Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
srbijanski mediji

Alo!: Merkel je zaprijetila uporabom oružja na Kosovu

Angela Merkel (1)
Reuters/Pixsell
21.12.2011.
u 09:22

Srbi su, tvrdi Alo!, u strahu da je KFOR ovim dobio zeleno svjetlo kako smije silom uvesti vlast Prištine na cijelom teritoriju Kosova

BEOGRAD – Njemačka kancelarka Angela Merkel za prekjučerašnjeg posjeta Kosovu zaprijetila je i oružjem ako Srbija ne povuče svoje institucije s Kosova pa je njezina izjava o nužnosti upotrebe sile zabrinula preostale Srbe koji više nisu načisto je li mandat KFOR-a sačuvati mir ili na silu nametnuti institucije Hashima Thaçija, piše beogradski tabloid Alo!, a tekst prenose brojni mediji u Srbiji.

Srbi su, tvrdi Alo!, u strahu da je KFOR ovim dobio zeleno svjetlo da smije silom uvesti vlast Prištine na cijelom teritoriju Kosova bez obzira što Europa na sav glas Srbe i Albance poziva da sporna pitanja riješe dijalogom, a kosovske Srbe nije ohrabrilo ni to što je iz Beograda stigla stidljiva reakcija kako institucije države Srbije ne mogu nestati preko noći.

– Samo politika i vojno angažiranje zajedno mogli bi dovesti do rješenja – zaprijetila je Angela Merkel u Prištini nakon razgovora sa zapovjednikom KFOR-a Erhardom Drewsom, podsjeća Alo! dodajući da njemačka kancelarka "nije precizirala jesu li EU i međunarodne institucije na Kosovu u stanju isti stupanj sigurnosti, ljudskih i nacionalnih prava jamčiti i Srbima i Albancima".

– Ako ona kaže kako uz političke treba koristiti i vojna rješenja, onda je to ništa drugo nego prijetnja oružjem, na koju Beograd mora reagirati. Mi Srbi sa sjevera Kosova bojimo se za svoje živote i ako Angela Merkel kani upotrijebiti i vojnike, to samo znači da ćemo biti ili protjerani ili pobijeni. Ovo je i poruka KFOR-u kako ima slobodne ruke da upotrijebi i oružje protiv „neposlušnih“ Srba – kaže Krstimir Pantić, jedan od vođa Srba s Kosova. Direktor Foruma za međuetničke odnose Dušan Janjić napominje da je izjava njemačke kancelarke još jedno podsjećanje kako je konfrontacija s KFOR-om zapravo konfrontacija s NATO-om.

– To isto rečeno je i vodstvu Srbije – ako se ne sklone barikade, uporabit će se sila. Ukidanje paralelnih institucija neki je drugi paket koji se neće raspakirati prije ožujka i sigurno se vojno neće rješavati. Budući da ne vidi nikakav pomak, Angelina Merkel možda je podsjetila Tadića na nešto što joj je obećao, a možda njena izjava služi za primirivanje Albanaca kako oni nešto ne bi pokušali – kaže Janjić, a ministar obrane Srbije Dragan Šutanovac drži da je pitanje ukidanja paralelnih struktura na Kosovu politička prepreka za dobivanje kandidature za EU, i tome "valja pristupiti analitički, ali se to ne može učiniti jednim rezom".

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar sablast
sablast
10:07 21.12.2011.

Prava pravcata NADŽAK BABA!!!.

SI
singidunum
10:13 21.12.2011.

Kfor i euleks su dole da bi uzimali pare od Šiptara a ne da bi ginuli za tuđi interes. Gomilu para su uzeli od Šiptara a ništa Šiptari nisu time dobili, samo su ostali u izolaciji. Srbi im ne priznaju dokumenta, ni državu a što je po njih najgore Kosovo ne može ući ni u jednu međunarodnu organizaciju. Ne priznaju ih zemlje BRIK-a, dakle UN Kosovo nikad neće videti. Što se tiče Srba, samo neka tako ostane i nadalje, koga zabole za EU.

CA
carpediem
19:34 21.12.2011.

Balvanijada Barikada Traktorijada A onda tuzba za genocid nad srbskim narodom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije