Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbunio ekonomiste

Ako Rohatinski ide u kampanju, u HNB-u mora dati ostavku!

\'07.07.2010., Zagreb - Hrvatski sabor,nastavak zasjedanja 18. sjednice Hrvatskog sabora, izvjestaj HNB-a guvernera Zeljka Rohatinskog. Photo: Robert Anic/PIXSELL\'
Robert Anić/PIXSELL
03.09.2011.
u 09:30

Mogući politički suparnik Jurčić kaže da Rohatinski ne može koketirati s politikom s pozicije guvernera. Uđe li u Vladu, slijede rezovi kojih su se bojali drugi političari

– Svačije je građansko pravo da se kandidira na izborima, pa to može učiniti i Željko Rohatinski, ali ne s pozicije guvernera Hrvatske narodne banke. Onog trena kad je odlučio koketirati s politikom, guverner je morao dati ostavku – kaže ekonomist Ljubo Jurčić, jedan od mogućih izbornih takmaca Željka Rohatinskog, nađu li se obojica u političkom ringu.

Skretanje pozornosti

Jurčić je i jedan od rijetkih ekonomista iz javnog života koji je otvoreno komentirao situaciju u kojoj se našao guverner Rohatinski nakon tvrdnje da će se možda kandidirati na izborima.

Drugi su se suzdržali ili su to komentirali uz molbu da ne budu imenovani.

– Delikatna je to i opasna situacija. Monetarna je vlast samostalna po Ustavu, druga je po rangu suvereniteta u zemlji i ako se politika odrekla miješanja u monetarnu vlast, tako se i monetarna vlast treba odnositi prema politici – kaže Ljubo Jurčić.

Bez stranaka teško

Nekoliko članova Savjeta HNB-a nije se željelo izjašnjavati na temelju medijskih interpretacija guvernerovih izjava, a i u HNB-u su jučer kazali da nemaju ništa novo dodati, čime je priča o angažmanu Željka Rohatinskog još uvijek otvorena.

Ima interpretacija da je najava političkog angažmana samo (nespretni) pokušaj skretanja pozornosti s priče o prodaji obiteljske tvrtke Agrokoru, no činjenica je da se u strankama sad već ozbiljno kalkulira i s Rohatinskim kao političarom jer su ankete pokazivale da može privući značajan broj birača. Upusti li se u izbornu kampanju, Željko Rohatinski će se vjerojatno povući s mjesta guvernera osam do devet mjeseci prije kraja svog mandata pa je i pitanje njegova nasljednika iskrsnulo prerano i u nezgodno predizborno vrijeme.

Otvoreno je, međutim, pitanje kakve su guvernerove šanse da iz parlamentarnih izbora izađe kao pobjednik i koji je to minimum koji bi njega zadovoljio.

Njegov dugogodišnji prijatelj, iskusan u političkim vodama, i jučer tvrdi da Rohatinski nikad nije razmišljao o političkom angažmanu te je uvjeren da njega neće ni biti, a posljednje izjave tumači kao emotivnu reakciju povrijeđena čovjeka. Ulazak u politički ring ne bi mu bio ni oportun, kaže, jer Rohatinski ima šanse jedino ako bi se priključio jednom od dvaju političkih blokova, HDZ-u i SDP-u. Čak i tada, brzo bi izgorio jer bi se pokazalo da nije čudotvorac koji s nekoliko manevara može spasiti zemlju, kako ga dobar dio javnosti doživljava. Važno je i kako se nosi s kritikama.

Osobni izbor

– Tko želi u politiku, mora biti spreman na niz udaraca i ne smije se ponašati kao ucviljeno derle na prvu afericu koja ga dotakne – kaže sugovornik.

Ljudi iz poslovne zajednice također su oprezni. Direktor Elektrokontakta i jedan od žešćih kritičara monetarne politike Vladimir Ferdelji diplomatski je kazao da svatko ima pravo odlučiti za sebe što će i nitko mu to ne može zabraniti.

– Ne bih se previše miješao u osobni izbor Rohatinskog. S vremenom ćemo vidjeti kakvu će politiku obnašati i kakvu će poziciju zauzeti. Radije bih komentirao njegove prve poteze – kaže Ferdelji.

Ako je suditi prema kritikama koje je slao izvršnoj vlasti s pozicije guvernera, Rohatinski bi u Vladi morao ići na oštre reforme: smanjenje troškova javnog sektora, moguće i plaća (jedinični trošak rada previsok u odnosu na produktivnost), manje zaduživanje, a to znači i niži proračun te preraspodjelu rashoda u korist investicija.

Komentara 57

Avatar delminium
delminium
09:38 03.09.2011.

Zašto Rohatinski ide na izbore? Očito da Uskok kuca na vrata.

MA
Macaktom
09:43 03.09.2011.

kako su kradezejci počeli bacat i drvlje i kamenje po rohatinskom po tome se zna da je čovjek čist i u pravu

OB
-obrisani-
10:22 03.09.2011.

izgled ada svojom tečajnom politikom je stvorio AGROTODORIĆ Hrvatsku Todorinjov čovjek, zbogom državo,postali smo feudalna prćija sad je sve jasno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije