Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova katrina

Amerika spremna za novi uragan, stiže tropska oluja Isaac

'TOPSHOTS  Waves batter Havana\'s seafront on August 26, 2012, following the passage of tropical storm Isaac. With winds reaching 50 miles (85 kilometers) per hour, the storm brought heavy rain and ch
Foto: 'ADALBERTO ROQUE'
1/6
27.08.2012.
u 21:24

Najveća snaga uragana očekuje se u srijedu, a izvanredno stanje proglašeno je na Floridi, u Louisiani, Mississippiju i Alabami. na udaru je ponovno i New Orleans

Nakon što je proteklog vikenda tropska oluja Isaaca prohujala Karibima te u Dominikanskoj Republici i na Haitiju usmrtila osmero ljudi, u nedjelju se približila Sjedinjenim Američkim Državama te olujnim vjetrom napala obalu južne Floride. Najsnažniji udar očekuje se u srijedu, na sedmu godišnjicu uragana Katrine koji je tada usmrtio 800 ljudi u području New Orleansa i prouzročio milijarde dolara materijalne štete.

– Dobro smo se pripremili. Znam da su građani u laganom strahu, ali još imamo vremena za evakuaciju stanovništva i ništa nećemo prepustiti slučaju. Uragani su nepredvidivi – poručio je Mitch Landrieu, gradonačelnik New Orleansa.

Dosegnut će kategoriju tri

Uragan Katrina je 2005. godine po snazi bio u visokoj petoj kategoriji, a Nacionalni centar za uragane koji je objavio službeno upozorenje o opasnosti za sjevernu obalu Meksičkog zaljeva od Louisiane do Panhandlea na Floridi tvrdi da Isaac neće biti snažniji od kategorije tri koja je ipak dovoljno moćna da ugrozi ljudske živote. Guverneri ugroženih saveznih država Louisiana, Alabama i Mississippi proglasili su u nedjelju izvanredno stanje, dan nakon što je to učinila Florida. Zatražili su evakuaciju ugroženog stanovništva koje se nalazi na putu uragana do srijede, kad se očekuje njegova kulminacija. Deseci tisuća stanovnika smješteni su u posebna skloništa sjevernije od uraganom zahvaćenog područja na kojem su otkazane stotine avionskih letova, a zatvoreni su restorani i brojne tvrtke kako zaposleni ne bi stradali putujući do radnog mjesta. Zbog uragana Isaac odgođen je i početak nacionalne konvencije Republikanske stranke u Tampi koji je mjesecima unaprijed najavljen za ponedjeljak, 27. kolovoza. Isaac vjerojatno neće pogoditi grad Tampu u svojoj punoj snazi, ali najavljena je kiša s jakim vjetrovima, a na snazi je i upozorenje guvernera Floride jer meteorolozi najavljuju da će ugroženi biti i zapadni dijelovi Floride i zaljev Tampa Bay. Stručnjaci naglašavaju da nema razloga za paniku kao u slučaju uragana Katrina, ali je oprez i strpljenje potrebno jer je Isaak još uvijek tropska oluja s vjetrovima brzine oko 100 kilometara na sat, što je dovoljna snaga za rušenje kuća i nanošenje znatne materijalne štete. Strahuje se da bi mogao zahvatiti i naftna postrojenja u Meksičkom zaljevu. Naftne kompanije Shell i BP prestale su proizvodnju i evakuirale radnike na kopno.

Neposlušni građani


Guverner Louisiane Bobby Jindal naredio je da Nacionalna garda mobilizira 4000 svojih pričuvnih pripadnika koji će biti na usluzi građanima kod evakuacije i smještaja u skloništima. Probleme stvaraju mnogi građani koji se nadaju da uragan Isaac neće biti snažan poput Katrine, pa ne žele napuštati svoje kuće vjerujući da su sigurni. – Mi se uvijek nadamo najboljem, ali se pripremamo i za najgori scenarij i stoga je preventivno djelovanje nužno – upozorio je svoje građane guverner Jindal.

Prije sedam godina uragan Katrina svojom je razornom snagom šokirao Ameriku i svijet, jer se pokazao u najgorem mogućem obliku, odnosno što znači nedovoljna organiziranost i spremnost za evakuaciju i pomoć građanima. Osiguravajuća društva u Louisiani prestala su primati zahtjeve za osiguravanjem kuća i automobila od posljedica uragana jer vjeruju da će te troškove morati pokriti američka vlada zbog proglašene opasnosti od elementarne nepogode. Stručnjaci za nekretnine i male tvrtke upozoravaju da bi štete od uragana Isaac mogle biti veće od 36 milijardi dolara, a kao posljedica prestanka rada na bušotinama nafte u Meksičkom zaljevu očekuje se i podizanje cijena benzina.

Ključne riječi

Komentara 7

RE
@rea
21:42 27.08.2012.

Odlučite se, je li uragan ili tropska oluja ! Btw, Caraibima prohujao. Osim malo jačeg vjetra i kiše, ništa, na sreću.

CA
car099
22:12 27.08.2012.

za Katrinu: "a tada se pokazalo i što znači i kakvu katastrofu može izazvati neorganiziranost i nespremnost za evakuaciju i pomoć građanima." ---------- najviše se pokazalo kakva su bagra ameri kad je grad na par dana ostao bez policije i odmah je počelo masovno bezakonje i pljačka, gore nego u srednjem vijeku

Avatar Matija22
Matija22
10:49 28.08.2012.

sigurno sad ameri sami sebi šalju oluje sa harpom šta kažu sad teoretičari zavjere na američka tornada opet šute?hahahhaa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije