Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera

Akcija Bankomat: Fifi i otac izvukli milijune iz HPB-a

'28.04.2010., Remetinec 1, Zagreb - zatvor u Remetincu. Izlazak iz zatvora -  Josip Protega,  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
10.07.2010.
u 09:00

Gotovo svi sudionici afere, kojom je Poštanskoj banci nanesena šteta od 300 milijuna kuna, tvrdili su da žive skromno

Osim što su Josip Protega, Ivan Sladonja, za prijatelje Slatki, i Mario Kirinić, bivši čelnici Hrvatske poštanske banke, uhićeni u sklopu akcije Bankomat, široke ruke sedmorici klijenata dijelili novac znajući da ga neće vratiti, nekima su plaćali i pozamašne troškove "peglanja" kartica.

Bankari su, prema podignutoj optužnici USKOK-a, u prosincu 2008. kreditirali Gorana Jurakovića, zagrebačkog ginekologa i vlasnika tvrtke Mini Parks International, sa 80 milijuna kuna te mu odobrili plaćanje troškova VISA Business kartice.

Plaćali i kreditne kartice

On je tako do kraja godine, u manje od dva mjeseca, na kartici potrošio 695.000 kuna, a do kraja rujna 2009. čak 916.000 kuna!

Troškove poslovne kreditne kartice, naravno, kao ni 75,5 milijuna kuna glavnice kredita nikada nije podmirio HPB-u. Zanimljivo je da su gotovo svi akteri malverzacija u HPB-u, zbog čega joj je nanesena šteta od 300 milijuna kuna, pred istražiteljima tvrdili da su skromnijeg imovinskog stanja!

Tako je liječnik, stoji u optužnici, izjavio da trenutačno nije zaposlen, bez primanja, da živi u stanu u kući na Jabukovcu te uz to posjeduje i nekretninu u Firenci. Slično je dodao i njegov sin Gorana Jurakovića, poznatog po nadimku Fifi, uključen inače u pranje novca kojeg mu je otac izvukao iz HPB-a. Mlađi je Juraković, naime, kao diplomirani ekonomist vlasnik tvrtke P. G. Commerce s plaćom od tri tisuće kuna.

No ubrzo se razotkrilo da su njih dvojica vlasnici još nekoliko tvrtki u Zagrebu i inozemstvu preko čijih su računa pokušavali prikriti trag milijunskih kredita koje im je odobrio HPB. Ivan Sladonja, bivši član uprave HPB-a, tvrdio je istražiteljima da mu je trenutačna plaća u tvrtki Ureduje 3500 kuna, no unatoč tome, živi u dobrim imovinskim prilikama. Pobrojao je da u Zagrebu posjeduje kući i polovicu stana, vikendicu u Črešnjevcu i stan u Omišu.

Lažno prikazali dobit

Bivši čelnici HPB-a mijenjali su pedantno i brojke u izvješćima o njezinu poslovanju kako bi, prema optužnici, prikrili da je banka zapravo pred slomom. Tako su za 2006. lažno prikazali dobit od 101 milijuna kuna iako je ona te godine zapravo bila oko 12 milijuna kuna. Isto su učinili i sljedeće godine prikazavši da su u plusu 120 milijuna kuna, a zapravo su poslovali s gubitkom od 40 milijuna kuna. Sljedeće godine opet isti scenarij – u izvješćima tvrde da je dobit 8,7 milijuna kuna, no prešućuju gubitak od 101 milijuna kuna.

Unatoč tako lošem financijskim stanju HPB-a, bivši su se menadžeri voljeli ravnopravno obilato nagrađivati. Sebi samima su s osnove lažno prikazane dobiti tijekom 2007. i 2008. isplatili oko 26 milijuna kuna bonusa. Članovima uprave i glavnom financijskom direktoru pripalo je 13,3 milijuna kuna, a ostalim zaposlenicima HPB-a podijeljeno je 12,7 milijuna kuna različitih nagrada.

Ključne riječi

Komentara 58

OB
-obrisani-
12:54 10.07.2010.

I da se kladimo da će mu uvjetna biti upravo proporcionalna vremenu koje je proveo u pritvoru? Tako da neće ić \'ladit jaja više nit sekunde? 100%. dajem otvorenu okladu u to ime...On je smao žrtveno janje većih igrača i tako i tako.. nije to jedina banka , a ova svota od 300 milja čuna je sića u odnosu na to što je Hypo radio ovdje...Tamo se radi o milijardama kuina, sve sama državna jamstva sa sumnjivim naplatama.. Pa zato su ih Austrijanci i nacionalizirali , i nitko nije zucnuo niti rječi, a ono što su našli njihovi istražitelji , koji ne mogu biti zaplašeni niti ucjenjeni likom s \"malo vitra\" ( da ZATO je dao ostavku)...to je zapanjilo i njih same kolika količina love je u \"igri\" i kako su to sve shuhali...A ta istraga još nije završena pa se još ne smije komentirati ( u pravilu) , ali... ali.. ko ga šiša, bande je svima dosta.,,,

KA
Kakma
12:55 10.07.2010.

Kakvim se samo ovdje ciframa barata,da \"Stoku sitnog zuba\"(kako je to omiljeno volio reci njihov uzor i svemoguci),zaboli glava.Budite sigurni da takvi \"vole\" svoju domovinu i klinju se u nju.

OB
-obrisani-
12:49 10.07.2010.

Uh Brodosplit, i taj \"detalj\" dolje su bure baruta, a kako im je to fino sve zajedno 2leglo\" , jer kao sad je Turistička sezona, pa nećemo talasat, to je za nevjerovat. A kad se moji najdraži dalmoši probude negdje 20-tog 09. ove godine i shvate da im je eto netko u tišini prodao brodogradilište ispod nogu za jednu kunu, da vidiš onda frke...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije