Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spriječili bi napad?

Amerikanci optužuju Ruse da su zatajili informacije o bombašu

tamerlan tsarnaev
Reuters/PIXSELL
13.05.2013.
u 08:19

Tekstualne poruke koje su razmjenjivale Carnajeva majka i rođakinja, Rusija nije na vrijeme predala Amerikancima, a oni tvrde da bi pomogle u praćenju bombaša

Američke vlasti tvrde kako im je Rusija uskratila neke bitne informacije u vezi Bostonskog napada, piše The Wall Street Journal, napominjući kako je nepovjerenje između dvije Vlade možda upropastilo priliku da se spriječi bombaški napad na Boston.

2011. godine Rusi su poslali upozorenje FBI- u oko navodnog bombaša Tamerlan Carnajev, potaknuti tekstualnim porukama koje su razmjenjivale njegova majka i rođakinja iz Rusije, a koje daju naslutiti kako se Tsarnaev želi uključiti u organizaciju za koju Rusija smatra da je krivac za bombaške napade u Kavkazu.

Jedan američki dužnosnik spominje kako se u nekim porukama raspravljalo o džihadu, no bez spomena nekih konkretnih terorističkih planova i napada. Tvrde da su za poruke saznali oko tjedan dana poslije napada na Boston 15. travnja.

S pomoću informacija koje je Rusija zadržala "mogli smo dobiti dopuštenje za praćenje Tsarnaevovih razgovora", kazali su.

Ruski dužnosnici iz pokrajine Dagestan kazali su kako je Carnajeva pratili tijekom šestomjesečnog posjeta tom kraju, dok su iz Kremlja poručili kako su jako malo informacija prikupili o njemu.

FBI je 2011. dobio od ruske tajne službe zahtjev da detaljnije prouče Carnajeva, što oni nisu napravili jer im nisu spomenulo poruke i mogućnost priključivanja nekim terorističkim skupinama, tvrde Amerikanci. Tada su ga samo stavili u bazu mogućih terorista.

Tvrde da su od ruskog FSB- a tražili dodatne informacije, no da ih nisu dobili. Da jesu, dobili bi odobrenje za prisluškivanje.

Iako FBI i FSB stalno surađuju, američki dužnosnici tvrde da ta suradnja nije potpuna te da je potrebno puno više međusobne razmjene bitnih informacija.

 >>Džohar: Planirali smo napad na Dan nezavisnosti, a ne na maraton

 

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije