Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE PITAJ, NE KAŽI...

Američka vojska slobodno će regrutirati i vojnike homoseksualce

admiral Mike Mullen
Reuters
04.02.2010.
u 12:15

Priprema se promjena dosadašnje politike "ne pitaj, ne govori" po kojoj su homoseksualci mogli služiti vojsku samo pod uvjetom da kriju svoje spolne sklonosti.

U američkim oružanim snagama, nakon gotovo trideset godina duge borbe za prava vojnika homoseksualaca, više se neće morati skrivati seksualna orijentacija zbog koje su prije odgovarali pred vojnim disciplinskim sudovima ako bi njihove homoseksualne sklonosti otkrila treća osoba.

Tu je promjenu ulaskom u Ovalni ured prije godinu dana predložio američki predsjednik Barack Obama, a njegov su plan početkom tjedna podržala i dvojica najviših dužnosnika američkog ministarstva obrane koji su pred Senatom potvrdili da se slažu s ukidanjem kontroverzne politike prema homoseksulcima, u vojsci poznate po sloganu “ne pitaj, ne govori”.

Zapovjednik združenog stožera admiral Mike Mullen pred Odborom za oružane snage na Capitol Hillu otvoreno je poručio da je “ukidanje politike koja od homoseksualaca zahtijeva da skrivaju svoje seksualne sklonosti odluka koju treba što prije donijeti”. I ministar obrane republikanac Robert Gates, kojeg je Obama zadržao iz Bushove administracije, pokazao je puno liberalnije lice i naglasio da “u potpunosti podržava odluku predsjednika Obame jer je ona zapovijed vrhovnog zapovjednika i stoga će postupati u skladu s time”.

Gates je naglasio da više nije problem pitanje je li vojska spremna provesti tu promjenu i prihvatiti homoseksualce u svojim redovima, nego važnijim pitanjem drži kako će se vojska najbolje pripremiti za novu politiku “ne pitaj, ne govori” na humani i pravedan način.

Nije ministar obrane jedini visoki dužnosnik u Pentagonu koji izražava zabrinutost zbog mogućega negativnog utjecaja koji promjena politike prema homoseksualcima može imati na moral vojnika na ratištu. Svi su složni da će trebati godine za punu integraciju homoseksualaca u odgovornu i časnu državnu službu kakva je vojska.

Pentagon je stoga najavio osnivanje posebne radne skupine koja će do kraja 2010. godine razmotriti različita pitanja vezana uz opoziv stroge politike prema homoseksualcima te pripremiti plan provedbe novog pristupa s preporukama i analizama. U međuvremenu ministar Gates će u roku od 45 dana preporučiti promjene u okviru postojećih zakona da se što prije može implementirati Obamina preporuka “ne pitaj, ne govori”, odnosno da se vojnici s homoseksualnim sklonostima mogu osjećati ravnopravnima i dobrodošlima u američke obrambene snage.

Republikanac Ike Skelton upozorava da nema dovoljno podignutih ruku u Senatu za Obaminu politiku “ne pitaj, ne govori”. Predsjednik je prošlog tjedna u obraćanju naciji iz Kongresa naglasio da se moraju poštovati prava vojnika homoseksualaca, a potpredsjednik Biden je obećao da će novi zakon biti izglasovan i prihvaćen do kraja godine. Republikance brine da će zbog liberalnijeg zakona o homoseksulcima u vojsci popustiti moral i jedinstvo vojnika na bojištima u Iraku i Afganistanu, a možda će se, upozoravaju, reflektirati i na pozitivnu regrutaciju mladih vojnika.

Najpoznatiji američki veteran rata u Vijetnamu i predsjednički kandidat republikanaca John McCain duboko je razočaran izjavama Mullena i Gatesa nazivajući ih nezrelima, a komentatori u medijima tvrde da je u predsjedničkoj kampanji najavljivao slične promjene zakona!

Komentara 14

MM
Mladen Miletić
13:48 04.02.2010.

Američka vojska slobodno će regrutirati i vojnike homoseksualce, ja sam prije mislio vjerovao da su oni svi perkani.. Ja sam za treba da ih se riješe bar na takav elegantan demokratski način, pa ako koga i uhvate oslobodioci Afganistana dada baremi uživa snjima...

Avatar AnteDeJure
AnteDeJure
20:52 04.02.2010.

Vojska = Hrpa muškaraca na okupu, idealno mjesto za svakog pedera. Vojske su oduvijek bile nadproporcijonalno popunjene pederima. Samo što se tajilo....

OB
-obrisani-
23:44 04.02.2010.

3 oklopna pederska brigada trpaj-vadi-trpaj-vadi stoj-prazni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije