Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posao i nakon 65.

Aleksi Bjelišu ugovor na PMF-u produljen 
do njegove 70. godine

'03.11.2011., Trg marsala Tita 14, Zagreb - Dies Academicus, obiljezavanje Dana Sveucilista u tjednu Sveucilista i svecana sjednica Senata odrzana je u auli Rektorata Sveucilista u Zagrebu. Rektor Sve
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
20.05.2012.
u 20:35

Vijeće fizičkog odsjeka ocijenilo je da još postoji potreba za njegovim radom na predmetu klasična mehanika

Rektoru Aleksi Bjelišu, kojemu je 65 godina, Vijeće fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta produljilo je ugovor do 70 godine. Na sjednici u svibnju ocijenili su da još postoji potreba za njegovim radom kao i radom njegova kolege Antonija Dulčića. Bjeliš na PMF-u predaje klasičnu mehaniku, a A. Dulčić opću fiziku. Zanimljiv je to podatak jer se Sveučilište u Zagrebu protivi prijedlogu Ministarstva obrazovanja i znanosti da profesori kojima je više od 65 godina na fakultetima mogu ostati samo ako nađu projekte na kojima će raditi i kroz koje će ih se isplaćivati. Država želi umiroviti profesore kako bi otvorili prostor za zapošljavanje znanstvenih novaka. Iako se Mreži mladih znanstvenika ne sviđa što će stariji i iskusniji kolege otići, ne vide drugi način da se zaposle novaci kojima je u prosjeku četrdeset godina i najčešće su u kreditima.

Doktorandi Fakulteta prometnih znanosti prije nekoliko dana poslali su vapaj ministarstvu da "pritisne" dekana kako bi uveo tajno glasovanje. Nitko se, upozoravaju, ne usudi javno glasovati protiv jer tada "dolaze na crnu listu nepodobnih". Poručuju da će sedam profesora dobiti produljenje ugovora, a jedanaest će znanstvenih novaka, koji mogu preuzeti njihov posao, "izvisiti." Također tvrde da se deset asistenata, koji pomažu profesorima, koči polaganje doktorata. Rektor Bjeliš kazao je da s nama neće "generalno razgovarati" nego prije toga moramo ući "u materijale, praksu i rad fakulteta te izvješće o njegovu radu". Dodao je da se senat nije obrušio na ministarstvo jer žele umiroviti profesore nego da ima svoje mišljenje.

U Hrvatskoj ima 6083 znanstvenika, od čega 5121 na sveučilištima, a 962 na javnim institutima. Među tim nastavnicima otprilike je 420 profesora kojima je više od 65 godina na sveučilištima i otprilike 20 do 30 znanstvenih savjetnika kojima je više od 65 na javnim institutima. Znanstvenih novaka trenutačno je 2600.

Ključne riječi

Komentara 21

Avatar guten_tag
guten_tag
21:33 20.05.2012.

aleksa , vrati se doma skuhala sam ti pašta šutu .

DR
drznedaj
21:40 20.05.2012.

Kaj vas nije nitko naucio postovat starost i mudrost? Ak uopce, trebalo razmislit kako rijesit problem novaka bez da se dira u iskustvo.

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
20:44 20.05.2012.

Treba se rješiti fosila i dovesti mlade stručnjake sa novim idejama. Ako hoće neka osnuje svoju tvrtku pa tamo bude direktor doživotno ali u državnim institucijama je najveći problem što kada se uhvate neke više pozicije ti isti ljudi na njoj ostaju do mirovine a neki čak i duže. Bez \"svježih ideja\" i mladih znanstvenika nema napretka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije