Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ellis Tommaseo

Američke studente u New Yorku svećenik uči hrvatski

Ellis Tommaseo
REUTERS
26.12.2009.
u 22:00

Velečasni rodom iz Splita bio je i dragovoljac Domovinskog rata, zaredio se poslije Oluje.

Petnaest studenata Queensborough Community Collegea smještenog na Long Islandu u državi New York ugodno se iznenadilo kad su početkom ove studentske godine u predavaonici fakulteta ugledali velečasnog Ellisa Tommasea, voditelja Hrvatske katoličke misije blaženog Ivana Mertza u Astoriji.

Najprije su pomislili da je mladi svećenik, rođen u Splitu prije trideset i sedam godina, došao samo posjetiti studente hrvatskog podrijetla ali profesor Edward Brumgnac je velečasnog predstavio kao novog profesora nastave hrvatskog jezika koja se zadnjih osam godina organizira na tom fakultetu zbog značajnog interesa američkih studenata i djece hrvatskih iseljenika.

– Velečasnog Tommasea su u newyorškoj Astoriji, gdje odlaze na njegovu misu, upoznali moji prijatelji i pohvalili su njegov pristup mladim ljudima koje privlači strpljenjem i razumijevanjem njihovih problema i duhovnih potreba te su naglasili da odlično govori engleski, talijanski i hrvatski jezik.

Bila sam oduševljena što će na fakultetu predavati nama koji se trudimo bolje savladati jezik naših roditelja ali i Amerikancima koji žele naučiti novi jezik jer svoju osobnu i poslovnu budućnost vide vezanu uz Hrvatsku – ispričala je studentica Maria Derokov.

Filozof, sociolog, teolog

Ellis Tommaseo član je nadbiskupije u Brooklynu, kojoj pripada i crkva u Astoriji gdje se okupljaju Hrvati na misi koja se služi na hrvatskom jeziku. Dužnost duhovnog lidera hrvatske zajednice u newyorškom predjelu Astorija godinama su vodili svećenici Krčke biskupije, ali prije tri godine brooklynški je nadbiskup tu ulogu dodijelio Tommaseu koji je hrvatski državljanin i kako je naglasio, odličan poznavatelj hrvatskog jezika, kulture i tradicije.

Velečasni Tommaseo diplomirao je filozofiju u Rimu, teologiju u Milanu, a sociologiju i međunarodne odnose i diplomatski studij u Goriziji u Italiji. Prije odlaska na studije i zaređenja u svećeničko zvanje, u razdoblju od 1991. do 1995. godine bio je dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik 4. gardijske brigade i sudjelovao u vojnoj akciji Oluja i obrani Hrvatske.

– U Ameriku sam došao iz župe u Trstu, gdje sam proveo pet godina i ponosan sam što u New Yorku djelujem među mojim Hrvatima pa sam promptno prihvatio ponudu da s obzirom na moja prethodna iskustva u predavanju talijanskog i hrvatskog jezika preuzmem mjesto na Queensborough Collegeu i potrudim se naučiti studente osnovama hrvatskog jezika.

Iskustva u radu s njima su dragocjena, a simpatično je kako mnogi od njih imaju jezične osnove koje su naučili na hrvatskim dijalektima pa uz njih i ja naučim neku staru hrvatsku riječ – rekao je velečasni Tommaseo.

Žele i na drugi stupanj

Profesor Brumgnac, podrijetlom Istranin, potaknuo je prije osam godina uz financijsku pomoć iseljenika Vladimira Blaškovića nastavu hrvatskog jezika na Queensborough Collegeu i brzo se pokazalo da je to bio pravi promidžbeni pogodak jer mnogi studenti dolaze na taj fakultet upravo zbog te mogućnosti.

Studenti su izrazili želju da se proširi nastava i zamolili su vodstvo fakulteta da im nakon završetka prvog semestra omoguće i nastavak učenja drugog stupnja hrvatskog jezika.

Komentara 10

PT
ptica2
13:18 27.12.2009.

Ma dajte najte Dalmatinac će nekog učiti Hrvatski.

DE
demokršćanin
23:58 26.12.2009.

NOSTALGIČARU! Kada se promjeni ime najljepšeg trga u Gradu Zagrebu možeš se pojaviti kao tito-DISAPPEAR FOREVER !

OB
-obrisani-
12:36 27.12.2009.

Svaki svecenik hrvatske katolicke crkve ispod mantije nosi ustasku uniformu. Samo sto ovaj to javno prizna. pljuc!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije