Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američka klinička ispitivanja postigla ohrabrujuće rezultate

Amerikanci ispituju cjepivo koje sprečava povratak raka

cjepivo
Reuters
27.09.2009.
u 21:30

Cjepivo ne sprečava bolest, ono potiče imunološki sustav da je napadne; Imunološki sustav može napasti ‘zle’ stanice prije nego najbolji skener

– Cjepiva protiv raka realna su opcija borbe protiv te bolesti, to više što je znatan postotak zloćudnih tumora nastao kao indirektna posljedica infektivnih agensa. Virus ili bakterija “priprema” tkivo za zloćudnu preobrazbu.

Zato se ne bih začudio ako bismo jednoga dana nastanak svih tumora pripisali infektivnim uzročnicima – komentira prof. dr. sc. Krešimir Pavelić, predsjednik Nacionalnog vijeća za znanost, najnovije rezultate svjetskih kliničkih ispitivanja liječenja tumora cjepivom.

Deset godina otkako su cijepili pacijente oboljele od melanoma i jednog tipa limfoma istraživači američkog Nacionalnog insituta za rak objavili su pozitivan rezultat istraživanja. Testirali su cjepiva, novo oružje u ratu protiv raka za koje se nadaju da će njime izbjeći toksičnost kemoterapije, i uspjeli dokazati da se imunološki sustav oboljelih može jače angažirati u borbi protiv te bolesti.

Stanice tumora u cjepivu
Maligne bolesti danas se prepoznaju ranije i liječe bolje nego ikada prije, ali ako se samo jedna stanica raka sakrije, ona može posijati novu bolest. Upravo na tom području cijepljenje donosi nove mogućnosti. Imunološki sustav treniran cjepivom da prepozna prvi znak tumora može početi napad na zloćudne stanice mnogo ranije nego što ih mogu uočiti najbolje skeneri.

– Cjepiva se koriste oslabljenim uzročnicima zaraznih bolesti kako bi se potaknuo imunološki odgovor organizma – kaže Pavelić objašnjavajući da neka cjepiva protiv tumora funkcioniraju slično: primjerice, cjepivo protiv humanog papiloma virusa sprečava razvoj raka grlića maternice, ali ono ne napada stanice raka, nego viruse koji izazivaju rak.

Pavelić ističe da stvarna cjepiva protiv raka funkcioniraju drukčije. – Umjesto da sprečavaju bolest, ona potiču imunološki sustav da je napadne, a sadrže stanice raka, dijelove stanica ili čiste antigene.

Sigurnija od lijekova
Problem je što je puno teže odrediti vjerojatnost da neka osoba razvije pojedini tip raka nego hoće li biti izložena virusu gripe ili ospica. Ali cjepiva protiv raka mogu biti idealna za ljude kojima je bolest već dijagnosticirana i liječena.

Neki se stručnjaci, međutim, pitaju o potrebi cjepiva kad za neke tumore postoje djelotvorni lijekovi, primjerice rituximab protiv limfoma. No, čak i ako smetnemo s uma da je cjepivo sposobno pronaći male nakupine tumorskih stanica, ono je i manje toksično.

Tako rituximab može izazvati virusne infekcije, srčane probleme, biti toksičan za bubrege. Da bi rak postao samo kronična bolest, pronalaženje djelotvornog tretmana ključno je. Cjepivo je najbolje rješenje za taj način nošenja sa zloćudnom bolešću.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
23:58 27.09.2009.

kakvi amerikanci to je već davno zmislil Božidar Cvebo iz Aleksinca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije