Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKI PARLAMENT SASLUŠAVA KANDIDATE ZA EUROPSKE POVJERENIKE

Almunia: Banke moraju vratiti pomoć do kraja godine

Almunia.jpg
European Commission
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
15.01.2010.
u 00:05

Novčari koji su odgovorno poslovali ne smiju se izložiti nepoštenoj konkurenciji hazardera koje smo spasili javnim novcem, rekao je kandidat za europskoga povjerenika za tržišno natjecanje Joaquin Almunia.

Banke koje su u krizi dobile pomoć u javnome novcu moraju taj novac vratiti do kraja ove godine, ustvrdio je na saslušanju pred Europskim parlamentom Joaquin Almunia, kandidat za europskoga povjerenika za tržišno natjecanje. Europarlamentarci će o novome povjereničkom kolegiju glasovati 26. ovoga mjeseca.

Almunia je upozorio bankare da pomoć ne smiju koristiti za povećanje bonusa, naglasivši da će one koje neće imati dovoljno novca da pomoć vrate morati prodati dio imovine.

- Novčari koji su odgovorno poslovali ne smiju se izložiti nepoštenoj konkurenciji hazardera koje smo spasili javnim novcem – objasnio je Almunia.

Iako mnogi u Bruxellesu lobiraju da se propisi protiv kartela izmijene, pa da se protiv odgovornih upravitelja povede kazneni postupak umjesto da se novčano kažnjava tvrtke koje u takvim protutržišnim dogovorima sudjeluju, Almunia ustraje da se tvrtke uhvaćene u prijevari i dalje globi s do 10 posto njihova godišnjeg prometa.

Kandidat za povjerenika za unutarnje tržište i usluge Michel Barnier naglasio je da će se zalagati za strogu zaštitu autorskih prava “jer zbog krivotvorina u EU godišnje propadne 2,5 milijuna radnih mjesta”. Malim i srednjim tvrtkama obećao je smanjenje upravnih opterećenja za sedam milijarda eura.

Kandidat za povjerenika za gospodarska i monetarna pitanja Olli Rehn predložio je uspostavu položaja “visokoga povjerenika EU za gospodarska pitanja”, koji bi Uniju predstavljao na sastancima međunarodnih gospodarskih tijela poput G20.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije