Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čekaju do utorka

Ako cijena pšenice ne bude 1,60 kn/kg, seljaci će u prosvjed

seljaci (1)
Goran Ferbežar/Pixsell
24.07.2011.
u 12:34

Sadašnja cijena od 1,35 kuna je neodgovorna i neozbiljna pa se moramo ponovno organizirati i izaći na ulicu, kaže Dukić

Ukoliko ministarstvo do utorka ne donese odluku o minimalnoj cijeni pšenice o 1,60 kuna po kilogramu poljoprivrednici osam županija u utorak će blokirati 20-tak prometnica na području kontinentalnoj Hrvatskoj. To je zaključak skupa čelnika seljačkih udruga održanog u Grabarju kraj Kutjeva, u istom mjestu gdje su se prije tri mjeseca sastali s čobankovićem kada je potpisao dogovor i najavio rješenje njihovih problema i isplatu poticaja. Oni tvrde da od toga ništa nije realizirano. Osim Ministarstva, tražit će i očitovanje Vlade.

- Sadašnja cijena od 1,35 kuna je neodgovorna i neozbiljna pa se moramo ponovno organizirati i izaći na ulicu iako naš prosvjed nije usmjeren protiv građana i sudionika u prometu - kazao je Dragutrin Dukić, šef seljaka Požeško-slavonske županije.

- Realna cijena je 2,20 kuna po kilogramu pšenice, a minimalno tražimo 1,60 jer nas otkupljivači ucjenjuju što je pljačka preko naših leđa - kazao je Mato Mlinarić, predsjednik nezavisnih hrvatskih seljaka.

Predsjednik Udruga Brazda iz Osječko-baranjske županije Matija Brlošić je upozorio na promjene isplate poticajka jer će ubuduće seljaci čekati za isplatu poticaja tri godine. Prijavili su prosvjed, a Brlošić upozorava da su cijene kruha i brašna na hrvatskom tržištu neopravdano visoke jer se proizvođači bogate na njihov račun.

Ključne riječi

Komentara 107

ST
Stipe03
15:38 24.07.2011.

Treba što prije početi sa protestima upotrebom traktora.. Traktorijade tradicionalno u HR donose ljepša i bolja vremena i uz proteste dolaze sjajna vremena i dani uživanja i blagostanja..

VA
vatra
17:00 24.07.2011.

dosta je više tih seljačkih ucjena pšenicu im treba platiti po cijeni na svjetskim burzama i ni lipe više ako im se to ne isplati nek se uhvate nekog drugog posla

DA
darko9
14:58 24.07.2011.

jako puno zgrada i skladišta stoji prazno pohranite pšenicu i idite na burzu a ne da tražite nemoguče prestanite biti seljačine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije