Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Peđa Grbin:

'Ako ne znate Poslovnik što radite u ovom odboru?'

peđa grbin, odbor za ustav (1)
Patrik Macek/PIXSELL
23.05.2013.
u 14:15

Smerdel je, naime, tražio da se ne odboru dozvoli slobodnija rasprava, dok je Grbin inzistirao da se zastupnici drže poslovnika.

Prijedlog novog saborskog Poslovnika služi isključivo za zaštitu premijera Zorana Milanovića i njegovih ministara, a zastupnike stavlja u podređeni položaj u odnosu na njih, zaključak je predsjednika laburista Dragutina Lesara. O prijedlogu se raspravljalo na Odboru za Ustav i poslovnik a neke od zamjerki koje je Lesar naveo uključuju i to da se predviđa da zastupnici više neće moći odgovarati na bilo koji premijerov govor u sabornici.

Prilikom potvrđivanja novog ministra, o njemu će se raspravljati samo na matičnom odboru, ali ni tamo ministar neće morati odgovarati na pitanja zastupnika, a na plenarnoj sjednici o novom će se ministru samo glasati.

- Rokovi kod interpelacije produženi su sa 8 na 15 dana za svaki od tri potrebna koraka, a zatim se navodi kako se zahtjev za interpelacijom uvršta na dnevni red na prvoj sljedećoj sjednici. To znači da će se na interpelaciju čekati od četiri do šest mjeseci što više nema nikakvog smisla - kaže Lesar i dodaje kako ga to sve podsjeća na knjigu \"Divljim Krudistanom\".

Po novom poslovniku oporbeni prijedlog može čekati cijeli mandat jer nema obaveze da ga se stavi na raspravu. Jedna od dobrih stvari prijedloga novog poslovnika je da premijer dobije obavezu jednom godišnje, na početku jesenskog dijela zasjedanja, podnijeti izvještaj o stanju nacije Saboru, no loša je strana što ni tada ne može biti rasprave. Na odboru se prethodno raspravljalo o prijedlogu Zakona o suradnji Sabora i Vlade u europskim poslovima, kojim se predviđa osnivanje novog Odbora za europske poslove čijim će se ovlastima povećati uloga Sabora u poslovima vezanim za donošenje europskih propisa i direktiva.po

Tijekom te rasprave neugodno su se sukobili predsjednik odbora Peđa Grbin i profesor ustavnog prava Branko Smerdel koji je vanjski član odbora. Smerdel je, naime, tražio da se ne odboru dozvoli slobodnija rasprava, dok je Grbin inzistirao da se zastupnici drže poslovnika. U jednom trenutku je Smerdel zatražio da se raščisti na koji se način smije govoriti te kako to da se saborski poslovnik primjenjuje na rad odbora.

- Ako ne znate Poslovnik onda ne znam što radite u Odboru za Ustav i poslovnik - odbrusio mu je Grbin. SDSS-ov Milorad Pupovac pokušao je pomiriti stavove, no bezuspješno. - Poučavali ste me da čitam Poslovnik koji sam predavao dok ste vi studirali - poručio je Smerdel Grbinu i dodao da ako neće moći govoriti da može dati i ostavku na članstvo u odboru. HDZ-ov Davorin Mlakar također je pokušao intervenirati i apelirati na predsjednika odbora ali ni on nije imao uspjeha. - Ovo je besmisleno, nemremo tak raditi. Pozivate ljude ovamo zbog stručnosti, da pomognu, a onda im ne date govoriti - zavapio je Mlakar. Članovi odbora na kraju su glasovima vladajućih usvojili prijedlog

>>Grbin inicijativi: Za referendum vam treba više od 450.000 potpisa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije