Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštita podataka

Ambasadori privatnosti Cetinski, Sopek, Elegović i Kurbaša

Ambasadori privatnosti (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
28.01.2013.
u 11:44

Ulovio sam sebe kako dajem izjave medijima o tome da više uopće nemam privatan život, što me ponukalo da prihvatim ovu važnu dužnost o kojoj ću nastojati govoriti na svojim koncertima i u javnim istupima – kaže Cetinski

Pravo na zaštitu osobnih podataka, ali i pravo na zaštitu privatnosti, Ustavna su prava svih građana, no malo je tko od milijun i pol korisnika Facebooka u Hrvatskoj svjestan da je tom društvenom servisu dao pristanak da se njihovi osobni podaci ostavljeni na mreži koriste, pohranjuju, obrađuju i prodaju za novac. Hrvatska, ali i druge europske i svjetske države, posve su nemoćne u tom slučaju zaštiti osobne podatke svojih građana jer se oni obično nalaze na serverima zemalja koje nemaju propise o zaštiti osobnih podataka. Kako bi osvijestili sve građane koliko je važno razmisliti kome sve daju pristanak da koriste njihove podatke te općenito o problemu zaštite osobnih podataka, Agencija za zaštitu osobnih podataka imenovala je javne osobe za ambasadore privatnosti.

Pjevač Toni Cetinski, TV voditeljica Renata Sopek te glumci Mila Elegović i Robert Kurbaša potpisali su danas u Hrvatskom saboru prisegu o obavljanju dužnosti ambasadora privatnosti, sve u sklopu konferencije za novinare koju je Agencija za zaštitu osobnih podataka organizirala povodom današnjeg Dana zaštite osobnih podataka.

– Ove godine odlučili smo Danu posvetiti cijeli tjedan. Započinjemo s ovom konferencijom za novinare, a završavamo u petak velikom međunarodnom konferencijom, gdje će sudjelovati mnogi cijenjeni stručnjaci iz EU, među njima i zamjenik europskog povjerenika za zaštitu osobnih podataka. Govorit će se o hrvatskom e-zdravstvu i o zaštiti osobnih podataka u tom sustavu, a strategiju će predstaviti ministar zdravlja Rajko Ostojić. Popodne će se skupu obratiti ministar obrazovanja Željko Jovanović koji će predstaviti hrvatsko buduće školstvo, odnosno e-školstvo, projekt e-imenika, e-maticu i e-upise u srednje škole – pojasnio je ravnatelj Agencije Dubravko Bilić te dodao kako je projekt ambasadora privatnosti pokrenut jer su svjesni da su kao Agencija preslabi da bi dovoljno glasno mogli pričati o problemima privatnosti i zaštite osobnih podataka.

– Nadamo se da ćemo putem njih o ovoj temi pričati cijele godine, ne samo na današnji dan, i da ćemo na taj način kao Agencija poslati poruku svim građanima, naročito mlađim generacijama koliko je važno brinuti o osobnim podacima, ne samo svojim nego i tuđim, jer najveće blago koje posjedujemo naši su osobni podaci i uvijek je šteta da se kompromitiraju jer korak natrag u ovom suvremenom svijetu je jako teško danas nadoknaditi – smatra Bilić. Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin vjeruje kako će poznati koji su izabrani za ambasadore privatnosti, upravo zato što su i sami često žrtve povrede privatnosti, na najbolji način prezentirati zašto se svatko, uz brigu države, mora i sam brinuti da njegovi podaci ne budu zloupotrebljeni.

– Nitko se nije zapitao na koji je način Facebook besplatan, upravo na račun toga što koristi naše osobne podatke i prodaje ih drugim korisnicima, pružateljima raznoraznih usluga, prodavačima proizvoda, jer se ispituju naše navike, što volimo, gdje se krećemo, što kupujemo itd. Svaka igrica na Facebooku traži pristup vašim osobnim podacima, i upravo i one na taj način postaju besplatne, da koriste nešto vaše – objasnio je Grbin. Renata Sopek tako ima 50 profila na Facebooku, a samo je jedan njezin pravi, tvrdi. Toni Centinski je pak osobu koja je otvorila njegov lažni profil angažirao u svoj tim koji danas održava njegov službeni Facebook profil.

– Privatni profi nemam jer sam vrlo brzo shvatio o čemu se tu radi. Ulovio sam sebe kako dajem izjave medijima o tome da više uopće nemam privatan život, što me ponukalo da prihvatim ovu važnu dužnost o kojoj ću nastojati govoriti na svojim koncertima i u javnim istupima – kaže Cetinski koji je povredu privatnosti najbolje osjetio kada mu se rodila kćer i kada su mu paparazzi doslovno "uselili" u haustor.

Robert Kurbaša vjeruje da imati Facebook profil nosi i pozitivne i negativne stvari, a nastojat će, kaže, javnosti ukazati kako da se zaštite od tih negativnih stvari. Njegova kolegica Mila Elegović smatra da djecu od najranije dobi treba učiti da cijene privatnost, i upravo je zbog toga s radosti prihvatila poziv da bude ambasadorica pa upozorava mlade na potrebu zaštite osobnih podataka.

>> Na Facebooku se više ne možete sakriti od pretraga korisnika

Komentara 8

MA
master1
12:39 28.01.2013.

na početku karijere plaćaju novinarima da pišu o njima, a kasnije kad se napiše nešto što im se ne sviđa traže privatnost. sutra kad im karijera pođe nizbrdo opet će tražit način da dođu u medije.

DO
dobravečerhr
13:40 28.01.2013.

Ne sjećam se u kojoj se to kazališnoj predstavi Kurbaša tak iskazal da ga javnost opsjeda i narušava mu privatnost. Sjećaju ga se jedino dobitnici jackpota...

Avatar deziderij
deziderij
08:26 29.01.2013.

"Ambasadori privatnosti" Kakav cirkus i kakvi cirkuzanti. Sad neće biti problema za one koji svoje podatke i tajne javno objave na kojekakvim "društvenim" stranicama interneta. Ova četvorka "veličanstvenih" će ih zaštiti - svi za jednog jedan za sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije