Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skandal u vojsci

Američki vojnici pozirali sa dijelovima tijela samoubojica

Afganistan
Reuters
18.04.2012.
u 22:23

Prizori vojnika koji se smješkaju držeći ljudske noge snimljeni su u provinciji Zabol u veljači 2010 godine.

Američki padobranci koji su služili u Afganistanu glavni su akteri najnovijeg skandala koji je digao na noge američku vojsku. Pripadnici 82 zračne divizije šokirali su javnost nakon što je LA Times objavio fotografije na kojima se tijekom dužnosti trijmfalno slikaju sa oskaćenim dijelovima tijela navodnih afganistanskih bombaša samoubojica.

Prizori vojnika koji se smješkaju držeći ljudske noge snimljeni su u provinciji Zabol u veljači 2010. godine. Mini foto sesion upriličen je za vrijeme vojnog zadatka koji je zahtijevao provjeru izvještaja kojeg su prethodno načinili pripadnici afganistanske vojske. On je uključivao pregled dijelova tijela navodnih bombaša samoubojica kao i pokušaj identifikacije nijhovih ostataka. Nekoliko mjeseci kasnije, isti vod dobio je sličan zadatak  pa su tada nastale nove fotografije na kojima mladići u dobrom raspoloženju poziraju kraj odrubljene glave. Na drugoj pokazuju srednji prst, a na trećoj jedan od njih neometano čita Lovca na zombije.

Nakon što je jedan od padobranaca dostavio fotografije novinama, vojska je pokrenula internu istragu te priopćila kako je očigledno riječ o grubom kršenju vojnih standarda. Objavljeno je i kako je većina vojnika na fotografijama identificirana, ali njihova imena nisu objavljena.

U međuvremenu, stigla je i reakcija iz Bijele kuće pa je tako predsjednik Barack Obama zatražio da se odgovorni za ovo zlodjelo kazne dok je glasnogovornik Jay Carney izrazio nezadovoljsvo odlukom urednika da neugodne prizore objave u javnosti, piše BBC.

Ovaj skandal samo nastavlja niz incidenata koji su posljednjih mjeseci dodatno narušili nimalo idilične odnose između Afganistana i SAD-a koji je najavio povlačenje svojih trupa iz zemlje do kraja 2014. godine.

Komentara 16

MO
mozel
22:56 18.04.2012.

Ja ovdje nevidim nekakvu vojnicku odgovornost za kaznjavanje.Ako su odredjeni da izvrse pretragu stanja na terenu i kakav je teren zatecen.Ali mozda je ista ta katastrofalna bomba bila namjenjena za njih...

OB
-obrisani-
06:31 19.04.2012.

Americki vojnici na pilulama i drogama........ 18 USA vojnih veterana i vojnika pocini samoubojstvo svaki dan a citate li vi o tome? I sto mislite, koji je razlog da ZNAseCIJI mediji o tome sute ???

AU
autoritet
22:51 18.04.2012.

Pa?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije