Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU ugradila osigurač

Ako ne ispuni uvjete, Turskoj opet vize

Vlaho Orepić
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/3
22.05.2016.
u 17:29

Vize za turske državljane mogle bi, nakon ukidanja, opet biti vraćene ako Vijeće EU zaključi da Turci ne ispunjavaju svoje uvjete

Zabrinuti da Turska možda neće ispuniti sve uvjete za bezvizni režim sa zemljama EU, a svjesni da bez ukidanja viza za Turke do kraja lipnja pada u vodu i akcijski plan Turske i EU o zaustavljanju i vraćanju migranata, ministri unutarnjih poslova 28 država članica jučer su u Bruxellesu odlučili ugraditi jedan “osigurač” u odluku o ukidanju viza, koja još nije donesena, ali se očekuje u sljedećih mjesec i pol dana.

Taj je osigurač princip po kojemu bi vize za turske državljane mogle biti, nakon ukidanja, ponovno vraćene u bilo kojem trenutku u kojem Vijeće EU zaključi da Turci ne ispunjavaju svoje uvjete ili da zloupotrebljavaju bezvizni režim s EU.

Ideja Njemačke i Francuske

– Opća je tendencija liberalizacija viznog sustava (s Turskom, op. a.), ali danas je usvojeno stajalište o suspenziji. U slučaju da se potrebni uvjeti ne poštuju, Vijeće ima mogućnost ukinuti liberalizaciju, odnosno ukinuti bezvizni režim – rekao je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, koji je predstavljao Hrvatsku na jučerašnjem sastanku. Hrvatski je stav u raspravi o ukidanju viza Turcima da se to može dogoditi kad Turska zadovolji sve uvjete, rekao je Orepić.

Ideja o “osiguraču”, po kojem se vize nakon ukinuća mogu u bilo kojem trenu ponovno uvesti, potekla je od Njemačke i Francuske, koje strahuju od dolaska velikog broja turskih državljana, od kojih bi neki mogli bezvizni režim iskoristiti i za lakše traženje azila. Njemačka, ali i druge zemlje članice, zabrinute su i zbog najnovijeg razvoja događaja u Turskoj: turski parlament usvojio je zakon o ukidanju imuniteta parlamentarnim zastupnicima, koji je kontroverzan zbog namjere predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da iskoristi taj zakon kako bi izveo pred sud uglavnom oporbene i zastupnike kurdske manjine. Mnogi u EU strahuju da bi takva masovna suđenja Erdoganovim protivnicima mogla izazvati dodatne nemire u Turskoj. Erdogan je nedavno smijenio i premijera Ahmeta Davutoglua, koji je bio ključan partner Njemačke i EU u pregovaranju o akcijskom planu. Nakon smjene proeuropskog premijera Davutoglua, Erdogan je verbalno zaratio s EU izjavivši da neće mijenjati turski antiteroristički zakon, što je za EU ključan uvjet prije odluke o ukidanju viza.

– Mi ćemo svojim putem, a vi svojim – poručio je tada Erdogan. Ministri unutarnjih poslova EU ponovo će o ukidanju viza Turcima raspravljati 10. lipnja, a onda još jednom vjerojatno krajem lipnja.

Prve izbjeglice iz Grčke

Ministar Orepić najavio je jučer da već sljedeći tjedan Hrvatska šalje časnike za vezu u Italiju, Grčku, a potom i u Tursku, odakle će početi premještati i preseljavati sirijske izbjeglice na teritorij Hrvatske po europskom sustavu kvota. Za početak, iz Grčke i Italije dolazi po 10, a iz Turske 30 izbjeglica. Na pitanje ima li dojam da Turska ide prema ispunjavanju uvjeta ili izjave turskog predsjednika i potezi turskog parlamenta stvaraju upravo suprotan dojam, ministar Orepić jučer nam je odgovorio:

– Sporazum Turske i EU znatno je pridonio rješavanju migrantske krize. Tu postoje važni problemi i otvorena pitanja, ali ne smije se izgubiti iz vida ovo što sam rekao.     

Komentara 6

Avatar Tigar63
Tigar63
20:17 22.05.2016.

Zastavniče što je sa svstikom, batali se ti visoke politike( za koju si ionako neobrazovan ) već se primi policijskog posla iako mislim da ni za to nisi sposoban.

GF
gfrancic
17:59 22.05.2016.

vize amerikancima odmah

MI
misho32
23:31 22.05.2016.

čime nas taj jugozastavnik zamajava , sa reorganizacijom državne uprave , sa službenim automobilima , sa preraspodjelom primanja i sl. a nikako da pokrene istragu i pronađe autore kukastog križa , nikako da istraži kako je Pajkić ubijen i tko je štitio ubojicu i druge stvar koje je javnost očekuje od novog ministra policije. Ništa se nije promijenilo , vlast u policiji je i dalje antihrvatska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije