Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

"Alkaloid" pokreće novi kapitalni projekt vrijedan 19,4 milijuna eura

Alkaloid
Foto: Alkaloid
1/10
29.03.2024.
u 11:09

Novi kapaciteti za proizvodnju krutih farmaceutskih oblika, sa površinom od 6.200 m2, najveći su investicijski pothvat tvrtke u posljednja dva desetljeća

U smjeru opredjeljenja za stalnu modernizaciju i proširenje proizvodnih kapaciteta, obima proizvodnje i asortimana, "Alkaloid" AD Skoplje je završio realizaciju svog najvećeg investicijskog pothvata u posljednja dva desetljeća - novi pogon za proizvodnju krutih farmaceutskih oblika Tabletno odjeljenje 2.0 i pripadajući tehnički prostor.

Novi tehničko-tehnološki kapacitet, čiji je cilj više nego udvostručenje obima i veća fleksibilnost u proizvodnji čvrstih farmaceutskih oblika, prostire se na 6.200 m2 (proizvodno-tehnički prostor), a za njega je "Alkaloid" uložio ukupno 19,4 milijuna eura . Za izgradnju ovog objekta, koja je započela u travnju 2021. godine, angažirano je 30 domaćih i 16 stranih tvrtki, a građevinski radovi i opremanje odvijali su se pod vodstvom stručnih službi "Alkaloida" AD Skopje. Prostor je projektiran u skladu sa strogim normama dobre proizvodne prakse, a svi procesi su u potpunosti integrirani i digitalizirani, uz automatsko generiranje svih podataka iz procesnih kontrola.

Foto: Alkaloid

U novom pogonu za proizvodnju čvrstih farmaceutskih oblika odvijat će se proizvodnja tableta, filmom obloženih tableta, kapsula i dvoslojnih tableta, koje se prvi put uvode kao proizvodna tehnologija u Makedoniji. Riječ je o tabletama koje sadrže više djelatnih tvari različitih kemijsko-fizikalnih svojstava ili s različitim načinom otpuštanja sastojaka, koje su pažljivo i precizno dozirane, ali fizički odvojene uz pravilno osiguranu stabilnost i učinkovitost, omogućujući pacijentima kompletnu terapiju više lijekova uzimati samo kroz jednu tabletu. Oprema za proizvodnju čvrstih farmaceutskih oblika nabavlja se od renomiranih svjetskih proizvođača opreme ove vrste: GEA (oprema za mokru granulaciju), Alexanderwerk (oprema za suhu granulaciju), Lodige (oprema za homogenizaciju), Fette (preša za tablete), Glatt (sustav premazivanja filmom), De Lama (automatski stroj za pranje spremnika) i drugi.

Puštanjem u uporabu nove tehničko-tehnološke jedinice za proizvodnju krutih farmaceutskih oblika, obujam proizvodnje se udvostručuje, pa umjesto dosadašnjih 2 milijarde tableta godišnje, sadašnji projektirani kapacitet proizvodnje iznosi više od 4 milijarde tableta godišnje.

Foto: Alkaloid

U dinamičnoj industriji kakva je farmaceutska, plasmani obično odgovaraju ulaganjima, vještinama i znanjima koja smo tijekom protekla dva desetljeća usmjerili u izgradnju modernog i konkurentnog proizvodnog portfelja. Naš cilj ostaje diferencirati se znanjem i razvojem proizvoda s dodanom vrijednošću, te smo odlučni ostati na tom putu I u budućnosti, radeći na daljnjoj globalizaciji brenda “Alkaloid”, dostojanstveno i predano, prakticirajući visoke etičke standarde, vjerodostojnost i profesionalan pristup u cjelokupnom poslovanju“, izjavio je generalni direktor i predsjednik Upravnog odbora Živko Mukaetov na svečanom puštanju u rad novog odjela, koje je održano u nazočnosti visokih predstavnika menadžmenta tvrtke, kao i predstavnika medija iz zemlje i regije.

Foto: Alkaloid

Ovo je jedan od najvećih investicijskih projekata "Alkaloida" AD u posljednja dva desetljeća. U 2005. godini tvrtka je imala plasmane od 53,1 milijuna eura, a u 2023. godini iskazala je konsolidirane plasmane od 268,3 milijuna eura. Kao rezultat ovog peterostrukog kontinuiranog rasta, tijekom proteklih 15 godina realizirane su investicije vrijedne preko 220 milijuna eura.

Farmaceutski proizvodi "Alkaloida" prisutni su na tržištima više od 40 zemalja svijeta.

Foto: Alkaloid

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije