Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porota odlučila

Amanda Knox i Raffaele Sollecito ipak proglašeni nevinima

knox
Screenshot: msnbc.com
Autori: st/VLM, mvi/VLM, ba/VLM
03.10.2011.
u 12:03

– Nisam ubila, nisam silovala, nisam ukrala, nisam bila ondje – kazala je Knox pred sucem u Perugi

Amanda Knox (24) i njezin bivši dečko Raffaele Sollecito (27) oslobođeni su večeras optužbi za ubojstvo nakon žalbe na presudu za ubojstvo britanske studentice i svoje cimerice Meredith Kercher.

Amanda Knox je ipak osuđena na tri godine zatvora i plaćanje 22 tisuće eura sudskih troškova zbog klevete. Naime, svojedobno je izjavila kako je Patrick Lumunba, DJ u Perugi, ubio Meredith. Pošto je Lumunda imao alibi za tu noć, sud je ocijenio kako je Amanda svojom izjavom počinila kazneno djelo klevete. No, kako je u zatvoru već provela četiri godine, skupa s Sollecitom puštena je na slobodu.

Dok je sudac čitao presudu za klevetu, prije one kojim je oslobođena, Amanda je u sudnici bila jako zabrinuta i zapravo nije shvaćala što se događa. Tek kasnije je shvatila konačnu presudu i zaplakala od sreće. Ispred sudnice u Perugi čuli su se pozdravi, ali i fućkanje presudi kojom je dvoje bivših zaručnika oslobođeno. U Americi se slavi, u Britaniji se optužuje talijansko sudstvo.

- Patila je četiri godine za zločin kojeg nije počinila - rekla je nakon presude Amandina sestra Deanna koja se zahvalila odvjetnicima i svima koji su im pružali potporu, kao i sudu što je imao hrabrosti preokrenuti presudu.

"Mi zaslužujemo slobodu"

Knox je pred sudom rekla da "svojim životom plaća nešto što nije učinila."

– Nisam ubila, nisam silovala, nisam ukrala, nisam bila ondje – kazala je Knox pred sucem u Perugi.

Njezin bivši dečko Raffaele Sollecito (27), prenosi BBC, zanijekao je optužbe koje je iznio protiv Amande Knox tvrdeći da proživljava "noćnu moru" iz koje se ne uspijeva probuditi.

– Mi zaslužujemo slobodu jer nismo počinili nikakav zločin. Želim ići kući, ne želim da mi bude oduzet moj slobodni život – kazala je sucima Amanda, koja je naglasila da očekuje pravdu za predivnu djevojku kakva je bila Meredith Kercher s kojom se družila i kojoj ne bi nikada nanijela nikakvo zlo.

Amanda je naglasila da je one večeri kada je Meredith brutalno ubijena bila u stanu svog dečka Raffaelea Sollecita, dakle nije bila na mjestu zločina, u kućici u Perugi gdje je engleska studentica boravila i gdje je ubijena.

Amanda je sa suzama u očima govorila, na talijanskom jeziku, o svojoj nevinosti. Bila je prestrašena, prekidala je svoj iskaz. Četiri godine je već provela u zatvoru, a drži da je nevina.

Za ubojstvo engleske studentice Meredith, koja je došla u Perugiu u okviru studentske razmijene Erazmus, na 16 godina zatvora osuđen je po kratkom postupku i Rudy Guede iz Obale Bjelokosti. Kako je njegovu presudu potvrdio i Vrhovni sud, nema se pravo žaliti na nju, a osuđen je za silovanje i sudioništvo u ubojstvu.

Podsjetimo, Amanda Knox, koja je prije dvije godine osuđena na 26 godina zatvora, tvrdi da je izdana i izmanipulirana. – Ja nisam ona za koju me prikazuju. Perverzije, nasilje i manjak poštovanja prema ljudskom životu – to nisam ja i nisam činila stvari koje oni tvrde da jesam – pravda se Knox.

Sollecito, koji je osuđen na 25 godina zatvora, kazao je poroti da nikad u svom životu nije naudio nikome te kako su optužbe protiv njega "potpuno netočne".

Oboje su vraćeni u svoje zatvorske ćelije dok je porota odlučivala o njihovim žalbama, a tužitelji su već najavili da će se žaliti u slučaju "rušenja" presude.

Naime, optužnica se uglavnom oslanjala na analizu DNK pronađenog na nožu koji se smatra oružjem kojim je počinjeno ubojstvo. Obrana je također dovela u pitanje svjedočanstva koja smještaju Knox i Sollecita u blizinu mjesta ubojstva.

Komentara 70

Avatar Sor@n
Sor@n
03:41 05.10.2011.

Ova slika govori sve: Djavolo http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02016/am1_2016958c.jpg Smiješka se na sudjenju, kad su je upozorili kao briznula u plač, hahaha. Sve je to u k.urcu.

OB
-obrisani-
12:57 03.10.2011.

nije bila tamo \"samo zato da joj to ne mogu dokazat\" makar su je drugi vidjeli, to je isto kad bilo ko od nas vidi nekog ubicu, koji je bilo koga ubio, svi ga poznaju a murija ne moze pronaci kuburu iz koje je ubica pucao-prevedeno na ans jezik da razumiju svi_ on je NEVIN-to sta ga je deset vidjelo da je napravio ne znaci nista-nema kubure-kod ove i onog njenog \"jahaca\" isto.

DU
Deleted user
23:56 03.10.2011.

i zaboravih to bi isto bilo ko da engleske novine pisu kako je neki nijemac ili bugarin i talijanka ubili hrvata/hrvaticu u hrvatskoj.. i onda englezi to komentiraju. ahahahaa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije