeno "Commonwealth of Massachusetts") pridružila se pokretu "National Popular Vote" i u njezinoj skupštini izglasan je zakon po kojem su svi elektori iz Massachusettsa obvezni svoj glas za predsjednika dati onom tko je dobio narodne glasove.

Tu inicijativu podržavaju brojni republikanci i demokrati, i u njoj se Massachusetts priključio Havajima, Illinoisu, Marylandu, New Jerseyu i Washingtonu; i država New York je "tu negdje", ali prijedlog koji je usvojio senat New Yorka tek treba proći u gornjem domu državne skupštine. Ako države s ukupno 270 elektorskih glasova usvoje taj zakon, on postaje obvezan i za ostatak SAD-a; s dosadašnjih sedam država, taj broj je zasad 73 elektorska glasa.

Dosad je dobitnik po glasovima naroda u povijesti SAD-a izbore izgubio četiri puta. Zadnji predsjednički kandidat koji je dobio više biračkih glasova od protivnika, ali nije bio izabran jer je ovaj drugi imao više elektorskih glasova, bio je Al Gore na izborima 2000. Gore je dobio preko pola milijuna glasova više od Busha (50,999.897 prema 50,456.002), ali je u glasovima elektorskih koledža George W. Bush, zahvaljujući 25 elektorskih glasova s Floride, nakon kontroverznoga ponovnog prebrojavanja glasova u Floridi (čiji je guverner tad bio Georgeov brat Jeb Bush) dobio izbore sa 271 elektorskim glasom naspram Goreovih 266.

Sustav elektorskih glasova, koji je poniknuo u Njemačkoj u srednjem vijeku, prilično je kontroverzan i SAD je jedina država u svijetu koja ga koristi za predsjedničke izbore. No, sudeći po raspoloženju širom SAD-a, i to bi se moglo promijeniti.

Komentara 2

OB
-obrisani-
21:37 29.07.2010.

Pa konačno! Kad su nam bili u posjeti iz Demokratskog instituta malo sam ih popljuvao radi toga ali su se oni pravdali da je to tradicija!

QW
qwas33333
11:19 29.07.2010.

oni stvarno misle da biraju predsjednika. haha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije