Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŠLI U POVIJEST

FOTO/VIDEO Američka letjelica Odysseus uspješno sletjela na Mjesec: Prvi puta u 50 godina

A SpaceX Falcon 9 rocket lifts off on the IM-1 mission with the Nova-C moon lander built and owned by Intuitive Machines from the Kennedy Space Center in Cape Canaveral
Foto: JOE SKIPPER/REUTERS
1/6
23.02.2024.
u 00:40

Kontrolori će nadzirati spuštanje letjelice u sjedištu tvrtke u Houstonu, ali će Odysseus donositi ključne odluke o prilazu

Američka tvrtka Intuitive Machines pokušava ući u povijest kao prva privatna tvrtka koja je uspješno spustila letjelicu na Mjesec. Letjelica, nazvana Odysseus, trebala bi sletjeti blizu južnog pola Mjeseca, gdje se znanstvenici nadaju da bi mogao biti izvor vode.

Letjelica je na putu dugom 384.400 kilometara nakon što je poletjela s Cape Canaverala na Floridi prošlog četvrtka. Odysseus također nosi 125 sićušnih skulptura koje je napravio američki umjetnik Jeff Koons koji se nada da će to biti prva umjetnička djela koja će dospjeti na površinu Mjeseca, navodi BBC.

A SpaceX Falcon 9 rocket lifts off on the IM-1 mission with the Nova-C moon lander built and owned by Intuitive Machines from the Kennedy Space Center in Cape Canaveral
1/6

Pratite ovdje tijek događaja

0:38 - NASA je potvrdila da je letjelica sletjela na Mjesec. Izvršni direktor Steve Altemusa kazao je svojem timu "dobrodošli na Mjesec' te naveo kako je Odysseus pronašao svoj "novi dom". Još uvijek imaju problema s komunikacijom, ali tim je potvrdio da je letjelica na površini Mjeseca i da emitira.


0:36 - Zabilježen je slab signal, no čeka se i dalje finalna potvrda.


0:28 - Prošlo je planirano vrijeme sletanja. U ovom trenutku nema nikakvih informacija o tome je li letjelica sletjela


0:26 - NASA javlja da bi se trebalo spustili kroz minutu.


00:20 - Intuitive Machines ne može koristiti lasere koje je namjeravao upotrijebiti za pronalaženje udaljenosti kako bi omogućio navigacijskim računalima da sigurno spuste svemirsku letjelicu. NASA ima lasere za demonstraciju tehnologije na brodu, zbog ćega će letjelice moći odrediti svoje vertikalno i horizontalno kretanje.


0:00 Kontrolori će nadzirati spuštanje letjelice u sjedištu tvrtke u Houstonu, ali će Odysseus donositi ključne odluke o prilazu. Na visini od 100 kilometara, Odysseus će koristiti svoj sustav navođenja kako bi se doveo do točke od otprilike 30 kilometara iznad određenog mjesta slijetanja, a zatim će pasti ravno dolje. Očekuje se da će veliki motor usporiti spuštanje na samo jedan metar u sekundi u trenutku slijetanja.

Komentara 13

VA
vadis1
01:16 23.02.2024.

Bravo Ameri!

DU
Deleted user
05:02 23.02.2024.

Ne vidim ni jednu sliku. Je li uopce salje podatke ?

KI
kiseli
06:46 23.02.2024.

Kao i 69 kad je moj deda gledao slijetanje na radiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije