Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dostupni su javnosti

Američki veterani su ponos društva

američki vojnici, irak
AFP
06.04.2010.
u 23:15

Barack Obama je dopustio snimanje kovčega s posmrtnim ostacima vojnika iz Iraka i Afganistana dok je Geroge Bush bio oštro protiv toga.

U Americi su imena ratnih veterana, vojnika iz svih ratova u kojima su sudjelovali američki borci širom svijeta uredno popisana sa svim potrebnim informacijama te se čuvaju u Ministarstvu veterana i Pentagonu, a dostupna su javnosti na službenim internetskim stranicama brojnih vojnih Zaklada, Udruga i Nacionalnog ratnog muzeja. U Registar Američkih vojnika mogu se prijaviti i imena supružnika i djece jer je posebna čast svake obitelji biti na popisu onih koji su se žrtvovali za obranu Domovine.

Na internetskim stranicama nekih vojnih udruga često stoji upozorenje da registar nije službeni državni dokument, ali to je uglavnom zbog straha od tužbi ili pogrešaka kod registriranja vojnika. Vojni veterani mirovine primaju iz proračuna i stoga je u razvijenoj demokraciji poput američke potpuno normalno da su njihova imena poznata kao što se javnost obaviješćuje o nepravilnostima ili kaznenim djelima koje vojnici počine tijekom vojne službe te o onima koji su izbačeni zbog takvog ponašanja iz vojske.

Svaki predsjednik unosi i svoje novine u odnosu prema braniteljima pa je tako Barack Obama dopustio snimanje kovčega s posmrtnim ostacima vojnika iz Iraka i Afganistana dok je Geroge Bush bio oštro protiv toga. Važno je naglasiti da Amerika ima dugu tradiciju brige prema veteranima i to je duboko ukorijenjeno u društvu kroz humanitarno i socijalno djelovanje pa često nisu primjerene usporedbe s hrvatskom situacijom u svezi Registra branitelja jer su nastali u drugim okolnostima.

Podsjetimo da rat u Hrvatskoj službeno nije proglašen i da se Hrvatska sama branila od agresora uz embargo na oružje koje je izglasalo Vijeće sigurnosti UN-a.

 

Komentara 12

Avatar neidemdalje
neidemdalje
00:21 07.04.2010.

neka američki veterani na idućim izborima glasaju za hdz pa da vidiš kako će im se broj udvostručiti...

OB
-obrisani-
01:48 07.04.2010.

Naravno da su ponos društva, jer se po njima ne pljuca kao po hrvatskim braniteljima, i jer se njima kolateralna šteta na kači kao ratni zločin, kao što se to čini sa hrvatskim braniteljima, a to jako dobro pokazuje ovaj najnoviji slučaj sa snimkama iz Bagdada. A da se Amerika branila na svom tlu kao što se branila Hrvatska, pa da se netko usudio kritizirati njihove eventualne akcije kao što su Oluja, Medački džep i slično i kačiti im kolateralnu štetu kao ratni zločin, kao što to ovdje čine razni Puhovski, Čičci, Pilseli, Josipivći, Mesići, Pusići, Teršelići, i ostala slična žgadija, oni bi odavno dobili metak u čelo. A da ne govorim o tipovima poput Viktora Ivnačića, koji bi najprije dobili metak u čelo zato što su dezertirali, a onda još jedan metak u čelo jer su sve hrvatske branitelje nazivali \"potencijalnim ratnim zločincima čim su uzeli pušku u ruku da bi prosipali krv za hrvatsku stvar\". A takva žgadija kod nas dobija nagrade,a heroji poput Gotovine dobijaju robiju. Zato, svaku usporedbu Amerike i Hrvatske odbacite odmah u startu!

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
00:02 07.04.2010.

Kada treba gradit kuće ovdje svi su inžinjeri Kad treba mješat malter svi su amateri Kada treba bit na vlasti svi su pošteni i časni A sve je ovo priča zapravo o vel\'koj farsi Propucane noge dok su čistili pištolje Kažu išli su u rat kažu svi iz dobre volje Tako ovdje ide i nimalo se ne stide Svaka čast za slobodu ali neki su i gnjide

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije