Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zapaljiva atmosfera

Albanci prijete i ratom ako netko 'dirne' spomenik u Preševu

Kosovo
Marko Mrkonjić/PIXSELL
16.01.2013.
u 09:08

Zastupnici Skupštine Kosova, Redžep Seljimi i Nait Hasani izjavili su sinoć kako je "moguće da će doći do oružanih sukoba ako institucije Srbije silom budu uklonile spomenik"

Mediji u Srbiji podsjećaju kako je istekao rok koji je srpska vlast dala preševskim Albancima da sami uklone spomenik poginulim pripadnicima OVPMB-a u središtu Preševa ili će ga ukloniti vlast. Kako je najavio premijer Dačić, 17. siječnja spomenik ne smije biti na tom mjestu jer u tome slučaju Beograd neće ići na nastavak dijaloga s Prištinom toga dana, kada je u Bruxellesu zakazan taj susret.

Zastupnici Skupštine Kosova, Redžep Seljimi i Nait Hasani izjavili su sinoć kako je "moguće da će doći do oružanih sukoba ako institucije Srbije silom budu uklonile spomenik u centru Preševa". Seljimi, koji je zastupnik pokreta Samoopredjeljenje i jedan od najpoznatijih zapovjednika bivše Oslobodilačke vojske Kosova, rekao je za prištinsku televiziju Kohavizion da situacija u Preševskoj dolini može eskalirati ako se "dirne" u spomenik OVPMB-a.

– Napad Srbije na spomenik napad je na Albance. Ne kažem i ne pozivam na mobilizaciju, ali skrećem pozornost na to da situacija može eskalirati. Kažem, može doći do rata – rekao je Seljimi dodajući kako oni "koji isključuju rat da bi se zaštitili Albanci, griješe".

– Spremni smo njihova prava štititi i ratom. Ići ćemo braniti Albance ako se dirne u spomenik – rekao je Nait Hasani. U jučerašnjoj izjavi premijer Kosova Hashim Thaci pozvao je preševske Albance da spor oko spomenika riješe dijalogom sa srpskim vlastima.

>>'Problem spomenika u Preševu može se riješiti jedino dijalogom'

>>'Dat ćemo Kosovu stolac u UN, ali i oni moraju nama nešto dati'

Ključne riječi

Komentara 66

CO
colocolo
10:21 16.01.2013.

prete ratom-cijim ratom. NATOvim. jedan dan rata onda bi zvali amere da bombarduju Srbiju zbog"humanitarne krize".

Avatar El Indio
El Indio
10:30 16.01.2013.

Gospodo Srbi, navalite na spomenik slobodno hahahaha Albancima svaka cast, imaju svoje JA

ZE
zeljkonl1
10:06 16.01.2013.

Tvrtko mali,potpuno se slazem sa tobom.sa Albancima je jako tesko postici ikakav dogovor.Suzivot je nemoguc...Pa podelimo Kosovo a oni nek se ujedinjuju posle s kim god hoce...ne mozes ti uzeti sve a ne dati nista....zato sto su Ameri tako odlucili?Pa oni ne zive na Kosovu,i svako neprirodno resenje vodi novom ratu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije